Μια νέα τροπή πήρε η κρίση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να προχωρά πλέον σε «περιορισμένης κλίμακας» χερσαία εισβολή στον Λίβανο, με το Τελ-Αβίβ να δηλώνει πως στόχος της επιχείρησης «Βόρεια Βέλη», (που ξεκίνησε με τους εντατικούς βομβαρδισμούς από τις 23 Σεπτεμβρίου, στον Λίβανο) να είναι η διάλυση στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ, σε μια σειρά από χωριά πλησίον της μεθορίου Λιβάνου-Ισραήλ.

«Δεν θα αφήσουμε να συμβεί ξανά [μια] 7η Οκτωβρίου σε κανένα από τα σύνορά μας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε οι ισραηλινές οικογένειες να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και σιγουριά», τόνισε μεταξύ άλλων σε σχέση με την επιχείρηση ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, σε βίντεο που αναρτήθηκε από τον IDF, απευθυνόμενος στα αγγλικά για την επιχείρηση του Τελ-Αβίβ.


Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση των IDF έχει η επίλεκτη 98η μεραρχία – που πολέμησε και στη Λωρίδα της Γάζας, προξενώντας σημαντικά πλήγματα στην «ισχυρότερη στρατιωτική μονάδα» της Χαμάς. Μαζί με την Division 98, στον Λίβανο επιχειρούν η ειδική μονάδα Egoz των ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστές και η 7η ταξιαρχία των τεθωρακισμένων των IDF.

*Διαβάστε ακόμα: Λίβανος: Με τους επίλεκτους της Division 98 η εισβολή του Ισραήλ - Απαντήσαμε με πυροβολικό, έχουν απώλειες, υποστηρίζει η Χεζμπολάχ



Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4kd8t1053y1)

Ισραήλ: Αξιοποιεί το momentum για να αλλάξει τον χάρτη στη Μέση Ανατολή

Προφανής στόχος για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι η αλλαγή του χάρτη στη Μέση Ανατολή, επενδύοντας στο momentum που έχει χτιστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τα μαζικά πλήγματα σε βάρος της Χεζμπολάχ, καθώς η χερσαία εισβολή έπεται των εκρήξεων στους βομβητές της οργάνωσης, μια επιχείρηση σαμποτάζ που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, αλλά και τα διαδοχικά χτυπήματα που αφήνουν αυτήν την στιγμή ακέφαλη την οργάνωση, με κυριότερο ασφαλώς αυτό της Παρασκευής, που ήταν αυτό που «εξουδετέρωσε» τον Χασάν Νασράλα. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, ο Νετανιάχου θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει μια επιχείρηση τύπου «σοκ και δέος», επιδιώκοντας να εξαλείψει τον εχθρό του, αφοπλίζοντάς τον ενδεχομένως, με δεδηλωμένο στόχο την επιστροφή χιλιάδων Ισραηλινών στα βόρεια της χώρας, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, καθώς πλήττονται από τις πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.


«Τα στρατιωτικά κίνητρα για το Ισραήλ είναι να συνεχίσει», παρατήρησε από την πλευρά του ο Matthew Savill του Royal United Services Institute της Βρετανίας, μιας δεξαμενής σκέψης, μιλώντας στο Politico πριν από την εισβολή.


«Έχει καταστρέψει την ανώτερη ηγεσία της Χεζμπολάχ, έχει θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά της να συντονίζεται και έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Παρά τους κινδύνους που θα αντιμετώπιζε μια χερσαία εισβολή, την απειλή μεγάλης εμβέλειας από βαλλιστικούς πυραύλους και την εκτεταμένη φύση των σημερινών επιχειρήσεων των IDF, είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς ότι πολλοί θα υποστήριζαν ότι δεν θα υπάρξει ποτέ καλύτερη στιγμή για να εισέλθει στον νότιο Λίβανο για να καταστρέψει τη στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ εκεί», πρόσθεσε.


