Βέλγιο: Κλιματολόγοι καλλιεργούν τα αχλάδια του ''μέλλοντος'' - Tι επιφυλάσσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στους Ευρωπαίους οπωροπαραγωγούς;
Ο ασυνήθιστος οπωρώνας
Τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη συγκομιδή των επιστημόνων το 2023 υποδηλώνουν ότι τα βελγικά αχλάδια μπορεί να γλιτώσουν μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Αχλάδια σε ελεγχόμενο περιβάλλον καλλιεργούν ερευνητές στην επαρχία Limburg του Βελγίου, έχοντας ως στόχο να δουν τι επιφυλάσσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στους ευρωπαίους οπωροπαραγωγούς.
Σύμφωνα με το Reuters, ένας από τους οπωρώνες είναι ασυνήθιστος, αφού διαθέτει ένα σύμπλεγμα 12 διαφανών θόλων, τοποθετημένων ψηλά από έναν τοίχο με καθρέφτες πάνω από το γύρω φυσικό πάρκο. Μέσα σε αυτούς τους θόλους καλλιεργούνται τα αχλάδια σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, που προσομοιώνει πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την περιοχή το 2040. Στόχος τους είναι να δουν τι επιφυλάσσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στους ευρωπαίους οπωροπαραγωγούς.
«Περιμένουμε περισσότερους καύσωνες και λιγότερες ομοιόμορφες βροχοπτώσεις, άρα και περισσότερες ξηρασίες και πλημμύρες. Και συνολικά, ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες», δήλωσε ο Φρανσουά Ρινό, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάσελτ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή θα μειώσει ορισμένες αποδόσεις καλλιεργειών και θα αυξήσει το κόστος των καλλιεργητών για άρδευση για την καταπολέμηση της ξηρασίας.
Ο καθηγητής Ρινό δήλωσε ότι: «Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον ορίζοντα του 2040 στην ποιότητα των αχλαδιών ήταν πολύ μικρή. Ωστόσο, βρήκαμε μια διαφορά στον τρόπο λειτουργίας του οικοσυστήματος», σημειώνοντας ότι μια πρωιμότερη καλλιεργητική περίοδος στην προσομοίωση του 2040 φάνηκε να έχει ως αποτέλεσμα το οικοσύστημα να απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
Η μεταβλητότητα από έτος σε έτος σημαίνει ότι ένα έτος μόνο δεν μπορεί να αποτυπώσει τις κατά διαστήματα ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλες αλλαγές στο κλίμα που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στις καλλιέργειες. Το τριετές πείραμα θα καλύψει τρεις συγκομιδές.
Η φετινή συγκομιδή αχλαδιών της εποχής του 2040 μελετάται στο Κέντρο Μετασυλλεκτικής Τεχνολογίας της Φλάνδρας (VCBT), για να ελεγχθεί το μέγεθος, η σφριγηλότητα και η περιεκτικότητα των καρπών σε σάκχαρα, αλλά και για να συγκριθούν με αχλάδια που καλλιεργούνται σε θόλους που προσομοιώνουν το σημερινό κλίμα.
Η ερευνήτρια του VCBT Ντόριεν Βάνχεζ δήλωσε ότι: «Αν έχουμε υψηλότερη θερμοκρασία στα δέντρα, τα αχλάδια τείνουν να είναι λιγότερο σφιχτά και να έχουν περισσότερη ζάχαρη». Τα λιγότερο σφικτά φρούτα επιβιώνουν για μικρότερο χρονικό διάστημα στην αποθήκευση, μειώνοντας την ποσότητα αχλαδιών που μπορούν να πουλήσουν οι παραγωγοί.
Να σημειωθεί ότι οι πλημμύρες, το χαλάζι και η ξηρασία έχουν ήδη επηρεάσει τους Ευρωπαίους καλλιεργητές αχλαδιών τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών, η παραγωγή αχλαδιών του Βελγίου αναμένεται να μειωθεί κατά 27% φέτος, λόγω παραγόντων όπως η ασυνήθιστα πρώιμη άνθιση και ο ασυνήθιστα αργός παγετός.
