Αποδεικτικά στοιχεία, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν, από τα πυρομαχικά της Χεζμπολάχ σε σπίτια στον Λίβανο δημοσίευσαν τη Δευτέρα (23.09.24) οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), σε μία προσπάθεια το Ισραήλ να αντικρούσει τις όποιες κριτικές για εκτεταμένες επιδρομές που στοχεύουν κατοικίες.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ είχε αποθηκεύσει μια μεγάλη ποικιλία βαρέων όπλων μέσα σε κατοικίες, περιλαμβάνοντας πυραύλους cruise, βαριάς εμβέλειας ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παρουσίασαν φωτογραφικό υλικό που απεικόνιζε έναν μακράς εμβέλειας πύραυλο τοποθετημένο σε υδραυλικό σύστημα εκτόξευσης στη σοφίτα ενός λιβανέζικου σπιτιού, σε μια προφανή προσπάθεια να αποδείξει ότι ο εξοπλισμός αυτός τοποθετήθηκε σκόπιμα σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι. Αυτό το υλικό θεωρήθηκε από το Ισραήλ ως απόδειξη ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, ενσωματώνοντας τον εξοπλισμό της σε κοινότητες αμάχων.

*Διαβάστε ακόμα: Αιματηρές ημέρες στον Λίβανο: Φόβοι για "δεύτερη Γάζα", με χιλιάδες πολίτες να μετακινούνται βόρεια - Ανελέητο σφυροκόπημα από το Ισραήλ


levanos-pyraylosneo
hyztb37yr0_0_0_833_620_0_x-large
whatsapp-image-2024-09-23-at-20


«Συντρίβουμε αυτό που χτίστηκε από τη Χεζμπολάχ για 20 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του IDF, όπως αναφέρει το The Times of Israel. O Γκάλαντ εξήγησε ότι η επίθεση αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς προετοιμασίας και συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τις υποδομές της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο σκοπός ήταν να εξαλειφθούν οι απειλές που αυτή η τρομοκρατική οργάνωση έχει εγκαθιδρύσει εντός των κατοικημένων περιοχών.



Ισραήλ: «H Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες»

Ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, ανέφερε ότι το Ισραήλ διεξήγαγε επιθέσεις σε περίπου 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, με την πλειονότητα αυτών να αφορά οπλισμό αποθηκευμένο σε κατοικίες. «Περιλαμβάνονται πύραυλοι cruise που μπορούν να φτάσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, βαριές ρουκέτες με κεφαλή 1.000 κιλών, μεσαίας εμβέλειας ρουκέτες με εμβέλεια έως 200 χιλιόμετρα, ρουκέτες μικρής εμβέλειας και ένοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα», δήλωσε ο Χαγκάρι.

Το γεγονός ότι ο εξοπλισμός αυτός βρισκόταν μέσα σε σπίτια επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τις IDF, την τακτική της Χεζμπολάχ να χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των IDF, Ερζί Χαλέβι, χαρακτήρισε την επιχείρηση ως «μια προληπτική επιθετική επιχείρηση». «Καταστρέφουμε στρατιωτικές υποδομές που η Χεζμπολάχ έχτισε επί 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από την ισραηλινή άμυνα. Ο Χαλέβι πρόσθεσε ότι η καταστροφή αυτών των υποδομών είναι κρίσιμη για την εξουδετέρωση της απειλής που η Χεζμπολάχ έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ένα οπλοστάσιο ικανό να πλήξει όχι μόνο τα σύνορα του Ισραήλ, αλλά και περιοχές σε βάθος εντός της επικράτειάς του.

Οι επιθέσεις οδήγησαν σε μαζικές εκκενώσεις από τις περιοχές όπου η Χεζμπολάχ είχε εγκαταστήσει τα όπλα της, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να σωθούν από την κλιμακούμενη βία. Ο Χαγκάρι, παρουσιάζοντας την εικόνα ενός μακράς εμβέλειας πυραύλου τοποθετημένου σε ένα υδραυλικό σύστημα εκτόξευσης στη σοφίτα ενός σπιτιού στο χωριό Χουμίν αλ-Τάχτα στον Νότιο Λίβανο, δήλωσε: «Είναι έτοιμος για εκτόξευση από μια οπή στην οροφή. Κάτω από τη σοφίτα, στον πρώτο όροφο, ζει μια λιβανέζικη οικογένεια, η οποία λειτουργεί ως ανθρώπινη ασπίδα».

