Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο που ψήφισε νωρίτερα μέσα στον χρόνο το κοινοβούλιο, και με αυτόν τον τρόπο η Ταϊλάνδη είναι και επίσημα η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία και τρίτη στην Ασία, που αναγνωρίζει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Η βασιλική έγκριση δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (24/9) στη βασιλική εφημερίδα και ως εκ τούτου, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από 120 ημέρες, δηλαδή στις 22 Ιανουαρίου του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, το οποίο προέκυψε έπειτα από δύο δεκαετίες προσπαθειών ακτιβιστών, εγκρίθηκε τον Ιούνιο από τη Γερουσία.


Ιστορική απόφαση - Γνωστή η χώρα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κουλτούρα της

Είναι ήδη γνωστή  Ταϊλάνδη για την ΛΟΑΤΚΙ+ κουλτούρα της και για την πολιτική της συμπερίληψης.

Παρολ' αυτά, πρόκειται για μια ιστορική απόφαση, που σηματοδοτεί το αποκορύφωμα πολυετούς εκστρατείας για την ισότητα του γάμου.

Η Ταϊλάνδη θεωρείται από καιρό ως ένα σχετικό καταφύγιο για την LGBTQ+ κοινότητα σε μια περιοχή όπου τέτοιες συμπεριφορές είναι σπάνιες.

Ο νέος νόμος χρησιμοποιεί όρους ουδέτερους ως προς το φύλο στη θέση των «σύζυγοι», «σύζυγοι», «άντρες» και «γυναίκες» και χορηγεί σε ομόφυλα ζευγάρια δικαιώματα υιοθεσίας και κληρονομιάς.


Ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής και συνιδρυτής του κινήματος Bangkok Pride, δήλωσε στο BBC: «Είναι ένας θρίαμβος της ισότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Μάλιστα, είπε ότι σχεδιάζει να οργανώσει έναν μαζικό γάμο για περισσότερα από 1.000 ζευγάρια LGBTQ+ στις 22 Ιανουαρίου.


«Συγχαρητήρια» από τον Σινουάτρα

Ο πρωθυπουργός Paetongtarn Shinawatra σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ''X'' σχολίασε: «Συγχαρητήρια για την αγάπη όλων. #LoveWins».

Ο πρώην πρωθυπουργός Srettha Thavisin, ο οποίος υποστήριξε έντονα το νομοσχέδιο, επικρότησε επίσης την εξέλιξη ως «σημαντικό βήμα» για την Ταϊλάνδη, γράφοντας στην πλατφόρμα ''X'': «Η ισότητα και η ισότητα έχουν γίνει συγκεκριμένες στην κοινωνία της Ταϊλάνδης. Η ποικιλομορφία των φύλων θα γίνει τελικά πλήρως αποδεκτή. Συγχαρητήρια».

Η Ταϊλάνδη, όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος, θα γίνει η τρίτη θέση στην Ασία, μετά την Ταϊβάν και το Νεπάλ, όπου μπορούν να παντρευτούν τα ομόφυλα ζευγάρια.

Το 2019, το κοινοβούλιο της Ταϊβάν έγινε το πρώτο στην Ασία που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων, ενώ το Νεπάλ κατέγραψε την πρώτη του ένωση ομοφυλόφιλων τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, πέντε μήνες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της αποφάσισε υπέρ της.