Το Ιράν πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, περίπου 500 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για άμεσα χτυπήματα πυραύλων πριν αναχαιτιστούν σε ένα κτίριο στο βόρειο Τελ Αβίβ. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πολλές άλλες πτώσεις καταγράφηκαν στο Τελ Αβίβ, καθώς και σε Ντιμόνα, Ναμπατίμ, Χόρα, Χοντ Χασαρόν, Μπερ Σεβά και Ρισόν Λεζιόν.

Εκρήξεις ακούγονται στον ουρανό πάνω από την Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό στρατό να εκδίδει σύντομη δήλωση λέγοντας ότι το μπαράζ πυραύλων εναντίον του Ισραήλ συνεχίζεται. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν σε ολόκληρη τη χώρα ήταν είτε επιτυχείς αναχαιτίσεις είτε πύραυλοι που κατάφεραν να αποφύγουν την αεροπορική άμυνα του Ισραήλ και έπεσαν στο ισραηλινό έδαφος.

Αυτή η ιρανική επίθεση είναι σοβαρή και θα έχει συνέπειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λέγοντας ότι δόθηκε άδεια στους Ισραηλινούς να βγουν από τα καταφύγια και από ασφαλείς τοποθεσίες κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης.

Δείτε LIVE εικόνα:





Φρουροί της Επανάστασης: Η επίθεση είναι απάντηση στη δολοφονία Νασράλα

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν πυραύλους προς το Ισραήλ, ενώ προειδοποίησαν πως  θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ και εκρήξεις ακούγονταν στην Ιερουσαλήμ και την κοιλάδα του Ιορδάνη. Οι δημοσιογράφοι της δημόσιας τηλεόρασης που μετέδιδαν ζωντανά τις εξελίξεις, ξάπλωσαν στο έδαφος.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είδαν να αναχαιτίζονται πύραυλοι στον εναέριο χώρο της γειτονικής Ιορδανίας. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εκτοξεύτηκαν τουλάχιστον 100 πύραυλοι.

Η εντολή δόθηκε από τον αγιατολάχ Χαμενεΐ

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.




Όπως αναφέρει η Haaretz, εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή του Τελ Αβίβ, ενώ υπάρχουν αναφορές για άμεσο χτύπημα σε κτίριο στο βόρειο Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, έχουν εντοπιστεί περίπου 100 εκτοξεύσεις από το Ιράν.


Δείτε χάρτη με τις επιθέσεις στο Ισραήλ:






Τελ Αβίβ: Συναγερμός για πιθανή τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα - Τρεις νεκροί και τραυματίες

Τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (1/10) στη Τζάφα, στο νότιο Τελ Αβίβ, με τις πρώτες αναφορές μιλούν για τρεις νεκρούς, τρεις σοβαρά τραυματισμένους και τέσσερις ελαφρά τραυματίες.

Το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει δύο τρομοκράτες, ένας από τους οποίους είχε στα χέρια του αυτόματο. Οι δράστες βγήκαν μέσα από τον συρμό του τραμ και φαίνονται στο βίντεο να πυροβολούν κατά ενός άνδρα που ήταν πεσμένος στο έδαφος.



Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή.

Λίβανος: Νεκρός υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή επιδρομή

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επίσης ότι σκότωσαν τον Μοχάμεντ Τζάφαρ Κασίρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές όπλων από το Ιράν προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Κασίρ ήταν επί 15 χρόνια επικεφαλής της «Μονάδας 4400», η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη μεταφορά όπλων από το Ιράν και τη Συρία.

Ισραήλ: Έκλεισε ο εναέριος χώρος του

Η αρχή πολιτικής αεροπορίας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει ο εναέριος χώρος του Ισραήλ, έχουν ανασταλεί όλες οι αναχωρήσεις και οι αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, και «οι πτήσεις εκτρέπονται σε άλλους προορισμούς εκτός του Ισραήλ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Τελ-Αβίβ ανακοίνωσε ότι η εναέρια κυκλοφορία διακόπηκε τελείως απόψε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν καθώς εκρήξεις ακούστηκαν στο κεντρικό Ισραήλ μετά την έναρξη πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν

«Δεν υπάρχει επί του παρόντος ούτε απογείωση ούτε προσγείωση» στο αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν, του Τελ-Αβίβ, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα, η Ιορδανία ανέστειλε προσωρινά την εναέρια κυκλοφορία στα αεροδρόμιά της, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Τα χτυπήματα ενάντια στο Ισραήλ θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά»

Για ακόμα πιο «οδυνηρά χτυπήματα» ενάντια στο Ισραήλ μιλά μέσα από πρόσφατη ανάρτησή του ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Καμενεί, στον απόηχο των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν το βράδυ της Τρίτης στην Τελ Αβίβ.

Συγκεκριμένα, σε μήνυμά του, ο θρησκευτικός ηγέτης αναφέρει τα εξής: «Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος».
Το μήνυμα αναρτήθηκε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του χτυπήματος της Τεχεράνης ενάντια στο Ισραήλ στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

IDF: Οι επιθέσεις μας στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν απόψε με σφοδρότητα

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Ντανιέλ Χαγκάρι, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ «συνεχίζει να επιχειρεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και απόψε θα εξακολουθήσει να πλήττει σθεναρά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε το τελευταίο έτος».

Σύμφωνα με τους Times of Israel, αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν με 180 πυραύλους κατά του Ισραήλ, ο Χαγκάρι υπογράμμισε πως τα αμυντικά συστήματα Ισραήλ και ΗΠΑ συνεργάστηκαν στενά στην ανίχνευση και αναχαίτιση. «Ερευνάμε ακόμα τα αποτελέσματα της επίθεσης και δεν επιθυμούμε να δώσουμε στον εχθρό όλες τις πληροφορίες» τόνισε.

Ο Χαγκάρι χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν ως σοβαρή πράξη, που ωθεί τη Μέση Ανατολή σε κλιμάκωση, προσθέτοντας ότι «θα δράσουμε στον χρόνο και τόπο που θα επιλέξουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας».

«Το γεγονός απόψε θα έχει συνέπειες» κατέληξε.