Ισραήλ: Τα μαθήματα από το παρελθόν που δείχνουν αποφυγή μιας πλήρους κλίμακας εισβολής

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Sky News στην ανάλυσή του, οι ισραηλινές δυνάμεις θα θέλουν σίγουρα να αποφύγουν μια πλήρους κλίμακας εισβολή, δεδομένου ότι ο τελευταίος χερσαίος πόλεμος τους στο Λίβανο το 2006 ήταν δαπανηρός, δύσκολος και κατέληξε σε υποχώρηση.

Τα μηνύματα άλλωστε για το Ισραήλ με βάση το παρελθόν είναι σαφή: Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Zeina Khodr, υπενθυμίζει πως είναι η τρίτη εισβολή στον Λίβανο. Η πρώτη ήταν το 1982, όταν τα ισραηλινά στρατεύματα έφτασαν στη Βηρυτό και μετά από μερικά χρόνια αποσύρθηκαν και δημιούργησαν αυτό που αποκαλούσαν «ζώνη ασφαλείας». Το Ισραήλ τελικά μονομερώς υποχώρησε, βαλλόμενο από τον ανταρτοπόλεμο τον οποίο αντιμετώπισε, με την Χεζμπολάχ να αναδύεται την περίοδο εκείνη.

Στη συνέχεια, το 2006 ήταν η τελευταία φορά που αντιμετώπισαν την πρώτη μεγάλη χερσαία μάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Τα ισραηλινά τανκς προχώρησαν μερικά χιλιόμετρα μέσα στο Λίβανο, αλλά αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση, με τις δυνάμεις του Τελ-Αβίβ να δέχονται ενέδρες επανειλημμένα, με τον πόλεμο τότε να οδηγεί στο ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προέβλεπε τον αφοπλισμό των ένοπλων ομάδων στον Λίβανο – συμπεριλαμβανομένης και της Χεζμπολάχ – με τον ποταμό Λίτανι (που διατρέχει την κοιλάδα Μπεκάα στο Νότο) να γίνεται μια «ζώνη ασφαλείας», αν και ανεπιτυχώς.

Η αρχή του τέλους του άξονα του Ιράν, το βλέμμα Νετανιάχου εντός Ισραήλ και η σιωπηρή αποδοχή από τη Σαουδική Αραβία

Ένα άλλο κίνητρο για να... διαβεί τον Ρουβίκωνα ο Νετανιάχου είναι ασφαλώς εσωτερικής φύσης: δεν πρέπει να παραβλέπεται η δημοσκοπική ανάκαμψη της δημοτικότητάς του, ενώ κορυφώνονταν τα πλήγματα απέναντι στην Χεζμπολάχ, ενώ διατηρεί και τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς του εταίρους (προεξαρχόντος του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος έχει απειλήσει στο παρελθόν να αποσύρει τη στήριξή του στον κυβερνητικό συνασπισμό).

Εκτός πάντως της στήριξης στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Τελ-Αβίβ, στόχος πιθανότατα είναι και η εξάλειψη του «άξονα του Ιράν» στην φλέγουσα περιοχή.

Άλλωστε, αρκετοί ανώτεροι και με επιρροή ακόμη πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Ταμίρ Πάρντο, παροτρύνουν δημοσίως να συνεχιστεί η στρατιωτική εκστρατεία για να επανασχεδιαστεί η Μέση Ανατολή.

Μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Πάρντο δήλωσε ότι τα πλήγματα που επέφερε το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ τις τελευταίες 12 ημέρες έδωσαν στο Ισραήλ «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

«Σχεδόν το σύνολο της ανώτερης ηγεσίας της ομάδας, πολιτικής και στρατιωτικής, μαζί με χιλιάδες μέλη και διοικητές μεσαίου επιπέδου, έχει δολοφονηθεί, εξαλειφθεί ή καταστεί αναποτελεσματική στη μάχη - για να μην αναφέρουμε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν καταστρέψει μεγάλες ποσότητες στρατηγικών πυρομαχικών που θα μπορούσαν να απειλήσουν ισραηλινές πόλεις και στόχους», δήλωσε ο Ahmed Fouad Alkhatib, αναλυτής στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

«Η περιοχή μπορεί να γίνει μάρτυρας της αρχής του τέλους του άξονα αντίστασης του Ιράν», πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Politico, Αυτό το αποτέλεσμα δεν θα δυσαρεστούσε ένα ευρύ φάσμα Αράβων ηγετών, μεταξύ άλλων στον Κόλπο. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου επιρρίπτουν ήδη ευθύνες στη Χεζμπολάχ για τα δεινά των Λιβανέζων. Η σημαίνουσα ημερήσια εφημερίδα Okaz της Σαουδικής Αραβίας κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι ενεργεί «για χάρη των ιρανικών συμφερόντων και όχι των λιβανέζικων ή των αραβικών».

