Η εντολή του Ταγίπ Ερντογάν. Μόνο αυτή απομένει για να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

*Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: “Προετοιμασία για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη” – Τι αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει η Απογευματινή, στο παρασκήνιο εδώ και αρκετούς μήνες γίνονται διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες, ώστε να καταλήξουμε στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα. Δηλαδή στα πρόθυρα επαναλειτουργίας της σχολής, γεγονός που φαίνεται να επιθυμεί και ο Τούρκος πρόεδρος.


«Είμαστε στα πρόθυρα της επαναλειτουργίας της σχολής»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σύμφωνα με τον Σκάι, προχώρησε σε μία πολύ συγκεκριμένη και ευοίωνη δήλωση. «Είμαστε στα πρόθυρα της επαναλειτουργίας της σχολής, υπάρχει άνωθεν εντολή Ερντογάν», είπε. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας της Τουρκίας, Γιουσούφ Τεκίν, ο οποίος μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι, περιμένουμε μόνο την πολιτική απόφαση».

Θυμίζουμε πως ο κ. Τεκίν ήταν εκείνος που είχε γνωστοποιήσει πρώτος ότι είναι θέμα χρόνου η επαναλειτουργία της σχολής, χαρακτηρίζοντάς την ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη διεθνή ισχύ της Τουρκίας και γενικώς είχε πάρει ζεστά το θέμα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Μιλώντας στο CNN Turk, ο κ. Τεκίν δήλωσε: «Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα και την πολιτική απόφαση θα τη λάβουν ο πρόεδρός μας και το υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς κάναμε κάποιες συναντήσεις για να ετοιμάσουμε τον οδικό χάρτη για το πώς μπορεί να ανοίξει, σε περίπτωση που δοθεί η εντολή να ανοίξει η σχολή. Επισκεφθήκαμε τη σχολή και οι συνεργάτες μας συνεχίζουν τις συνομιλίες. Εμείς έχουμε ετοιμάσει τις εκθέσεις μας για το πώς και σύμφωνα με ποιο νομικό καθεστώς θα ανοίξει, σε περίπτωση που δοθεί εντέλει η απαραίτητη εντολή να λειτουργήσει ξανά».

Μένει να φανεί αν αυτή τη φορά θα καταλήξουμε όντως κάπου ή αν γίνεται συζήτηση απλώς για να γίνει, καθώς αυτή η κουβέντα έχει ανοίξει από τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αναστήλωσης της σχολής που παραμένει κλειστή από το 1971. Υπενθυμίζεται ότι στα 127 χρόνια λειτουργίας της αποφοίτησαν από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης πάνω από 1.000 σπουδαστές, 12 εκ των οποίων έγιναν Πατριάρχες. Μεταξύ αυτών και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.