Το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Απογευµατινής» που δηµοσιεύθηκε προ εβδοµάδων επιβεβαιώθηκε πλήρως, καθώς τον µήνα που διανύουµε θα πραγµατοποιηθεί τριµερής άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό µεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, παρουσία του γενικού γραµµατέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε ηµεροµηνία που δεν έχει «κλειδώσει» ακόµη, θα δώσουν ραντεβού στις ΗΠΑ ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο αυτοαποκαλούµενος ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, και ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατόπιν προσκλήσεως του τελευταίου. Αθήνα και Λευκωσία χαιρετίζουν αυτή την εξέλιξη, την οποία χαρακτηρίζουν θετική και τη θεωρούν απόρροια του (σχετικά) καλού κλίµατος που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά, αλλά θέτουν όρους. ∆ιαµηνύουν ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται να συζητήσουν, πολλώ δε µάλλον να δεχθούν άλλη λύση εκτός αυτής που προβλέπουν τα ψηφίσµατα του Συµβουλίου Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών. Κόβοντας, έτσι, τη φόρα στην απέναντι πλευρά, που επιµένει στο ουτοπικό, ανιστόρητο και προκλητικό αφήγηµα της διχοτόµησης του νησιού.

«Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουµε µαζί να αγωνιζόµαστε για την απελευθέρωση» ήταν το µήνυµα που από κοινού εξέπεµψαν χθες η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την επίσκεψή τους στα Φυλακισµένα Μνήµατα και πριν παρακολουθήσουν την παρέλαση για την 64η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

*Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: "Θέλουμε να λύσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία - Καμία λύση δύο κρατών στην Κύπρο" - Η ομιλία του πρωθυπουργού στον ΟΗΕ


Ο Τατάρ αποδέχθηκε µεν την πρόταση του Γκουτέρες γι’ αυτό το ανεπίσηµο δείπνο, έσπευσε όµως να δηλώσει ότι «δεν µπορεί να γίνει συζήτηση χωρίς κυριαρχική ισότητα και διεθνή αναγνώριση». Σύµφωνα µε τουρκικά ΜΜΕ, ο Τατάρ δήλωσε ότι θα µπορούσε να επιτευχθεί µια ατµόσφαιρα επαφών διαβούλευσης για το πώς θα διαµορφωθεί το µέλλον της Κύπρου και σε µια συνάντηση µε τη µορφή «4+1», δηλαδή µε τη συµµετοχή της Τουρκίας, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας και της Κύπρου, υπό την αιγίδα των Ηνωµένων Εθνών.

Επέµεινε, όµως, στο ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο επίσηµο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µέχρι να επιβεβαιωθούν η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιµο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ αποκάλυψε ότι µετέφερε στον Γκουτέρες πως το θέµα της διζωνικής δικοινοτικής οµοσπονδίας που ζητούν Ελλάδα και Κύπρος «είναι παρελθόν, έχει εξαντληθεί και δεν θα γίνει αποδεκτό».

Σε αυτό το κλίµα, ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά το µήνυµα του Αµερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, για την 64η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον παραµένει πλήρως προσηλωµένη, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σε συνολική διευθέτηση υπό την ηγεσία της Κύπρου για την επανένωση του νησιού στη βάση µιας διζωνικής και δικοινοτικής οµοσπονδίας.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»