Όλο και πιο κοντά σε έναν νέο, περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αυτήν την φορά, με επίκεντρο το Λίβανο, φαίνεται πως βρισκόμαστε, με την Χεζμπολάχ από την μία πλευρά και το Ισραήλ να δείχνουν ικανές να πλήξουν η μία την άλλη, με «πρωτοφανή» χτυπήματα, την ώρα που το κύμα εκτοπισμένων εντός του δοκιμαζόμενου Λιβάνου διαρκώς διογκώνεται.

Ειδικότερα, πριν από λίγο, το Ισραήλ προχώρησε σε μια νέα αεροπορική επιδρομή, που είχε στόχο την πόλη Maysaara, μια πόλη στα βουνά βόρεια της Βηρυτού, με το σημείο αυτό να είναι το πιο βόρειο εντός επικράτειας του Λιβάνου που έχει πλήξει το Ισραήλ από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ πέρυσι. Σημειώνεται, δε, πως η εν λόγω πόλη βρίσκεται λίγο περισσότερο από 60 μίλια από τη χαραγμένη από τον ΟΗΕ μπλε γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ και τον Λίβανο, ενώ παράλληλα η ευρύτερη περιοχή φιλοξενεί κατά πλειοψηφία χριστιανικό πληθυσμό. Τα βουνά, δε, αυτά βόρεια της πρωτεύουσας αποτελούσαν καταφύγιο για τους εκτοπισμένους και κατά τον πόλεμο του 2006, με το πλήγμα αυτό - για το οποίο για την ώρα το λιβανικό υπουργείο υγείας αναφέρει πως υπάρχουν τουλάχιστον 3 νεκροί και 9 τραυματίες - να δείχνει πως και η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να μπει στο στόχαστρο, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν από 18 χρόνια.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το BBC, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξαπέλυσε νέο κύμα επιδρομών στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή Μπεκάα, χαρακτηρίζοντάς τες «εκτεταμένες».

Το βράδυ της Τρίτης, το Ισραήλ πραγματοποίησε άλλη μια αεροπορική επιδρομή στο Jiyeh, περίπου 10 μίλια νότια της Βηρυτού. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι στόχος του πλήγματος ήταν ένας ανώτερος ηγέτης της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, αν και η οργάνωση δεν επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς.

Διαβάστε ακόμα: Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο κατά του αρχηγείου της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ - Σειρήνες στην πρωτεύουσα του Ισραήλ

Χεζμπολάχ: Εξαπέλυσε πύραυλο με στόχο τη Μοσάντ στο Τελ-Αβίβ

Η επίθεση αυτή του Ισραήλ στη Maysaara, βόρεια της Βηρυτού, έρχεται λίγες ώρες μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Χεζμπολάχ, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, είχε στόχο τη Μοσάντ στο Τελ Αβίβ, τον οποίο το Ισραήλ λέει ότι αναχαίτισε.

«Η Ισλαμική Αντίσταση εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο Qader 1 στις 06.30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης (…) με στόχο το γενικό αρχηγείο της Μοσάντ σε προάστιο του Τελ Αβίβ», ανακοίνωσε νωρίτερα η Χεζμπολάχ.

Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν σήμερα στο Τελ Αβίβ την ώρα που το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ αναχαίτιζε έναν πύραυλο εδάφους- εδάφους, ο οποίος εντοπίστηκε να εισέρχεται στον ισραηλινό εναέριο χώρο προερχόμενος από τον Λίβανο, επεσήμανε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός.

Προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν και σε άλλες περιοχές του Κεντρικού Ισραήλ, μεταξύ των οποίων η πόλη Νετάνια.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ούτε ζημιές, και σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.

Αυτή ήταν η πρώτη επιβεβαιωμένη επίθεση της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ από την έναρξη του πολέμου.

Αυτό δεν είναι το μόνο πλήγμα της φιλοϊρανικής οργάνωσης σήμερα, με την Χεζμπολάχ να ανακοινώνει πως εξαπέλυσε νέο πυραυλικό μπαράζ σε δύο περιοχές του Ισραήλ, στην πόλη Χατζόρ και στη στρατιωτική βάση Dado, με το Τελ-Αβίβ να μην κάνει κάποιο σχόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα καθυστερήσει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του, την ώρα που οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί.

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα αναχωρήσει για την ομιλία του στον ΟΗΕ αύριο (Πέμπτη), αντί για σήμερα το βράδυ, και θα επιστρέψει το Σάββατο το βράδυ», διευκρίνισε το γραφείο του.

«Ο Λίβανος στο χείλος της αβύσσου» -  Σχεδόν μισό εκατομμύριο οι εκτοπισμένοι

Η ανησυχία για τη ραγδαία κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, κυριάρχησε κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη .

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε για ακόμα μία φορά από το βήμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τη Δευτέρα, οι πιο σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν από το Ισραήλ από την 8η Οκτωβρίου 2023 σάρωσαν τον Νότιο και τον Ανατολικό Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 558 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 παιδιά και 94 γυναίκες, και να τραυματιστούν άλλοι 1.835, σύμφωνα με τις λιβανικές υγειονομικές Αρχές. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγησαν 1.600 «στόχοι», θέσεις της Χεζμπολάχ, στον Νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά), άλλο οχυρό του κινήματος που πρόσκειται στην Τεχεράνη.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4eogp5pfi4x)
Ο αριθμός των πολιτών του Λιβάνου που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους πλησιάζει πλέον τους 500.000, μετά την κλιμάκωση της ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ιδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έφυγαν για τη Σαΐντα, τη μεγαλύτερη πόλη του Νότου, για τη Βηρυτό ή για τη Συρία.

Η Ζέιναμπ Ντιάμπ, 32 χρόνων, που κατέφυγε όπως εκατοντάδες άλλες οικογένειες σε σχολείο που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων κοντά στην πρωτεύουσα, αφηγήθηκε πως το χωριό της, κοντά στα σύνορα, το οποίο εγκατέλειψε με τον άντρα της και τα τέσσερα παιδιά της, «πρακτικά καταστράφηκε».

«Δεν ξέραμε καν από πού μας έρχονταν οι βομβαρδισμοί. Είναι σαν αυτή τη φορά να υπάρχει ακόμα περισσότερη βαρβαρότητα».

Να σημειωθεί ότι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος της εβδομάδας στη λιβανική επικράτεια. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς και από τη Βηρυτό.

Axios: Η Χεζμπολάχ ζητά από το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, η Χεζμπολάχ φέρεται να ζήτησε τα τελευταία 24ωρα από το Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ καθώς συνεχίζονται οι εκατέρωθεν εκτοξεύσεις βομβών, ρουκετών και πυραύλων εντείνοντας τις ανησυχίες για γενικευμένου σύγκρουση στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το Ιράν δεν απαντήσει θετικά στο αίτημα της Χεζμπολάχ, όπως δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι κι ένας δυτικός διπλωμάτης στο Axios.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Τεχεράνη είπε σε στελέχη της Χεζμπολάχ ότι «δεν είναι κατάλληλη η χρονική συγκυρία» για μια επίθεση κατά του Ισραήλ, την ώρα που ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου τη Δευτέρα ο Πεζεσκιάν είπε ότι το Ισραήλ είναι αυτό που επιδιώκει έναν γενικευμένο πόλεμο στην Μέση Ανατολή υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν δεν επιθυμεί να πέσει σε αυτή την «παγίδα».

Οδηγίες από την ισραηλινή ηγεσία στις IDF να μην προκληθεί εμπλοκή του Ιράν

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η οδηγία που έδωσε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο στις IDF είναι να αποφεύγονται βήματα που θα έδιναν στο Ιράν λόγο ή πρόσχημα για να εμπλακεί στη σύγκρουση.

Μέχρι στιγμής το Ιράν δεν έχει προβεί στα υπεσχημένα από την Τεχεράνη αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην ιρανική πρωτεύουσα προ διμήνου.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ιωάβ Γκάλαντ από τηλεφώνου την περασμένη Κυριακή την πιθανότητα άμεσης εμπλοκής του Ιράν στη σύγκρουση στο Λίβανο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Όστιν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, κατέστησε σαφές στον Γκάλαντ ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και μέλη του προσωπικού τους και είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν οποιονδήποτε στην περιοχή θελήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ή να επεκτείνει την σύγκρουση.