Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέστρεψαν με αεροπορική επιδρομή μια αποθήκη πυραύλων εδάφους-αέρος της Χεζμπολάχ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Σύμφωνα με τους IDF, η αποθήκη με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους βρισκόταν περίπου 1,5 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο.

«Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος αποτελούν απειλή για τον διεθνή εναέριο χώρο, για τα επιβατικά αεροπλάνα και μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε αεροσκάφος που πετά στον εναέριο χώρο του Λιβάνου», τόνισε ο στρατός.


«Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος αποτελούν απειλή για τον διεθνή εναέριο χώρο, για τα επιβατικά αεροπλάνα και μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε αεροσκάφος που πετά στον εναέριο χώρο του Λιβάνου», τόνισε ο στρατός.


Σύγκληση συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ

Εντωμεταξύ όπως μετέδωσαν οι Times of Israel το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ συγκαλείται απόψε, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η χερσαία εισβολή στον Λίβανο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, όπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.Το συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκληθεί στο αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι το Ισραήλ ενδέχεται να εξαπολύσει μια περιορισμένης κλίμακας εισβολή στον Λίβανο εντός των επόμενων ωρών.


"Εκτοξεύσαμε για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο", ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ

Εντωμεταξύ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε για πρώτη φορά επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο τύπου «Noor» εναντίον του Ισραήλ. Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, στόχος της επίθεσης ήταν το κιμπούτς Κφαρ Γκιλαντί στο βόρειο Ισραήλ. Οι ιρανικής κατασκευής βαλλιστικοί πύραυλοι Noor χρησιμοποιούνται κυρίως εναντίον πλοίων.

Η λιβανέζικη οργάνωση δεν αναφέρει λεπτομερώς τις προδιαγραφές του πυραύλου που ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός αναφέρθηκε σε ένα βλήμα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο και έπεσε σε ανοιχτή περιοχή στη Χάιφα, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.


Οργή των Χούθι μετά τις ισραηλινές επιθέσεις στην Υεμένη

Την ίδια ώρα οι Χούθι της Υεμένης λένε ότι θα κλιμακώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ ως απάντηση στα χτυπήματά του στη χώρα, μια ημέρα μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον στόχων των Χούθι που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης της Υεμένης, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν 57. Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός χθες Κυριακή εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του λιμανιού και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Χοντάιντα, μιας πόλης που βρίσκεται στη δυτική Υεμένη και ελέγχεται από τους Χούθι.

Σύμφωνα με τις IDF, δεκάδες αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, ανεφοδιασμού και κατασκοπευτικών αεροπλάνων, συμμετείχαν στις επιδρομές περίπου 1.800 χιλιόμετρα από το Ισραήλ.

Τα πλήγματα στόχευαν τοποθεσίες που χρησιμοποιούνται από το καθεστώς των Χούθι για στρατιωτικούς σκοπούς στη Χοντέιντα και στο κοντινό λιμάνι Ρας Ίσα στη δυτική Υεμένη, τόνισε ο IDF.

«Οι ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ένα λιμάνι, που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή πετρελαίου. Μέσω των στοχευμένων υποδομών και λιμανιών, το καθεστώς των Χούθι μεταφέρει ιρανικά όπλα στην περιοχή και προμηθεύει για στρατιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου πετρελαίου», ανέφερε ο στρατός.

Ο IDF υπογραμμίζει ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων των Χούθι στο Ισραήλ,συμπεριλαμβανομένων τριών μέσα στον Σεπτέμβριο. Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση του Ισραήλ στην Υεμένη καθώς είχε προηγηθεί άλλη μία τον περασμένο Ιούλιο.


Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατό στη Μέση Ανατολή

Χιλιάδες στρατεύματα στη Μέση Ανατολή στέλνουν οι ΗΠΑ όπως έκανε γνωστό το Αμερικανικό Πεντάγωνο, προκειμένου - όπως αναφέρει - να ενισχύσει την ασφάλεια και να υπερασπιστεί το Ισραήλ εάν χρειαστεί. Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και το προσωπικό τους θα ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή αναφέρει εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξουσιοδότησε νωρίτερα τον στρατό να ενισχύσει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή με «αμυντικές» ικανότητες αεροπορικής υποστήριξης και έθεσε άλλες δυνάμεις σε αυξημένη κατάσταση ετοιμότητας, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«(Ο Όστιν) αύξησε την ετοιμότητα επιπρόσθετων δυνάμεων των ΗΠΑ για ανάπτυξη, αυξάνοντας την ετοιμότητά μας ώστε να ανταποκριθούμε σε διάφορα ενδεχόμενα», ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει με λεπτομέρειες τι είδους νέα αεροπλάνα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην περιοχή.

«Ο υπουργός Άμυνας Όστιν κατέστησε σαφές πως αν το Ιράν, οι εταίροι του, ή οι πληρεξούσιοί του χρησιμοποιήσουν αυτή τη στιγμή για να στοχοποιήσουν αμερικανικό προσωπικό ή συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να προστατεύσουν τους ανθρώπους μας», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε νωρίτερα κατάπαυση του πυρός όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή στον Λίβανο, στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις αναφορές για επικείμενη περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν. Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».