Καθώς οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ξεκίνησαν επίσημα χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο, ο στρατός ανέφερε ότι είχε ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 μικρές επιδρομές με ειδικές δυνάμεις από την αρχή του πολέμου, καταστρέφοντας πολυάριθμες θέσεις, σήραγγες της Χεζμπολάχ και χιλιάδες όπλα που εκτιμά θα χρησιμοποιούσε η ένοπλη ομάδα για να εισβάλει στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους IDF, τα στρατεύματα στις επιδρομές τους τούς τελευταίους μήνες έφτασαν σε περίπου 1.000 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, μερικές από αυτές αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων τούνελ και αποθήκες όπου η Χεζμπολάχ αποθήκευε όπλα. Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι οι τοποθεσίες βρίσκονταν τόσο μέσα σε χωριά του Λιβάνου όσο και σε δασικές περιοχές.

Όπως αναφέρει ο ισραηλινός στρατός, αυτές οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν για να διαλύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες των Δυνάμεων Ραντβάν της Χεζμπολάχ και να την αποτρέψουν από το να πραγματοποιήσει το σχέδιο της 7ης Οκτωβρίου «Κατακτήστε τη Γαλιλαία» για εισβολή στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των IDF, περίπου 2.400 ένοπλοι της Ραντβάν και άλλοι 500 Παλαιστίνιοι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ —εκπαιδευμένοι από τη Ραντβάν— περίμεναν σε χωριά του νότιου Λιβάνου για να επιτεθούν στο Ισραήλ τις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η Βόρεια Διοίκηση των IDF περίμενε εισβολή από τον Λίβανο και ενίσχυσε την άμυνά της. Τις επόμενες εβδομάδες, πραγματοποίησε πολυάριθμα πλήγματα σε στελέχη της Χεζμπολάχ και τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων, με αποτέλεσμα χιλιάδες ένοπλοι της Ραντβάν να αποσυρθούν αρκετά χιλιόμετρα πίσω.

Ισραήλ: Βρήκαμε σήραγγες, όπλα και εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ, τονίζουν οι IDF

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι Ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν και παραβίασαν υπόγεια σημεία πρόσβασης κοντά στη συνοριακή περιοχή, αποκάλυψαν πολλές κρύπτες όπλων και πολλά άλλα. Κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, τα στρατεύματα συνέλεξαν επίσης πολύτιμες πληροφορίες και κατέστρεψαν μεθοδικά τα όπλα και τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων των υπόγειων υποδομών και των προηγμένων όπλων ιρανικής προέλευσης.

Ειδικότερα, τα στρατεύματα αποκάλυψαν και κατέστρεψαν υπόγεια υποδομή, έπληξαν χιλιάδες στόχους και εκατοντάδες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, τόνους εκρηκτικών και εκατοντάδες χώρους διαβίωσης για στρατιώτες, κέντρα διοίκησης και άλλα. Μερικά από τα όπλα ανακτήθηκαν και μεταφέρθηκαν από τους στρατιώτες πίσω στο ισραηλινό έδαφος.

Σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό στόχο, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι «συνεχίζει να επιχειρεί για να υποβαθμίσει τις δυνατότητες και τις υποδομές της Χεζμπολάχ και να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή προκειμένου να επιτρέψει στους κατοίκους του βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια».

Δείτε τις φωτογραφίες

israel_galillee_3_
israel_galillee_2_
israel_galillee


Ισραήλ: Ζήτησε την εκκένωση 20 πόλεων από το νότιο Λίβανο

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έχει ζητήσει στους κατοίκους σε περισσότερες από 20 πόλεις του νότιου Λιβάνου να εκκενώσουν αμέσως την περιοχή λέγοντας ότι «οι IDF δεν θέλουν να σας βλάψουν».

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο εκπρόσωπος Avichay Adraee προειδοποίησε ότι όποιος βρίσκεται κοντά σε μέλη ή εξοπλισμό της Χεζμπολάχ θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

«Κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ για τις στρατιωτικές της ανάγκες αναμένεται να αποτελέσει στόχο», είπε.

Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Awali για να αποφύγουν κάθε κίνδυνο.

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο σε ένα μοναστήρι στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου αφού ο ισραηλινός στρατός τους είπε να φύγουν, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Οι κάτοικοι κατέφυγαν στο μοναστήρι στην πόλη Ρμίς, η οποία δεν έλαβε ισραηλινή προειδοποίηση, και περίμεναν μια αυτοκινητοπομπή του στρατού να τους συνοδεύσει στη Βηρυτό, δήλωσαν στο Reuters.

Νέες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Χεζμπολάχ - Ηχούν οι σειρήνες στο Βορειοδυτικό Ισραήλ

Εντωμεταξύ σε νέες εκτοξεύσεις προχώρησε σήμερα η Χεζμπολάχ. Σημερινά πλάνα δείχνουν κομμάτια ενός πυραύλου του συστήματος αναχαίτισης Iron Dome σε έναν κατοικημένο δρόμο στην ισραηλινή πόλη Ramat HaSharon.

