Οι πληροφορίες περί επικείμενης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου δεν είναι αληθινές, ανέφερε το πρωί της Πέμπτης, σε ανακοίνωσή του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ και η Γαλλία σχετικά με αυτό.

«Οι ειδήσεις για την υποτιθέμενη οδηγία για την άμβλυνση των μαχών στο βορρά (πληροφορία που διέρρευσε από το Channel 12) είναι αντίθετες στην αλήθεια», πρόσθεσε ο Νετανιάχου (που «πετάει» για Νέα Υόρκη, ώστε να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), σημειώνοντας πως έδωσε «εντολή στις IDF να συνεχίσουν τις μάχες με πλήρη ισχύ και σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάστηκαν, ενώ οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν επίσης μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου».

Η δήλωση του Νετανιάχου βγήκε στη δημοσιότητα αφού πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης εξέφρασαν έντονη αντίθεση στην αμερικανο-γαλλική πρόταση για εκεχειρία στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων μελών του Λικούντ.

*Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: "Τείνει να συμφωνήσει" στο σχέδιο ΗΠΑ-Γαλλίας για εκεχειρία με την Χεζμπολάχ - "Πυρά" σε Νετανιάχου από συμμάχους και αντιπολίτευση

Ισραήλ: Το «όχι» του ΥΠΕΞ στην πρόταση για εκεχειρία - «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τη Χεζμπολάχ με όλα τα μέσα»

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, από την πλευρά του απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο μετά την έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για μια 21ήμερη διακοπή των μαχών για να δοθεί χρόνος να επιτευχθεί διπλωματική λύση. «Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλα τα μέσα. τη δύναμή μας μέχρι τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των του βορρά στα σπίτια τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Με τα παραπάνω να λαμβάνουν χώρα, η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι εκτόξευσε και πάλι ρουκέτες εναντίον στόχων της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας κοντά στη Χάιφα. Όπως αναφέρει ο Guardian, το AFP μεταδίδει ότι σε ανακοίνωσή της η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση ανέφερε: «Υπερασπιζόμενοι τον Λίβανο και τον λαό του [βομβαρδίσαμε] τα συγκροτήματα της στρατιωτικής βιομηχανίας Rafael ... με ομοβροντίες ρουκετών». Από την πλευρά του, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε νέες επιθέσεις στο Λίβανο. Λέει ότι «πλήττει τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ».

Οι πιέσεις σε Νετανιάχου από τους εταίρους του στην κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τοπικούς αξιωματούχους του Βορρά

Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που οι πιέσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους του Μπενιαμίν Νετανιάχου εντείνονται.

Ειδικότερα, νωρίτερα, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς, ακροδεξιός σύμμαχος- κλειδί της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στις εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, έπειτα από διεθνή έκκληση για εκεχειρία 21 ημερών που απηύθυναν μεταξύ άλλων η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

«Η (στρατιωτική) επιχείρηση στον βορρά πρέπει να τελειώσει με έναν μόνο τρόπο: τη συντριβή της Χεζμπολάχ και την εξάλειψη της ικανότητάς της να βλάψει τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ», έγραψε ο Σμότριτς στο Χ.

«Δεν πρέπει να δώσουμε στον εχθρό χρόνο να συνέλθει από τα βαριά πλήγματα που υπέστη και να αναδιοργανωθεί για να συνεχίσει τον πόλεμο 21 ημέρες αργότερα», πρόσθεσε, τονίζοντας «παράδοση της Χεζμπολάχ ή πόλεμος, μόνο έτσι θα επιστρέψουν η ασφάλεια και οι κάτοικοι στον βορρά και στη χώρα».

Αντίστοιχα, το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σήμερα «επείγουσα συνεδρίαση», κάτι που αποτελεί μια έμμεση απειλή για τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, με τον εν λόγω υπουργό να έχει τηρήσει συχνά σκληρή στάση τόσο απέναντι στον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας, όσο και - προφανώς - στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ακροδεξιά υπουργός Ορίτ Στρουκ, που προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει ηθική εντολή για κατάπαυση του πυρός. Όχι για 21 ημέρες. Και όχι για 21 ώρες», ενώ και ο υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ, από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, δήλωσε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να είναι ένα «σοβαρό λάθος»..

Ακόμη και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι ενώ μια συντομότερη κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να έχει νόημα, «δεν θα δεχθούμε καμία πρόταση που δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά μας».

Την ίδια ώρα, πολυάριθμοι τοπικοί αξιωματούχοι, δήμαρχοι σε πόλεις του Βορρά του Ισραήλ τάσσονται ξεκάθαρα εναντίον της προοπτικής για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, υποδεικνύοντας ότι η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης από το Τελ-Αβίβ αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά απίθανη.

«Θα ήταν μοιραίο λάθος», λέει ο Μοσέ Νταβίντοβιτς, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου του Ματ Άσερ και επικεφαλής του Φόρουμ της Ζώνης Συγκρούσεων, μιας ομάδας-ομπρέλα για τα συμβούλια στο βορρά της χώρας, που εδώ και μήνες προτρέπουν την κυβέρνηση να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στη Χεζμπολάχ για να σταματήσει ο συνεχής βομβαρδισμός στην περιοχή.

«Αυτό είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να δώσουμε στον Νασράλα. Θα προκαλούσε θανάτους», λέει στο ειδσησεογραφικό πρακτορείο Ynet, προσθέτοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να έρθει σε αρκετές εβδομάδες, αν η χώρα γίνει πιο ασφαλής.

Ο δήμαρχος του Kiryat Shmona Avichai Stern, μέλος του κόμματος Likud του Νετανιάχου, λέει: «Αυτό δείχνει την υποκρισία ολόκληρης της χώρας. Τώρα που το κράτος επιτέλους εκπληρώνει το βασικό του καθήκον και μας υπερασπίζεται, μιλάνε τώρα για κατάπαυση του πυρός.

«Μια συμφωνία δεν θα φέρει πίσω το Kiryat Shmona», προσθέτει για την πόλη του, η οποία έχει εκκενωθεί, μετά από τα πλήγματα της Χεζμπολάχ. «Η συζήτηση για κατάπαυση του πυρός μας κάνει να νιώθουμε ότι ήμασταν σε μια περίπλοκη κατάσταση για έναν ολόκληρο χρόνο, για το τίποτα», προσθέτει, όπως αναφέρουν οι «Times of Israel».

Τι ζήτησαν ΕΕ, οι χώρες της G7, η Αυστραλία και αραβικές χώρες

Αμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημέρων στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ ζητούν με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση έχει ως εξής:

«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου.

Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.

Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση».