Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την εκτεταμένη πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ, ενώ αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Τελ Αβίβ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη (2.10.2024) πως πλήττουν εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό του Λιβάνου. Συγκεκριμένα, μετά την επίθεση με σχεδόν 200 πυραύλους του Ιράν στο Ισραήλ την Τρίτη (1/10) το βράδυ, το Ισραήλ απάντησε στον Λίβανο, έχοντας πρωτίστως οι IDF ζητήσει εκκένωση από τους κατοίκους. Ειδικότερα, προτού οι IDF πλήξουν στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, είχαν ζητήσει από τους κατοίκους να αποχωρήσουν από την περιοχή –από τα κτίρια τα οποία βρίσκονται κοντά στους στόχους της Χεζμπολάχ, πλησίον του προπυργίου της Χεζμπολάχ, που είχε πληγεί την περασμένη εβδομάδα. 

«Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει αυτή τη στιγμή πλήγματα εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό», ανέφερε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε περί τη 01.40 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου μίλησε λίγο νωρίτερα για ισραηλινό βομβαρδισμό σε «νότιο προάστιο» της πρωτεύουσας του Λιβάνου, λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στους αμάχους να απομακρυνθούν «αμέσως» από τουλάχιστον δύο κτίρια και σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων γύρω από αυτά.

«Η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσουμε να πλήττουμε (στόχους) στη Μέση Ανατολή δυνατά, όπως κάνουμε εδώ κι έναν χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, μερικές ώρες αφού το Ιράν εξαπέλυσε απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, εκτοξεύοντας τουλάχιστον 200 πυραύλους εναντίον της επικράτειάς του.


*Διαβάστε ακόμα: Σε κατάσταση συναγερμού και η Ελλάδα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη - Θα συμμετέχουν 4 υπουργοί


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4kzuqav052p)


Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Ευρισκόμενο περισσότερο από κάθε φορά πλησίον της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, το Ιράν εξαπέλυσε πυρά στο Ισραήλ δεύτερη φορά σε διάστημα εντός έξι μηνών – υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη επίθεση ήταν στις 13 Απριλίου.

Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ και η υποστήριξή τους στο Ισραήλ μετά την επίθεση που δέχθηκε στο σύνολο της επικράτειάς του. Την ενέργεια του Ιράν καταδίκασαν επίσης χώρες όπως η Γαλλία και η Ιαπωνία.

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη (2/10), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, ακλόνητη είναι η υποστήριξη της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, προς το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν επικίνδυνη δύναμη στη Μέση Ανατολή.



Συνεχίζει τις απειλές το Ιράν

Από την πλευρά του, το Ιράν συνεχίζει τις απειλές. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το «Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη ''νόμιμη άμυνα'' εναντίον του Ισραήλ [...] και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4kzq8ldtwih)
Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την εκτόξευση 200 πυραύλων στην οποία προχώρησε την Τρίτη (1/10), προειδοποίησε ο αρχηγός του ιρανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

Στο μεταξύ, το ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων, Τιμ Γουόλτς και Τζέι Ντι Βανς, ξεκίνησε με ερώτηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικό του κλίματος που είχε διαμορφωθεί μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει».

Εξίσου ενδεικτική είναι και η ανάρτηση της Μοσάντ ότι «το Ιράν δεν έχει πάρει το μάθημα της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Χούθι. Τώρα θα αναγκαστεί να μάθει το μάθημα».
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση».



Διεθνή ΜΜΕ: Το Ισραήλ θα απαντήσει άμεσα

Την αναμενόμενη άμεση απάντηση του Ισραήλ στο μπαράζ πυραύλων που δέχθηκε ανέφεραν πηγές που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ. BBC, «Guardian», «Times of Israel» και «NYT» είχαν εκτιμήσει πως αποτελεί μονόδρομο για το Τελ Αβίβ να αντιδράσει, κάτι άλλωστε που ανέφεραν οι IDF και η Μοσάντ. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη απειλεί, ενώ άμεση ήταν η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο στόχαστρο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων πιθανόν να βρεθούν μια σειρά ιρανικοί στόχοι, με το BBC να επισημαίνει πως θα κυμαίνονται από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης μέχρι τις βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, τις αποθήκες πυρομαχικών και τις θέσεις απ' όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι την Τρίτη (1/10).

Τα πιο ακραία σενάρια που διερευνώνται αυτή τη φορά, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο να χτυπήσει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, ειδικότερα τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού στο Νατάνζ, την καρδιά του ιρανικού προγράμματος βόρεια του Ισφαχάν.

Με δεδομένη την απάντηση του Ισραήλ, αναλυτές εκτιμούν ότι η επίθεση του Ιράν δεν είχε στρατηγικό σκοπό, πέρα από το να στείλει το μήνυμα στο Ισραήλ ότι θα πρέπει να σκεφτεί δύο φορές την επόμενη φορά που θα επεδίωκε να επιτεθεί σε ιρανικά συμφέροντα ή συμμάχους.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) είχε διαβεβαιώσει ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα το Ιράν, διευκρινίζοντας πως αυτό θα γίνει «στον κατάλληλο τόπο και χρόνο».

«Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε τα σχέδιά μας και θα ενεργήσουμε όπου και όποτε αποφασίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των IDF, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Μάλιστα, σε ανάρτησή της η Μοσάντ αναφέρει ότι οι IDF γνωστοποίησαν πως «θα επιτεθούμε με δύναμη απόψε σε όλη τη Μέση Ανατολή», καθώς και ότι αυτή η επίθεση θα γίνει απόψε, χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις χαρακτήρισαν αργά το βράδυ της Τρίτης (1/10) την «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» άλλη μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της φιλοϊρανικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Όπως φαίνεται σε χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η περιοχή περιλαμβάνει τις κοινότητες Ντοβέβ, Τσιβόν και Μαλκία, στο Βόρειο Ισραήλ.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης ανακοίνωσε απόψε ότι ανέστειλε τις πτήσεις του, μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, σε απάντηση για τις εξουδετερώσεις των αρχηγών της παλαιστινιακής ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μετέδωσε τοπικό μέσο ενημέρωσης.

«Επί του παρόντος αναστείλαμε τις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης μέχρι να εκδοθεί η άδεια πτήσης», δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA ο επικεφαλής του διεθνούς αερολιμένα της ιρανικής πρωτεύουσας, Σαΐντ Σαλανταρί.