Ώρα μηδέν στη Μέση Ανατολή, καθώς όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ξεκίνησε η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο, η πρώτη του IDF από τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Είχαν προηγηθεί κινήσεις εισβολής νωρίτερα, όταν ο IDF κήρυξε κλειστή στρατιωτική ζώνη την περιοχή των βόρειων συνοριακών κοινοτήτων Metula, Misgav Am και Kfar Giladi. Η διαταγή έχει υπογραφεί από τον αρχηγό της Βόρειας Διοίκησης, υποστράτηγο Ori Gordin και η «είσοδος σε αυτή την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά».


Η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε στον θάνατο τριών "μαρτύρων", στο χωριό Ibel al-Saqi του Λιβάνου, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων της χώρας, στη πόλη Marjayoun.

Λίβανος: Τραυματίστηκε σοβαρά ελληνορθόδοξος ιερέας 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η ισραηλινή επιδρομή οδήγησε επίσης, στον σοβαρό τραυματισμό του ελληνορθόδοξου ιερέαπατήρ Γρηγορίου Σαλλούμ, της ενορίας του Αγίου Γεωργίου στο ίδιο χωριό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Κυβερνητικό Νοσοκομείο Marjayoun για νοσηλεία.

Λίγο αργότερα ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί από το ισραηλινό πυροβολικό κατά θέσεων του νοτίου Λιβάνου, σε μία προετοιμασία της χερσαίας εισβολής, ενώ την ίδια ώρα ο στρατός του Λιβάνου, υποχωρούσε κατα 5 χιλιόμετρα, όπως ανέφερε το Reuters.

Το Πατριαρχείο Αντιόχειας έχει καταδικάσει τις επιθέσεις στον Λίβανο ήδη από τις 18 Σεπτεμβρίου.

«Αυτό που συνέβη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση και επιθετικότητα σε κάθε τι που σχετίζεται με την ανθρωπότητα, καθώς και επικίνδυνο προηγούμενο στη χρήση των μέσων επικοινωνίας ως εργαλείου θανάτου δίχως διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε σχετική ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας το οποίο καταδικάζει παράλληλα τα όσα συνέβησαν και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας από τις 18 Σεπτεμρίου

«Χθες, 17 Σεπτεμβρίου, το ισραηλινό χέρι της αμαρτίας και του εγκλήματος απλώθηκε στον λαό μας σε όλες τις περιοχές του Λιβάνου.

Αυτό που συνέβη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση και επιθετικότητα σε κάθε τι που σχετίζεται με την ανθρωπότητα, καθώς και επικίνδυνο προηγούμενο στη χρήση των μέσων επικοινωνίας ως εργαλείου θανάτου δίχως διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων. Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής καταδικάζει και αποδοκιμάζει τα όσα συνέβησαν χθες.

Το Πατριαρχείο εκφράζει τα συλλυπητήριά του ιδιαίτερα στις οικογένειες των θυμάτων και δέεται για την ανάρρωση των τραυματιών, για το θείο έλεος στους μάρτυρες και για την θεία πρόνοια στις οικογένειές τους και όσους συμπάσχουν με αυτούς. Επαινεί το πατριωτικό πνεύμα που έφερε όλους μαζί προκειμένου να καταδικάσουν αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Προσεύχεται στον Παντοδύναμο Θεό υπέρ στήριξης του ιατρικού προσωπικού και υπέρ ειρήνης στον Λίβανο, στην Παλαιστίνη, στην Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο.»



Οι ενδείξεις αυξήθηκαν τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ βρισκόταν στα πρόθυρα της αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στον Λίβανο, δύο εβδομάδες μετά από μια επίθεση κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής της Χεζμπολάχ που κορυφώθηκε με τη δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε στους αρχηγούς των τοπικών συμβουλίων στο βόρειο Ισραήλ ότι η επόμενη φάση του πολέμου κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου θα ξεκινήσει σύντομα και υποστήριξε τον στόχο της επιστροφής Ισραηλινών που έχουν εγκαταλείψει τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους συνοριακού πολέμου.



Η εισβολή του IDF ακολουθεί ένα συνεχιζόμενο μοτίβο κλιμάκωσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του IDF από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.





«Απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» κοντά στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Την ίδια ώρα σύμφωνα οι IDF χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ.

Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου φέρει την υπογραφή του επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, Όρι Γκόρντιν. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», υπογραμμίζει ο υποστράτηγος Γκόρντιν. 

Στο μεταξύ όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του οι θέσεις που έχουν λάβει τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως να επίκειται χερσαία εισβολή στον Λίβανο.



Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την ανάπτυξη των ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή και να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4jv33mbno49) Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4juzknnzv8p)

Οι άξονες της εισβολής

Η μεθόριος της Μετούλα, ανάμεσα σε Λίβανο και Συρία, αναμένεται να είναι το πρώτο σημείο εισόδου του ισραηλινού στρατού, ενώ επιχειρήσεις θα εκκινήσουν παράλληλα και από τη Μιζγκάβ Αμ αλλά και το κιμπούτς Κφάρ Γκιλαντί.

Ήδη οι IDF χαρακτήρισαν «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί. Αυτό σημαίνει ότι «η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά».

Παράλληλα, βγήκε ανακοίνωση από το στρατό στους κατοίκους της Γαλιλαίας, στο βόρειο Ισραήλ, να μείνουν κοντά σε σημεία με καταφύγιο υπό τον κίνδυνο άμεσων και μαζικών αντιποίνων από τη Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται πως αυτά τα τρία συγκεκριμένα σημεία στον ισραηλινό βορρά έχουν μετατραπεί από τις 8 του περασμένου Οκτωβρίου σε βάσεις για τον ισραηλινό στρατό και έχουν πλήρως εκκενωθεί από τον πληθυσμό τους από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Στα σημεία το Ισραήλ, από τις πρώτες στιγμές της νέας κρίσης με τη Χαμάς στο νότο και τη Χεζμπολάχ στο βορρά, έχει αναπτύξει σημαντικότατες δυνάμεις πεζικού και πυροβολικού.

Τις τελευταίες 72 ώρες στα συγκεκριμένα σημεία της ισραηλινής μεθορίου έχουν φτάσει ως ενίσχυση εκατοντάδες άρματα μάχης.



Η εισβολή έχει φτάσει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου:

screen_israel_5
screen_israel_4
screen_israel_3
screen_israel_2
screen_israel_1




Ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ

Έτερος αξιωματούχος που ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα ανέφερε ότι η σχεδιαζόμενη εκστρατεία του Ισραήλ θα είναι μικρότερη από τον τελευταίο του πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006 και θα επικεντρώνεται στην καταστροφή της μαχητικής υποδομής της οργάνωσης κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής στις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Το Ισραήλ σχεδιάζει μια περιορισμένη επιχείρηση η οποία αναμένεται σύντομα και θα είναι σύμφωνη με τη γραμμή των Αμερικανών ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσουν άλλη μία Γάζα», ανέφερε Ισραηλινός ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος τις συζητήσεις που είχε η κυβέρνηση Μπάιντεν το Σαββατοκύριακο, είπε ότι φαινόταν πως το Ισραήλ σχεδίαζε μια μεγάλη χερσαία εισβολή. Ωστόσο, το σχέδιο φαίνεται να έχει αλλάξει και το εύρος της επιχείρησης να έχει μειωθεί σημαντικά, και να επικεντρώνεται στην καταστροφή εκτοξευτών πυραύλων της Χεζμπολάχ και όπλων και άλλων υποδομών, και στη συνέχεια την απόσυρση των δυνάμεων, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ισραηλινοί θα πραγματοποιήσουν περιορισμένες επιδρομές σε ορισμένα χωριά κατά μήκος των συνόρων, όπως ανακοίνωσε και ο ισραηλινός στρατός τη Δευτέρα το πρωί.

Ο στρατηγικός σκοπός, είπε ο αξιωματούχος, είναι να διασφαλιστεί ότι η Χεζμπολάχ δεν θα διατηρήσει την ικανότητά της να επιτίθεται στις ισραηλινές κοινότητες στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κλήθηκε να απαντήσει στο εάν η κατάπαυση του πυρός 21 ημερών είναι το επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών, ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ώρα που είναι ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο Μάθιου Μίλερ επιβεβαίωσε ότι είναι το επίκεντρο των προσπαθειών της Αμερικής, προσθέτοντας ότι συνδέεται με μια «ευρύτερη διπλωματική επίλυση». Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν είναι αποτελεσματικό για το Ισραήλ να συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία ενώ διεξάγει διπλωματικές συνομιλίες.