Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε δύο χάρτες με τίτλους «Η Κατάρα» και «Η Ευλογία» κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή (27/9), για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά του. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, γνωστός για τον παραστατικό του λόγο, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το βήμα του ΟΗΕ εδώ και 15 χρόνια, συνοδεύοντας τις ομιλίες του με γραφήματα.

Κύριος στόχος του είναι το Ιράν και τα σχέδιά του κατά του Ισραήλ.

Το 2009, παρουσίασε έγγραφα από τη συνάντηση στη Βανζέε του 1942, όπου οι Ναζί αποφάσισαν την εξόντωση των Εβραίων, απαντώντας στις δηλώσεις του τότε προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα.

netaniaxou__5_

Το 2012, επικεντρώθηκε στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, δείχνοντας με ένα διάγραμμα τύπου καρτούν πόσο κοντά βρισκόταν στην απόκτηση πυρηνικής βόμβας, προκαλώντας αντιδράσεις με την κόκκινη γραμμή που ζωγράφισε στο 90%.

netaniaxou__4_

Το 2014, έκανε ένα διάλειμμα από το θέμα του Ιράν, επισημαίνοντας τη Χαμάς και τους πυραύλους της, με μια εικόνα που έδειχνε ένα κοριτσάκι να παίζει δίπλα σε πύραυλο, καταγγέλλοντας ότι η οργάνωση τους τοποθετεί κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.

netaniaxou__3_

Το 2018, επέστρεψε στο θέμα του Ιράν, παρουσιάζοντας φωτογραφίες από κρυφές πυρηνικές εγκαταστάσεις και κατηγορώντας την Τεχεράνη για παραβίαση των συμφωνιών.

netanyahu_2018

Το 2023, το ενδιαφέρον του στράφηκε στις νέες σχέσεις του Ισραήλ με αραβικά κράτη της περιοχής, μιλώντας για μια «Νέα Μέση Ανατολή», αν και λίγο αργότερα ξέσπασε η επίθεση της Χαμάς.

Το 2024, ο Νετανιάχου επανέφερε το ζήτημα του Ιράν, κρατώντας δύο χάρτες που αναδείκνυαν την «κατάρα» και την «ευλογία» του Ιράν.

netaniaxou__1_

Και ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το... παράδειγμα Νετανιάχου

Η τακτική του Νετανιάχου βρήκε μιμητή το 2019, όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε χάρτες και φωτογραφίες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τη συρρίκνωση της Παλαιστίνης και τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον πνιγμό του μικρού Αϊλάν Κουρντί στα τουρκικά παράλια.

erdogan_2019_c