Guardian: Οι ΗΠΑ χάνουν την επιρροή τους στον Νετανιάχου - Το παράθυρο ευκαιρίας για την εισβολή πριν από τις αμερικανικές εκλογές

Η επιχείρηση αυτή του Ισραήλ φαίνεται πως έχει το πράσινο φως και της Ουάσινγκτον, καθώς έπειτα από τηλεφωνική κλήση μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι "συμφωνήσαμε στην αναγκαιότητα διάλυσης των υποδομών επίθεσης κατά μήκος των συνόρων για να διασφαλίσουμε ότι η λιβανέζικη Χεζμπολάχ δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου στις βόρειες κοινότητες του Ισραήλ".

Ωστόσο, αν κάτι γίνεται εμφανές, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο Guardian, είναι το ότι οι ΗΠΑ υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν χάνουν την επιρροή τους στο Ισραήλ, που αποφάσισε να προχωρήσει στην εν λόγω χερσαία εισβολή.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο Τζο Μπάιντεν και οι ανώτεροι σύμβουλοί του έχουν καταφέρει να προλάβουν μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στο Λίβανο υπό το φόβο ενός μεγαλύτερου πολέμου που θα μπορούσε να συμπαρασύρει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Τις ημέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να τον μεταπείσει να μην προβεί σε μαζικά αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ, η οποία είχε αρχίσει να εκτοξεύει κατευθυνόμενες ρουκέτες εναντίον ισραηλινών θέσεων μετά την επιδρομή της Χαμάς.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Μπάιντεν είπε επίσης στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν το Ισραήλ σε έναν επιθετικό πόλεμο κατά του Ιράν, αφού η Τεχεράνη εκτόξευσε δεκάδες πυρομαχικά παραμονής, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ.

Η Washington Post ανέφερε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε μια περιορισμένη εκστρατεία - μικρότερη από τον πόλεμο του 2006 κατά της Χεζμπολάχ - που ωστόσο θα σηματοδοτούσε μια δραστική κλιμάκωση με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Οι New York Times υποστήριξαν ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πίστευαν ότι είχαν πείσει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε πλήρη εισβολή στο Λίβανο, αλλά ότι θα συνεχιστούν οι μικρότερες εισβολές στο νότιο Λίβανο.

Σε σχέση πάντως με τον χρόνο που αποφασίστηκε αυτή η νέα φάση της επιχείρησης, ο Guardian «βλέπει» ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για Νετανιάχου μέχρι τις αμερικανικές εκλογές. Ειδικότερα, καθώς απομένει μόλις ένας μήνας μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεκινήσει μια «χλιαρή», όπως την χαρακτηρίζει, προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός, την οποία ο Νετανιάχου φαίνεται να έχει επιλέξει να αγνοήσει - ή απλώς να περιμένει μέχρι τις αμερικανικές εκλογές που θα μπορούσαν να φέρουν μια κυβέρνηση Τραμπ, η οποία θα έκανε ακόμη λιγότερα για να περιορίσει τον πόλεμο από ό,τι η σημερινή.

«Ο Νετανιάχου έκανε έναν υπολογισμό, και ο υπολογισμός αυτός ήταν ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι Δημοκρατικοί από τώρα μέχρι την 5η Νοεμβρίου [ημέρα των εκλογών] να κάνουν οτιδήποτε που θα μπορούσε να τον επικρίνει, πόσο μάλλον να τον συγκρατήσει από αυτό», δήλωσε στον Guardian ο Aaron David Miller, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, ο οποίος επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.