Σύμφωνα με το Reuters, ένας από τους οπωρώνες είναι ασυνήθιστος, αφού διαθέτει ένα σύμπλεγμα 12 διαφανών θόλων, τοποθετημένων ψηλά από έναν τοίχο με καθρέφτες πάνω από το γύρω φυσικό πάρκο. Μέσα σε αυτούς τους θόλους καλλιεργούνται τα αχλάδια σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, που προσομοιώνει πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την περιοχή το 2040. Στόχος τους είναι να δουν τι επιφυλάσσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στους ευρωπαίους οπωροπαραγωγούς.
«Περιμένουμε περισσότερους καύσωνες και λιγότερες ομοιόμορφες βροχοπτώσεις, άρα και περισσότερες ξηρασίες και πλημμύρες. Και συνολικά, ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες», δήλωσε ο Φρανσουά Ρινό, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάσελτ.
Τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα
Τα πρώτα αποτελέσματα από την πρώτη συγκομιδή των επιστημόνων το 2023 υποδηλώνουν ότι τα βελγικά αχλάδια μπορεί να γλιτώσουν μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή θα μειώσει ορισμένες αποδόσεις καλλιεργειών και θα αυξήσει το κόστος των καλλιεργητών για άρδευση για την καταπολέμηση της ξηρασίας.
Ο καθηγητής Ρινό δήλωσε ότι: «Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον ορίζοντα του 2040 στην ποιότητα των αχλαδιών ήταν πολύ μικρή. Ωστόσο, βρήκαμε μια διαφορά στον τρόπο λειτουργίας του οικοσυστήματος», σημειώνοντας ότι μια πρωιμότερη καλλιεργητική περίοδος στην προσομοίωση του 2040 φάνηκε να έχει ως αποτέλεσμα το οικοσύστημα να απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
Η μεταβλητότητα από έτος σε έτος σημαίνει ότι ένα έτος μόνο δεν μπορεί να αποτυπώσει τις κατά διαστήματα ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλες αλλαγές στο κλίμα που μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στις καλλιέργειες. Το τριετές πείραμα θα καλύψει τρεις συγκομιδές.
Η φετινή συγκομιδή αχλαδιών της εποχής του 2040 μελετάται στο Κέντρο Μετασυλλεκτικής Τεχνολογίας της Φλάνδρας (VCBT), για να ελεγχθεί το μέγεθος, η σφριγηλότητα και η περιεκτικότητα των καρπών σε σάκχαρα, αλλά και για να συγκριθούν με αχλάδια που καλλιεργούνται σε θόλους που προσομοιώνουν το σημερινό κλίμα.
Άσχημα νέα για τους καλλιεργητές
Η ερευνήτρια του VCBT Ντόριεν Βάνχεζ δήλωσε ότι: «Αν έχουμε υψηλότερη θερμοκρασία στα δέντρα, τα αχλάδια τείνουν να είναι λιγότερο σφιχτά και να έχουν περισσότερη ζάχαρη». Τα λιγότερο σφικτά φρούτα επιβιώνουν για μικρότερο χρονικό διάστημα στην αποθήκευση, μειώνοντας την ποσότητα αχλαδιών που μπορούν να πουλήσουν οι παραγωγοί.Να σημειωθεί ότι οι πλημμύρες, το χαλάζι και η ξηρασία έχουν ήδη επηρεάσει τους Ευρωπαίους καλλιεργητές αχλαδιών τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών, η παραγωγή αχλαδιών του Βελγίου αναμένεται να μειωθεί κατά 27% φέτος, λόγω παραγόντων όπως η ασυνήθιστα πρώιμη άνθιση και ο ασυνήθιστα αργός παγετός.