Μνήμες 2006 ξυπνούν στον Λίβανο, με τη χώρα της Μέσης Ανατολής να ζει χθες τη φονικότερη ημέρα μετά από 18 χρόνια και τον πόλεμο που είχε σημειωθεί τότε, ως απόρροια των μαζικών ισραηλιτικών πληγμάτων από αέρος, με τις απώλειες να ανέρχονται στους 558 νεκρούς, (ανάμεσά τους 50 παιδιά και 94 γυναίκες), ενώ οι τραυματίες είναι 1835, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, όπως μεταδίδει το Reuters.

libanos_kapnos_bobardismos


Την ίδια ώρα, το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ και το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφεραν αμφότερα ένα νέο κύμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο το πρωί της Τρίτης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συνέχισαν να βγαίνουν στους δρόμους για να διαφύγουν όπως-όπως από το νότιο τμήμα της χώρας, που δέχεται το σφυροκόπημα από το Τελ-Αβίβ, με το μποτιλιάρισμα στον αυτοκινητόδρομο προς τη Βηρυτό να είναι ενδεικτικό της κατάστασης.

libnos-mpotiliarisma_1_
libnos-mpotiliarisma_2_



Οικογένειες του Νοτίου Λιβάνου οδηγούνται μαζικά σε καταφύγια στην παραλιακή πόλη της Σιδώνας, όπου ξενοδοχεία και σχολεία έχουν ήδη κατακλυστεί. Στην ανατολική πόλη Μπάαλμπεκ, το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι σχηματίστηκαν ουρές σε αρτοποιεία και βενζινάδικα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4e8xecaks8h)

Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρει ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν υπερφορτωθεί από τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στις εκρήξεις βομβητών και ασύρματων την περασμένη εβδομάδα που σκότωσαν δεκάδες και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους. Εκείνη η επίθεση αποδόθηκε ευρέως σε ισραηλινή προσπάθεια να στοχοποιηθούν πράκτορες της Χεζμπολάχ, αν και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για το μαζικό σαμποτάζ των ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα παραπάνω συμβαίνουν, ενώ και η αλλη πλευρά της μεθορίου, το βόρειο Ισραήλ, «σείεται» όπου ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει νέο «βαρύ βομβαρδισμό από πυραύλους.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4efdk0gynk9)

Λίβανος: Χάος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού - Δεκάδες οι ακυρώσεις πτήσεων

Την ίδια ώρα, οι επιλογές για την έξοδο από τη χώρα περιορίζονται, καθώς περισσότερες από 30 πτήσεις ακυρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, ενώ επηρεάζονται προορισμοί στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η Qatar Airways, η Turkish Airways και διάφορες αεροπορικές εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μεταξύ αυτών που ανακοίνωσαν αναστολή των πτήσεών τους.

Πριν από την κλιμάκωση αυτής της εβδομάδας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί από τη νότια περιοχή του Λιβάνου εξαιτίας των πολύμηνων ανταλλαγών πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και άλλων αντι-ισραηλινών δυνάμεων. Περίπου 60.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν επίσης να εκκενώσουν τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να έχει θέσει ως ρητό πολεμικό στόχο να μπορέσουν να επιστρέψουν.

Ο Michael Adams, ο διευθυντής του Λιβάνου της Care International UK, δήλωσε: «Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στη Βηρυτό από το νότο και την κοιλάδα Beqaa έχουν πλέον πλημμυρίσει από ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς, αφήνοντας τα πάντα πίσω τους. Οι άμαχοι πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα».

Ισραήλ: Έπληξε 1600 στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα - «Χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες»

Από την πλευρά της, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ισχυρίστηκε ότι έπληξε περίπου 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι, ανέφερε ότι το Ισραήλ διεξήγαγε επιθέσεις σε περίπου 1.600 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο τη Δευτέρα, με την πλειονότητα αυτών να αφορά οπλισμό αποθηκευμένο σε κατοικίες. «Περιλαμβάνονται πύραυλοι cruise που μπορούν να φτάσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, βαριές ρουκέτες με κεφαλή 1.000 κιλών, μεσαίας εμβέλειας ρουκέτες με εμβέλεια έως 200 χιλιόμετρα, ρουκέτες μικρής εμβέλειας και ένοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα», δήλωσε ο Χαγκάρι. Οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για νεκρούς μαχητές και χτυπήματα σε αποθήκες όπλων και σπίτια, όπου έκρυβαν τον οπλισμό τους τα μέλη της οργάνωσης.

