Ο Παναγιώτης Τσάκωνας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του Προγράμματος Ασφάλειας στο ΕΛΙΑΜΕΠ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή “PRIME” στο ΕΡΤNews, και στον δημοσιογράφο Ηλία Σιακαντάρη, ανέλυσε τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια σταθερότητα.

«Πάμε σίγουρα σε μια συνεχή κλιμάκωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάκωνας, τονίζοντας πως «το πώς θα μοιάζει η επόμενη φάση δεν μπορούμε να το προδιαγράψουμε, ούτε να το γνωρίζουμε». Υπογράμμισε πως «υπάρχει μια αυτονόμηση των βασικών παικτών», όπως η Χεζμπολάχ, η οποία «βολεύεται μια χαρά το Ιράν σε σχέση με την επιλογή που έχει κάνει για αυτόν τον πόλεμο τριβής με το Ισραήλ».

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, όπως τόνισε ο κ. Τσάκωνας, «δεν επιβάλλουν περιορισμούς όσον αφορά το Ισραήλ». Συνδυάζοντας αυτή την κατάσταση με την άποψη της κοινής γνώμης στο Ισραήλ, η οποία «υποστηρίζει ακόμα πιο επιθετική στάση ειδικά απέναντι στη Χεζμπολάχ», ο κ. Τσάκωνας προειδοποίησε πως τα πράγματα ενδέχεται να οδηγηθούν σε ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις.

Τσάκωνας για ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου δεν αφήνει τίποτα στην τύχη

Αναφερόμενος στον ρόλο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο καθηγητής σημείωσε: «Η τύχη είναι μια έννοια που για τον κ. Νετανιάχου δεν αφήνεται στην τύχη». Υποστήριξε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που βρίσκεται «στην κεντρική πολιτική σκηνή για δύο ή τρεις δεκαετίες», φροντίζει να προχωρά βάσει συγκεκριμένων στόχων.

Σχετικά με τη Χεζμπολάχ, ο κ. Τσάκωνας επεσήμανε πως οι αναλύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για τις δυνατότητες της παραμένουν αμφιλεγόμενες, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν πως είναι «πολύ σημαντικότερη, πολύ ικανότερη ως δύναμη». Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε πως «είναι δύσκολα τα πράγματα για τη Χεζμπολάχ σε αυτόν τον πόλεμο τριβής».

Τέλος, ο κ. Τσάκωνας σχολίασε και τις εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, σημειώνοντας πως «ο κατευνασμός έχει ένα ενδιαφέρον», ειδικά σε σχέση με την επιθυμία της Τουρκίας να προωθήσει ευρύτερους στόχους στην περιοχή. «Ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλει την Τουρκία ως αξιόπιστο διαμεσολαβητή», ανέφερε, αναλύοντας τις στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας σε σχέση με τα αραβικά κράτη και την Αίγυπτο.

Ο καθηγητής κατέληξε με μια προειδοποίηση σχετικά με τις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου: «Πιέζω πολλές φορές με τρόπο άκομψο ή όχι απαραίτητα απολύτως νόμιμο, προκειμένου να πετύχω τους στόχους μου». Η εξωτερική νομιμοποίηση φαίνεται να μην αποτελεί προτεραιότητα για τον Ερντογάν, καθώς «είναι ένας παίκτης που αναλαμβάνει ρίσκα για να προωθήσει τους στόχους του».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4fkd1zkvszl)