Δύσκολος και πιο κρύος προβλέπεται να είναι ο φετινός χειμώνας σε σχέση με πέρυσι, καθώς επηρεάζεται από το φαινόμενο La Niña.

Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν θερμές, σύμφωνα με τη Maxar Technologies.

Η Αθήνα, που «κάηκε» από καύσωνες και πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα μπορούσε να δει τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 32 βαθμούς στις αρχές του μήνα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Weather Services International.


«Η εποχή θερμότερη από την κανονική των τελευταίων ετών, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι»

«Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από την κανονική των τελευταίων 10 και 30 ετών, αλλά ψυχρότερη από πέρυσι», δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος στον φορέα πρόγνωσης Maxar.

Το La Niña, μια κυκλική ψύχρανση του Ειρηνικού υπάρχει 83% πιθανότητα να εμφανιστεί τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, από 74% πριν από ένα μήνα, ανέφερε το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασία στην Καλιφόρνια, τη Βραζιλία και την Αργεντινή και σε βροχές στην Ινδονησία και την Αυστραλία, καθώς και να φέρει ψυχρότερο καιρό στην Ευρώπη.

klima-europe_


Ο Andrew Pedrini, μετεωρολόγος στην εταιρεία προβλέψεων Atmospheric G2 δήλωσε: «Για τον χειμώνα προβλέπεται ένα ασθενές/μέτριο φαινόμενο La Niña, το οποίο γενικά συνεπάγεται χαμηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη, οπότε αναμένουμε κάποια ψυχρότερα φαινόμενα προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο». Πρόσθεσε ότι οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις πάνω από το κανονικό θα μπορούσαν να φέρουν περαιτέρω χιονοπτώσεις σε τμήματα της ηπείρου.

Το La Niña θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις ταχύτητες των ανέμων καθώς αρχίζει ο χειμώνας, σύμφωνα με τον Dross της Maxar, επηρεάζοντας την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.