Παράλληλα, αποδεικτικά στοιχεία, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν, από τα πυρομαχικά της Χεζμπολάχ σε σπίτια στον Λίβανο δημοσίευσαν τη Δευτέρα (23.09.24) οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), σε μία προσπάθεια το Ισραήλ να αντικρούσει τις όποιες κριτικές για εκτεταμένες επιδρομές που στοχεύουν κατοικίες.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ είχε αποθηκεύσει μια μεγάλη ποικιλία βαρέων όπλων μέσα σε κατοικίες, περιλαμβάνοντας πυραύλους cruise, βαριάς εμβέλειας ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παρουσίασαν φωτογραφικό υλικό που απεικόνιζε έναν μακράς εμβέλειας πύραυλο τοποθετημένο σε υδραυλικό σύστημα εκτόξευσης στη σοφίτα ενός λιβανέζικου σπιτιού, σε μια προφανή προσπάθεια να αποδείξει ότι ο εξοπλισμός αυτός τοποθετήθηκε σκόπιμα σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι. Αυτό το υλικό θεωρήθηκε από το Ισραήλ ως απόδειξη ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, ενσωματώνοντας τον εξοπλισμό της σε κοινότητες αμάχων.

*Διαβάστε ακόμα: Αιματηρές ημέρες στον Λίβανο: Φόβοι για "δεύτερη Γάζα", με χιλιάδες πολίτες να μετακινούνται βόρεια - Ανελέητο σφυροκόπημα από το Ισραήλ


levanos-pyraylosneo
hyztb37yr0_0_0_833_620_0_x-large
whatsapp-image-2024-09-23-at-20


«Συντρίβουμε αυτό που χτίστηκε από τη Χεζμπολάχ για 20 χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων του IDF, όπως αναφέρει το The Times of Israel. O Γκάλαντ εξήγησε ότι η επίθεση αυτή ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς προετοιμασίας και συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τις υποδομές της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο σκοπός ήταν να εξαλειφθούν οι απειλές που αυτή η τρομοκρατική οργάνωση έχει εγκαθιδρύσει εντός των κατοικημένων περιοχών.


Το γεγονός ότι ο εξοπλισμός αυτός βρισκόταν μέσα σε σπίτια επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τις IDF, την τακτική της Χεζμπολάχ να χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των IDF, Ερζί Χαλέβι, χαρακτήρισε την επιχείρηση ως «μια προληπτική επιθετική επιχείρηση». «Καταστρέφουμε στρατιωτικές υποδομές που η Χεζμπολάχ έχτισε επί 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από την ισραηλινή άμυνα. Ο Χαλέβι πρόσθεσε ότι η καταστροφή αυτών των υποδομών είναι κρίσιμη για την εξουδετέρωση της απειλής που η Χεζμπολάχ έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ένα οπλοστάσιο ικανό να πλήξει όχι μόνο τα σύνορα του Ισραήλ, αλλά και περιοχές σε βάθος εντός της επικράτειάς του.

Ο Χαγκάρι, παρουσιάζοντας την εικόνα ενός μακράς εμβέλειας πυραύλου τοποθετημένου σε ένα υδραυλικό σύστημα εκτόξευσης στη σοφίτα ενός σπιτιού στο χωριό Χουμίν αλ-Τάχτα στον Νότιο Λίβανο, δήλωσε: «Είναι έτοιμος για εκτόξευση από μια οπή στην οροφή. Κάτω από τη σοφίτα, στον πρώτο όροφο, ζει μια λιβανέζικη οικογένεια, η οποία λειτουργεί ως ανθρώπινη ασπίδα».

Η κριτική προς τη Χεζμπολάχ για τη χρήση αμάχων ως ασπίδα είναι μια κατηγορία που διατυπώνεται επί μακρόν από το Ισραήλ. «Αυτό αποτελεί άμεση και πραγματική απειλή για τους Ισραηλινούς πολίτες και έχουμε υποχρέωση να την εξαλείψουμε», υπογράμμισε ο Χαγκάρι σε μια συνέντευξη Τύπου, αν και δεν αποκάλυψε πώς οι IDF απέκτησαν αυτές τις εικόνες.

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός, ένας πύραυλος φαίνεται να εκτοξεύεται έπειτα από μια έκρηξη σε μια αεροπορική επιδρομή και αμέσως φαίνεται πως χτυπάει ένα κοντινό κτίριο. «Αυτή είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει τον Νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο Χαγκάρι.



Παρόμοιοι τύποι δευτερογενών εκρήξεων παρατηρήθηκαν και σε άλλα βίντεο που δημοσίευσαν οι IDF, καθώς και σε πλάνα από τουλάχιστον ένα χτύπημα σε κτίριο στον Νότιο Λίβανο.

