Ότι ο κόσμος μας είναι μία προσομοίωση και η απόδειξη βρίσκεται στη Βίβλο ισχυρίζεται ένα επιστήμονας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Vopson κάνει αναφορά στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ένα από τα τέσσερα πρώτα βιβλία της Καινής Διαθήκης, το δεύτερο μέρος της Χριστιανικής Βίβλου, το οποίο ξεκινά με την ισχυρή δήλωση: «Στην αρχή ήταν ο Λόγος, και ο Λόγος ήταν με τον Θεό, και ο Λόγος ήταν Θεός».

Όπως ισχυρίζεται ο καθηγητής, αυτό το εδάφιο έχει «βαθιά θεολογική σημασία στο χριστιανικό δόγμα», αλλά έχει επίσης «ενδιαφέρουσες συνέπειες» όταν θεωρείται στο πλαίσιο του σύμπαντος ως προσομοίωση. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι «η λέξη» σε αυτήν την πρόταση αναφέρεται στον υποκείμενο κώδικα υπολογιστή, που διέπει και ελέγχει την προσομοίωση, η οποία αποτελείται από γράμματα και αριθμούς που γράφουν τους κανόνες για ολόκληρη τη δημιουργία.

Συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «ο Λόγος ήταν Θεός» θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Θεός είναι μέρος της προσομοίωσης, αντί να είναι ξεχωριστός από αυτήν, δηλαδή η οντότητα που ελέγχει το όλο πράγμα –ο Θεός– είναι επίσης γραμμένη στον κώδικα.

Ο καθηγητής Vopson εξηγεί: «Ο κώδικας που εκτελεί την προσομοίωση δεν είναι ξεχωριστός από το θείο, αλλά μάλλον αναπόσπαστο μέρος της, ίσως μια τεχνητή νοημοσύνη».

Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη συνεχίζει λέγοντας: «Τα πάντα έγιναν από αυτόν, και χωρίς αυτόν δεν έγινε τίποτα...», με τον καθηγητή να αναφέρει ότι αυτή η δήλωση υποστηρίζει τη θεωρία του προσομοιωμένου σύμπαντος.

Όπως σημειώνει: «Υποδηλώνει έναν Δημιουργό που έφερε σε ύπαρξη το προσομοιωμένο σύμπαν μέσω του Λόγου (δηλαδή του κώδικα)». Και προσθέτει: «Υποδηλώνει ότι η πράξη της δημιουργίας, όπως περιγράφεται στη Βίβλο θα μπορούσε να είναι ανάλογη με μια θεϊκή πράξη προγραμματισμού και προσομοίωσης».

Αν η θεωρία αυτή του καθηγητή Vopson γίνει πιστευτή, προσφέρει μια απάντηση σε ένα ερώτημα με το οποίο ταλανίζει πολλούς χριστιανούς, δηλαδή το πώς δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν σε έξι ημέρες. Με βάση τη θεωρία, το έκανε δημιουργώντας μια προσομοιωμένη πραγματικότητα ενσωματωμένη σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή.