Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου μίλησε, νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έβαλε στο στόχαστρο, μεταξύ άλλων το Ιράν. Μάλιστα προτού ξεκινήσει την ομιλία του πολλοί διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Δεν είχα την πρόθεση να έρθω εδώ φέτος», ανέφερε αρχικά. «Η χώρα μου βρίσκεται σε πόλεμο και μάχεται για τη ζωή της. Αλλά αφού άκουσα τα ψέματα και τις συκοφαντίες που διατυπώθηκαν για τη χώρα μου από πολλούς ανθρώπους σε αυτό το βήμα, αποφάσισα να έρθω εδώ και να βάλω τα πράγματα στη θέση τους», τόνισε στη συνέχεια. 

Ακολούθησαν αναφορές σε ιστορίες ομήρων και στον «βιβλικό προορισμό» του Ισραήλ, με τον κ. Νετανιάχου να εκτοξεύει απειλές κατά πάντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα για αρκετή ώρα μίλησε για τους «κινδύνους» του Ιράν, όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά για όλη τη Δύση. Εν συνεχεία παρουσίασε δύο χάρτες. Στον έναν το Ισραήλ ήταν ενεργειακός κόμβος που συνδέει την Ασία με τη Δύση, κάτι που όπως είπε θα ωφελήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους και έναν άλλον χάρτη με τις γειτονικές χώρες του Ισραήλ με μαύρο χρώμα – «άξονας του κακού» – που θα «κυριαρχήσουν» εάν χάσει το Ισραήλ.

«Έχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης: Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το μακρύ χέρι του Ισραήλ», είπε με νόημα ο Νετανιάχου. «Θα σταθείτε με τη δημοκρατία και την ειρήνη; Θα σταθείτε στο πλευρό του Ισραήλ ή στο πλευρό του Ιράν, μιας διαβολικής δικατορίας που θέλει να καταστρέψει τον τρόπο ζωής μας;», δήλωσε ο Νετανιάχου απευθυνόμενους στους διπλωματικούς εκπροσώπους των χωρών.

«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ»

Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στην «κατάρα της 7ης Οκτωβρίου», η οποία, όπως είπε, ξεκίνησε όταν η Χαμάς εισέβαλε, αλλά, όπως σημείωσε «δεν τελείωσε εκεί». «Στις 8 Οκτωβρίου η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ από τον Λίβανο και έκτοτε έχει εκτοξεύσει πάνω από 8.000 ρουκέτες».

Απαρίθμησε και άλλους που έχουν επιτεθεί στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Χούτι της Υεμένης και είπε ότι τον περασμένο Απρίλιο, το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ από το έδαφός του. «Δεν υπάρχει κανένα μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το "μακρύ χέρι" του Ισραήλ» συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

«Αν επιτεθεί το Ιράν θα απαντήσουμε»

Την ίδια ώρα, είπε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να «επαναφέρει» τις κυρώσεις κατά του Ιράν και «πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα». Τόνισε ότι έχει προειδοποιήσει τον κόσμο κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο, όπως λέει, «καθυστέρησε» κατά περίπου μια δεκαετία, αλλά δεν το σταμάτησε.