Απαντά με μπαράζ ρουκετών η Χεζμπολάχ: Ο στόχος της επιχείρησης του Ισραήλ, Αλί Καράκι, «είναι σώος»

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι απάντησε με μπαράζ ρουκετών, ακόμη και σε βάθος 60 χιλιομέτρων στο έδαφος του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η επιχείρηση «βέλη του βορρά» (όπως έχει ονομαστεί) είχε στόχο το νούμερο τρία της Χεζμπολάχ Αλί Καράκι, ο οποίος σύμφωνα με τη φιλοιρανική οργάνωση είναι ασφαλής. 


Το Ισραήλ σε «ειδική κατάσταση» για 48 ώρες

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απευθύνθηκε άμεσα στον λαό του Λιβάνου: «Για πολύ καιρό, η Χεζμπολάχ σάς χρησιμοποιεί ως ανθρώπινη ασπίδα. Έβαλε πυραύλους στα σαλόνια σας και ρουκέτες στα γκαράζ σας, στοχεύοντας άμεσα τις πόλεις μας και τους πολίτες μας». Ο Νετανιάχου κάλεσε τους Λιβανέζους πολίτες να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές για να προστατεύσουν τη ζωή τους, ενώ υποσχέθηκε ότι «μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρησή μας, μπορείτε να επιστρέψετε με ασφάλεια στα σπίτια σας».



Τέλος, σε ένα εμφατικό μήνυμά του, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Ο [ηγέτης της Χεζμπολάχ] Χασάν Νασράλα παραμένει μόνος του στην κορυφή. Ολόκληρες μονάδες της Δύναμης Radwan βγήκαν εκτός υπηρεσίας και δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες καταστράφηκαν».

Η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη κλιμάκωση των επιθέσεων.

«Έρχονται δύσκολες ημέρες», προειδοποίησε ο Χάγκαρι το βράδυ της Δευτέρας. «Συνεχίζουμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην άμυνα και την επίθεση σε όλα τα μέτωπα».


Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το υπουργικό συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας ψήφισε την έγκριση μιας «ειδικής κατάστασης» στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για την πιθανή κλιμάκωση των διασυνοριακών επιθέσεων της Χεζμπολάχ. Η «ειδική κατάσταση» είναι ένας νομικός όρος που χρησιμοποιείται σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας στις Αρχές της χώρας μεγαλύτερη δικαιοδοσία επί του άμαχου πληθυσμού, προκειμένου να εξορθολογιστούν οι προσπάθειες για τη διαφύλαξη του πληθυσμού. Ισχύει για 48 ώρες, εκτός εάν παραταθεί από τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου.

ΕΕ: Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου

Με τον κίνδυνο γενικής ανάφλεξης στην περιοχή να γίνεται όλο και πιο ορατός, η διεθνής κοινότητας απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Γαλλία κι Αίγυπτος ζήτησαν την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Ιράκ έκτακτη σύνοδο των αραβικών κρατών.

Η κλιμάκωση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανησυχητική. Μπορώ να πω ότι είμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου, τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4e9ym1oys5d)

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζασκιάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στόχος του είναι να σύρει τη Μέση Ανατολή σε γενικευμένο πόλεμο, προκαλώντας την εμπλοκή της Τεχεράνης ενώ από το βήμα της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τις ενέργειες του Ισραήλ «δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνες» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, ενώ ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τούρκ απηύθυνε γενική έκκληση προς τους λαούς με συμφέροντα στην περιοχή να βοηθήσουν στην ηρεμία της κατάστασης, λέγοντας ότι θα πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους «για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Η Κίνα δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την κυριαρχία του Λιβάνου και δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ στη Νέα Υόρκη, όπου συγκεντρώνονται παγκόσμιοι ηγέτες και κορυφαίοι διπλωμάτες για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

ΗΠΑ: Στέλνουν πρόσθετα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό χθες, στον απόηχο του λουτρού αιματοχυσίας στον Λίβανο και του κινδύνου η κρίση στη Μέση Ανατολή να γίνει ένας περιφερειακός πόλεμος, οι ΗΠΑ στέλνουν πρόσθετα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Pat Ryder δεν αποκάλυψε ωστόσο λεπτομέρειες αναφορικά με τον αριθμό των στρατευμάτων ή τι ακριβώς θα κληθούν να κάνουν. Στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ έχουν περίπου 40.000 στρατιώτες στην περιοχή.