Η κριτική προς τη Χεζμπολάχ για τη χρήση αμάχων ως ασπίδα είναι μια κατηγορία που διατυπώνεται επί μακρόν από το Ισραήλ. «Αυτό αποτελεί άμεση και πραγματική απειλή για τους Ισραηλινούς πολίτες και έχουμε υποχρέωση να την εξαλείψουμε», υπογράμμισε ο Χαγκάρι σε μια συνέντευξη Τύπου, αν και δεν αποκάλυψε πώς οι IDF απέκτησαν αυτές τις εικόνες.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός, ένας πύραυλος φαίνεται να εκτοξεύεται έπειτα από μια έκρηξη σε μια αεροπορική επιδρομή και αμέσως φαίνεται πως χτυπάει ένα κοντινό κτίριο. «Αυτή είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει τον Νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο Χαγκάρι.



Παρόμοιοι τύποι δευτερογενών εκρήξεων παρατηρήθηκαν και σε άλλα βίντεο που δημοσίευσαν οι IDF, καθώς και σε πλάνα από τουλάχιστον ένα χτύπημα σε κτίριο στον Νότιο Λίβανο.


Λίβανος: 500 νεκροί, πάνω από 1.000 τραυματίες, χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, περισσότεροι από 500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, στην πιο αιματηρή ημέρα του σχεδόν ενός χρόνου ανταλλαγών πυρών στα σύνορα, παράλληλα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Έγινε «καταστροφή, σφαγή», είπε ο Τζαμάλ Μπαντράν, γιατρός σε νοσοκομείο στη Ναμπάτια (νότια). «Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν, μας βομβαρδίζουν ακόμα κι ενώ κάνουμε διακομιδές τραυματιών», πρόσθεσε.

Χιλιάδες Λιβανέζοι μετακινούνται όπως-όπως στον Βόρειο Λίβανο για να γλιτώσουν από τους άγριους βομβαρδισμούς, με την εκπρόσωπο της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπαχία Ελ Χαρίρι, να λέει ότι η κυβέρνηση του Νατζίμπ Μικάτι εργάζεται για «να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα στην οποία είμαστε θύματα σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικά, ανθρωπιστικά, στην υγεία, την ασφάλεια και σε όρους που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των ανθρώπων».

Την ίδια στιγμή, κατήγγειλε στον ΟΗΕ ότι στοχεύονται κατοικημένες περιοχές, στις οποίες είναι σε εξέλιξη μια «έξοδος», όπως τη χαρακτήρισε, ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4e9ym1oys5d)


Το Ισραήλ σε «ειδική κατάσταση» για 48 ώρες

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθύνθηκε άμεσα στον λαό του Λιβάνου: «Για πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σάς χρησιμοποιεί ως ανθρώπινη ασπίδα. Έβαλε πυραύλους στα σαλόνια σας και ρουκέτες στα γκαράζ σας, στοχεύοντας άμεσα τις πόλεις μας και τους πολίτες μας». Ο Νετανιάχου κάλεσε τους Λιβανέζους πολίτες να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές για να προστατεύσουν τη ζωή τους, ενώ υποσχέθηκε ότι «μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρησή μας, μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας».



Τέλος, σε ένα εμφατικό μήνυμά του, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Ο [ηγέτης της Χεζμπολάχ] Χασάν Νασράλα παραμένει μόνος του στην κορυφή. Ολόκληρες μονάδες της Δύναμης Radwan βγήκαν εκτός υπηρεσίας και δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες καταστράφηκαν».

Η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη κλιμάκωση των επιθέσεων.

«Έρχονται δύσκολες ημέρες», προειδοποίησε ο Χάγκαρι το βράδυ της Δευτέρας. «Συνεχίζουμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην άμυνα και την επίθεση σε όλα τα μέτωπα».


Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας ψήφισε την έγκριση μιας «ειδικής κατάστασης» στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για την πιθανή κλιμάκωση των διασυνοριακών επιθέσεων της Χεζμπολάχ. Η «ειδική κατάσταση» είναι ένας νομικός όρος που χρησιμοποιείται σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας στις Αρχές της χώρας μεγαλύτερη δικαιοδοσία επί του άμαχου πληθυσμού, προκειμένου να εξορθολογιστούν οι προσπάθειες για τη διαφύλαξη του πληθυσμού. Ισχύει για 48 ώρες, εκτός εάν παραταθεί από τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου.