Επίθεση με σχεδόν 200 πυραύλους στο Ισραήλ εξαπέλυσε το Ιράν και προειδοποίησε πως θα επιτεθεί ξανά εάν το Τελ Αβίβ απαντήσει. «Το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα» τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος μετά την ιρανική επίθεση.

Δείτε LIVE εικόνα με όλες τις εξελίξεις:




Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από την ιρανική πυραυλική επίθεση, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες διάσωσης του Ισραήλ.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από θραύσματα πυραύλου στην κοινότητα Νουέιμα, κοντά στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, την ώρα της επίθεσης που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Πρόκειται για τον Σάμεχ αλ Ασλ, εργάτη από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Ισραηλινές πηγές: "Θα πλήξουμε στόχους σε όλη τη Μέση Ανατολή, απόψε" - "Μην εμπλακείτε σε αντιπαράθεση μαζί μας", προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Τεχεράνη έδωσε «μια ισχυρή απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος».

«Το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά θα αντιμετωπίσει κάθε απειλή σθεναρά», πρόσθεσε.

Αυτή η ιρανική επίθεση είναι σοβαρή και θα έχει συνέπειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λέγοντας ότι δόθηκε άδεια στους Ισραηλινούς να βγουν από τα καταφύγια και από ασφαλείς τοποθεσίες κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης ενώ ο εναέριος χώρος του Ισραήλ ξανάνοιξε.

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο».

«Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις χαρακτήρισαν σήμερα «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ. H περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο βόρειο Ισραήλ.

Περίπου 200 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης από το Ιράν, σύμφωνα με δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, μετά από σειρήνες που ήχησαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το Τελ Αβίβ έκλεισε τον εναέριο χώρο. Παράλληλα, κατά την επίθεση έκλεισε και ο εναέριος χώρος της Ιορδανίας, δημιουργώντας μια νεκρή ζώνη μέχρι και το ύψος της Τεχεράνης.





Ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν επίσης από το Ιράν «μέσω διπλωματικών διαύλων», λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ διέψευσε τις αναφορές ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ.

“Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Δεν λάβαμε καμία προειδοποίηση από την κυβέρνηση του Ιράν ότι επρόκειτο να εξαπολύσουν μια τέτοια επίθεση”, είπε. Το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του και ακύρωσε όλες τις μη στρατιωτικές πτήσεις, κλείνοντας επίσης το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί στην Τεχεράνη εν αναμονή των ισραηλινών αντιποίνων.

Τουλάχιστον το 80% των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν έπληξαν τους στόχους τους στο Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους και προειδοποίησαν πως το Ισραήλ θα γίνει ξανά στόχος αν προβεί σε αντίποινα. Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράν είναι πλήρως έτοιμο για οποιαδήποτε αντίποινα μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

Η ιρανική εντολή για εκτόξευση πυραύλων στο Ισραήλ έγινε από τον Χαμενεΐ, ανέφεραν στο Reuters ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι. Η Τεχεράνη είναι έτοιμη για οποιαδήποτε αντίποινα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ιράν: "Τα χτυπήματα ενάντια στο Ισραήλ θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά", λέει ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος ιρανός αξιωματούχος.

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μεταφέρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ασφαλή τοποθεσία μετά τη δολοφονία του ηγέτη της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν σε μήνυμά του λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του χτυπήματος αναφέρει: «Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος».
Με νέα ανάρτηση υπονοεί ότι η Τεχεράνη έχει πολλούς πυραύλους ακόμη στις υπόγειες αποθήκες της.

Η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «νόμιμη, λογική και θεμιτή απάντηση στις τρομοκρατικές ενέργειες» την εκτόξευση των πυραύλων. «Εάν το σιωνιστικό καθεστώς τολμήσει να απαντήσει ή να διαπράξει περισσότερες μοχθηρές ενέργειες, θα επακολουθήσει μια συντριπτική απάντηση», πρόσθεσε, σε ανάρτησή της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Συγχαίρουμε την ηρωική εκτόξευση πυραύλων από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν εναντίον μεγάλων τμημάτων των κατεχόμενων εδαφών μας, ως απάντηση στα συνεχιζόμενα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής σε βάρος των κατοίκων της περιοχής και ως αντίποινα για το αίμα των ηρωικών μαρτύρων του έθνους μας», αναφέρει η παλαιστινιακή Χαμάς.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός όλοι οι κάτοικοι βρέθηκαν σε καταφύγια.
Εκρήξεις ακούστηκαν σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, ενώ υπήρξαν αναφορές για άμεσο χτύπημα σε κτίριο στο βόρειο Τελ Αβίβ, όπως και για χτυπήματα στο κεντρικό Ισραήλ, στην περιοχή Sharon, αλλά και σε Ντιμόνα, Ναμπατίμ, Χόρα, Χοντ Χασαρόν, Μπερ Σεβά και Ρισόν Λεζιόν.

Δείτε συγκλονιστικά βίντεο:


Ορατή από την Κύπρο η ιρανική "βροχή" πυραύλων στο Ισραήλ - Ανάστατοι οι κάτοικοι σε Λεμεσό και Λευκωσία

Ορατή και στην Κύπρο ήταν η επίθεση με πυραύλους που έκανε το Ιράν το απόγευμα της Τρίτης στο Ισραήλ. Στις εικόνες φαίνεται ξεκάθαρα η επίθεση με «βροχή» από πυραύλους, με τους κατοίκους σε Λεμεσό και Λευκωσία να είναι ανάστατοι.

Δείτε τα βίντεο:

@roadreportcy Μissiles attack by Iran to Israel seen from Cyprus (01/10/2024) #cyprus #israel #iran #usa #roadreportcy ♬ original sound - RoadReportCY
@roadreportcy Μissiles attack by Iran to Israel seen from Cyprus (01/10/2024) #cyprus #israel #iran #usa #roadreportcy ♬ original sound - RoadReportCY

Ιρανικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν λίγο πάνω από την Ιορδανία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.

69bb05cc-3c25-451e-b788-534759a7aaea


Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις παρακολούθησαν τις εξελίξεις από την αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής να συνδράμουν το Ισραήλ στην επιχείρηση αναχαίτισης των ιρανικών πυραύλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ότι ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αξιολογούν την κατάσταση, δεν γνωρίζουν για ζημιές σε αεροσκάφη ή για οποιαδήποτε άλλη ζημιά.

«Αυτή η επίθεση φαίνεται πως ήταν αναποτελεσματική», είπε. «Θα συζητήσουμε με τους Ισραηλινούς για τα επόμενα βήματα όσον αφορά την απάντηση».

«Πρόκειται για μια σημαντική κλιμάκωση από το Ιράν… Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε.

Παρόμοια επίθεση με αυτή του περασμένου Απριλίου

Οι ΗΠΑ ανέμεναν ότι η επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι παρόμοια σε έκταση και κλίμακα με αυτή του Απριλίου, είπε νωρίτερα στο CNN Αμερικανός αξιωματούχος.

Σε εκείνη την επίθεση, το Ιράν εξαπέλυσε ένα κύμα drones και πυραύλων προς το Ισραήλ ως αντίποινα για μια ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία.

Περισσότερα από 300 βλήματα – συμπεριλαμβανομένων περίπου 170 drones και πάνω από 120 βαλλιστικών πυραύλων – εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ στην επίθεση του Απριλίου, αλλά το “99%” από αυτά αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και τους “εταίρους” του, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σε νεότερη ενημέρωση περίπου στις 19:00 το απόγευμα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως μια ιρανική πυραυλική επίθεση ενδέχεται να είναι μεγάλης κλίμακας, λέγοντας στους Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν καταφύγιο σε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Παρακολουθούμε σοβαρά την απειλή. Ζητάμε από το κοινό να ακολουθήσει τις οδηγίες του στρατού. Η επίθεση από το Ιράν θα μπορούσε να είναι ευρείας εμβέλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των IDF Ντανιέλ Χαγκάρι.

Κάλεσε τους πολίτες να είναι έτοιμοι να αναζητήσουν καταφύγιo σε ασφαλείς τοποθεσίες όταν ηχήσουν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ, Λόιντ Όστιν και Γιόαβ Γκάλαντ συνομίλησαν για την απειλή μιας ιρανικής πυραυλικής επίθεσης και την ετοιμότητα το Ισραήλ να αμυνθεί.

Τζο Μπάιντεν για Μέση Ανατολή: "Αναποτελεσματική η επίθεση του Ιράν, είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ" - Στο "τραπέζι" ο τρόπος άμεσης απάντησης

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το Ισραήλ», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι υπάρχουν συζητήσεις για το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ. «Η απάντηση στο Ιράν αποτελεί αντικείμενο μιας πολύ ενεργούς συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

Ακόμη, ο Μπάιντεν, είπε ότι θα συνομιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και υποστήριξε ότι η επίθεση του Ιράν φαίνεται να ήταν αναποτελεσματική.

Νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις παρακολούθησαν την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ από την αίθουσα κρίσεων του Λευκού Οίκου, με τον Μπάιντεν να διατάζει αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή να συνδράμουν στην αναχαίτιση των πυραύλων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ksugz8z31d)

Μπενιαμίν Νετανιάχου: "Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει"

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε απόψε ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ απέτυχε και προανήγγειλε αντίποινα.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το καθεστώς στο Ιράν δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ούτε την αποφασιστικότητα μας να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.