Ανησυχία στην Κίνα: Εξαφανίστηκε κορυφαίος οικονομολόγος αφού άσκησε κριτική στον Σι Τζινπίνγκ
Έχουν διαγραφεί δεδομένα
Ο Zhu φέρεται να έκανε αρνητικά σχόλια για την κινεζική οικονομία και πιθανώς για τον ίδιο τον Σι, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό κράτηση τον Απρίλιο και να τεθεί υπό έρευνα
Ο κορυφαίος Κινέζος οικονομολόγος Zhu Hengpeng, 55 ετών, που εργάστηκε για περισσότερα από 20 χρόνια στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (Cass), έχει εξαφανιστεί μετά την άσκηση κριτικής προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε ιδιωτική συνομιλία στο WeChat, σύμφωνα με αναφορές.
Ο Zhu φέρεται να έκανε αρνητικά σχόλια για την κινεζική οικονομία και πιθανώς για τον ίδιο τον Σι, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό κράτηση τον Απρίλιο και να τεθεί υπό έρευνα.
Η Cass, ένα κορυφαίο think tank της Κίνας που λειτουργεί υπό την άμεση εποπτεία του κομμουνιστικού κόμματος, δεν έχει απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με την εξαφάνιση του Zhu. Ο οικονομολόγος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τον Απρίλιο, όταν συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το μέσο ενημέρωσης Caixin. Παράλληλα, οι ιστοσελίδες που σχετίζονται με τη δουλειά του έχουν διαγραφεί.
BREAKING: Top Chinese economist Zhu Hengpeng vanishes after critically commenting against Xi Jinping in a private WeChat group. His remarks reportedly included concerns about China’s slowing economy and subtle criticisms of Xi. pic.twitter.com/7f8ubmjJXQ
— Fire Bred (@firebred_) September 24, 2024
Τι είπε στην ιδιωτική του συνομιλία
Η απομάκρυνσή του συνέπεσε με την ανακατάταξη ανώτερων στελεχών της Cass, με τους άλλους εμπλεκόμενους να επανατοποθετούνται, ενώ ο Zhu εξαφανίστηκε. Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς είπε στην ιδιωτική συνομιλία του, αλλά τα σχόλιά του περιγράφονται ως κριτική στις κεντρικές πολιτικές, με αναφορές ακόμα και στη «θνητότητα» του Σι.
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη να αναφέρουν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος του 5%. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε μεγάλα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ότι αυτά δεν θα είναι αρκετά. Παράλληλα, η κρίση στην αγορά ακινήτων επιβαρύνει την οικονομία, ενώ οι αρχές διστάζουν να μειώσουν δραστικά το κόστος δανεισμού, φοβούμενες μια νέα φούσκα στην αγορά.