Την πολιτική σταθερότητα στη Γαλλία προσπαθεί να επαναφέρει η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς επίσης και να ανατάξει την οικονομία της, αλλά και να αποκαταστήσει τη φήμη της χώρας ως αξιόπιστου, σταθερού εταίρου.

Προ ημερών, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας παρουσίασε την δεξιάς απόχρωσης κυβέρνησή του, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιο για πόσο θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία δεδομένης της τεταμένης κατάστασης στην κατακερματισμένη Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με το Politico, ο Μπαρνιέ ίσως δυσκολευτεί να επιβιώσει στο Ματινιόν, όσο η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας που παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 μετά από μόλις 49 μέρες στη Ντάουνινγκ Στριτ και τη… νίκησε ένα μαρούλι, που άντεξε περισσότερο στο ράφι σούπερμαρκετ στο πείραμα που είχε κάνει τότε η ταμπλόιντ Daily Star.


Ξεκίνησαν οι έριδες μεταξύ των κομμάτων στην εξουσία

Ηδη άρχισαν οι έριδες μεταξύ των κομμάτων στην εξουσία, με το μέλλον της γαλλικής κυβέρνησης να φαίνεται δυσοίωνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προήδρευσε του πρώτου υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα στο Ελυζέ κι υποσχέθηκε να βοηθήσει τους υπουργούς να πετύχουν στο έργο του. Αλλά τις επόμενες ώρες φέρεται να παραπονέθηκε ότι η κυβέρνηση Μπαρνιέ – ένα μείγμα κεντρώων, κεντροδεξιών και συντηρητικών – «δεν είναι η δική του κυβέρνηση» κι ότι «δεν μπόρεσε να βάλει τους υπουργούς από το δικό του στρατόπεδο».


Ο Μπαρνιέ θα επιδιώξει με συμβιβασμούς 

Ο Μακρόν ανέθεσε στον Μπαρνιέ μια εξ ορισμού δύσκολη αποστολή, να συγκροτήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα αντανακλά την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων και δεν θα θίξει πολιτικές του, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά χωρίς να περιλάβει στελέχη της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν και της αριστερής Συμμαχίας, που μολονότι έκοψε πρώτη το νήμα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, νιώθει προδομένη που έμεινε εκτός παιχνιδιού και ορκίστηκε να ρίξει την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Έτσι ο Μπαρνιέ κατέληξε σε ένα κυβερνητικό σχήμα κεντρώων και δεξιών, που δεν τα πάνε πάντα καλά μεταξύ τους και θα χρειαστεί να επιστρατεύσει τις διαπραγματευτικές ικανότητες που είχε επιδείξει ως πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit για να διατηρήσει τη συνοχή του.

Σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στο κρατικό δίκτυο France 2 είπε: «Θα χρειαστεί να κάνουμε συμβιβασμούς. Με αυτό το πνεύμα κατάφερα να διαπραγματευτώ την ενότητα των κρατών μελών στις συνομιλίες για το Brexit. Θα πρέπει να μάθουμε αυτή την κουλτούρα των συμβιβασμών για να υπηρετήσουμε τον λαό».


Η πρώτη μεγάλη πρόκληση 

Λίαν στενά είναι τα περιθώρια στραβοπατήματος για τον Μπαρνιέ, με την κυβέρνησή του να καλείται να καταθέσει πολύ σύντομα το σχέδιο προϋπολογισμού για το ερχόμενο έτος προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, το έλλειμμα της οποίας ενδέχεται στα τέλη του 2024 να φθάσει στο 6%, έναντι του αρχικού στόχου του 5,1% όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Λοράν Σεν-Μαρτέν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Μπαρνιέ είναι να επιβιώσει της πρότασης μομφής, που έχει προαναγγείλει η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που θα χρειαστεί 289 ψήφους για να υπερψηφιστεί. Θεωρητικά η κυβέρνησή του απολαμβάνει της στήριξης άνω των 200 βουλευτών του μπλοκ των μακρονιστών και της συντηρητικής παράταξης, αλλά θα πρέπει να αποφύγει να δυσαρεστήσεις του 126 βουλευτές της Μαρίν Λεπέν, η οποία προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι η νέα κυβέρνηση είναι «μεταβατική». Οι βουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης έχουν προειδοποιήσει ότι θα μελετήσουν εξονυχιστικά το σχέδιο προϋπολογισμού και θα ρίξουν την κυβέρνηση αν επιχειρήσει νέες αυξήσεις φόρων, κάτι που έχει αφήσει ανοικτό ο Μπαρνιέ.

Από την άλλη, όπως σημειώνουν αναλυτές, ίσως και να συμφέρει την ακροδεξιά να περιμένει για λίγο διάστημα, προτού κινηθεί. «Είναι σε μια αξιοζήλευτη θέση τώρα, γιατί να θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Είναι οι ρυθμιστές του παιχνιδιού, πληρώνονται με δημόσιο χρήμα ως εκλεγμένοι και μπορούν να εστιάσουν στην προπόνηση των δικών τους ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών», δήλωσε στο Politico ο συνταγματολόγος Μπενζαμέν Μορέλ.


Πρωθυπουργός υπό προθεσμία ο Μπαρνιέ

Ο Μπαρνιέ γνωρίζει ότι είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία. «Η εντολή μου είναι εύθραστη, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε, αφού παρουσιάστηκε η σύνθεση της κυβέρνησής του.

Και μολονότι επιχείρησε με κάποιες κινήσεις του να ικανοποιήσει την ακροδεξιά, όπως με τον διορισμό του σκληροπυρηνικού δεξιού γερουσιαστή Μπρουνό Ρεταγιό ως υπουργού Εσωτερικών, απέφυγε να θίξει σε βάθος καυτά θέματα όπως η αύξηση φόρων και το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα που αφορούν την ακροδεξιά του Ιδρύματος Ζαν Ζορέ, Ζαν Υβ Καμύ, το κόμμα της Λεπέν δεν μπορεί να επιτρέψει στην κυβέρνηση Μπαρνιέ να πετύχει στο έργο της, ειδάλλως θα φανεί ότι λειτουργεί σαν δεκανίκι της. «Κάποια στιγμή οι ψηφοφόροι της Εθνικής Συσπείρωσης θα αποφασίσουν ότι ο Μπαρνιέ δεν λαμβάνει τα μέτρα που επιθυμούν αναφορικά με την ασφάλεια και το μεταναστευτικό», σημειώνει.