Βρίσκεται ακριβώς βόρεια του Τελ Αβίβ, στην τροχιά των πυραύλων από τον Λίβανο προς την ισραηλινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Trevor Ball, πρώην ανώτερο μέλος της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού, πρόκετιαι για πύραυλο που χρησιμοποιείται στο σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ.

«Τα πτερύγια, η κατασκευή, το χρώμα και τα σήματα ταιριάζουν όλα με το αναχαιτιστικό Tamir», λέει ο Ball.

iron_dome_pyraylos_hezbollah_1_10_2024
Πηγή: Sky News

Παράλληλα, μεγάλη επίθεση με ρουκέτες και βαλλιστικούς πυραύλους πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο βορειοδυτικό Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ. Σειρήνες που προειδοποιούν για επίθεση με ρουκέτες άρχισαν να ηχούν σε δεκάδες πόλεις σε όλο το βόρειο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των προαστίων της Χάιφα και στην Άκρα, τη Ναχαρίγια και πολλές κοινότητες στη Γαλιλαία.

viber_image_2024-10-01_16-13-40-382

Φωτιά στο βόρειο Ισραήλ

Εντωμεταξύ, πυρκαγιά ξέσπασε στο βόρειο Ισραήλ μετά την εκτόξευση 15 βλημάτων μέσα από τον Λίβανο, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. «Οι πυροσβέστες επιχειρούν για να σβήσουν μια φωτιά που ξέσπασε» στην Άνω Γαλιλαία, ανέφερε στο Telegram.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν να χτυπούν στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, πρόσθεσε.

Τις τελευταίες ώρες, ανέφερε, χτυπήθηκαν κεντρικά γραφεία, εκτοξευτές, εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και δομές που ανήκουν στην μαχητική ομάδα.

Ισραήλ: Καλεί 4 νέες ταξιαρχίες εφέδρων - «Δεν θα μπούμε στη Βηρυτό»

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι καλεί τέσσερις νέες ταξιαρχίες εφέδρων για επιχειρησιακές αποστολές στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο. Σύμφωνα με τους IDF η κλήση των πρόσθετων εφέδρων «θα επιτρέψει τη συνέχιση του αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ».

«Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση της επιχειρησιακής δραστηριότητας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και την επίτευξη επιχειρησιακών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατός σε δήλωση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι υποστήριξε σε δήλωσή του ότι τα στρατεύματα του Ισραήλ δε θα εισέλθουν στη Βηρυτό ή σε άλλες μεγάλες πόλεις του Λιβάνου και υποστηρίζει ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον βόρειο γείτονά του θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη.

«Δεν πηγαίνουμε στη Βηρυτό. Δεν θα πάμε στις πόλεις του νότιου Λιβάνου. Εστιάζουμε στην περιοχή αυτών των χωριών, στην περιοχή δίπλα στα σύνορά μας. Θα κάνουμε σε αυτόν τον τομέα ό,τι είναι απαραίτητο για να διαλύσουμε και να κατεδαφίσουμε τις υποδομές της Χεζμπολάχ» ανέφερε ο Χαγκάρι.

Ερωτηθείς για το πόσο πιθανό είναι να συνεχιστούν οι χερσαίες επιχειρήσεις, ο Χαγκάρι ανέφερε ότι «δε θα το αποκαλύψω στον εχθρό, αλλά το κάνουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε, μέρες, εβδομάδες… Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, στην περιορισμένη και τοπική επιχείρηση που διεξάγουμε τώρα».

«Για να μπορέσουν και οι 60.000 Ισραηλινοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, ο Ισραηλινός Στρατός αναλαμβάνει δράση» και έχει ήδη πραγματοποιήσει περιορισμένες διασυνοριακές εκδρομές για μια περίοδο πολλών μηνών πρόσθεσε.

«Οι στρατιώτες μας εισήλθαν στις υπόγειες υποδομές της Χεζμπολάχ, βρήκαν τις κρυφές κρύπτες όπλων της Χεζμπολάχ και κατέσχεσαν και κατέστρεψαν τα όπλα — συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων ιρανικών όπλων. Συνολικά, οι στρατιώτες του IDF εξέθεσαν και εξάρθρωσαν πάνω από 700 τρομοκρατικά στοιχεία της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων, και υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά να γίνει», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος των IDF λέει ότι «η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει, προετοιμάσει και εξοπλίσει αυτήν την υποδομή εδώ και πολλά χρόνια, προετοιμάζοντας την ημέρα που θα πραγματοποιούσε μια εισβολή στο βόρειο Ισραήλ», ένα σχέδιο παρόμοιο με τη σφαγή της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι ισραηλινά στρατεύματα έχουν εισέλθει στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι καμία ισραηλινή δύναμη δεν έχει εισέλθει στον Λίβανο, παρά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι ξεκινά την χερσαία επιχείρηση.

Σε δήλωσή του στο Reuters, ο Μοχάμαντ Αφίφ, επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης της οργάνωσης, προειδοποίησε επίσης ότι τα χτυπήματα της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ σήμερα ήταν «μόνο η αρχή».

Είπε ότι η ομάδα δεν είχε εμπλακεί σε «άμεσες χερσαίες συγκρούσεις» με Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά είναι έτοιμη να το κάνει.