Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να προχωρεί το βράδυ σε μαζική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, με το μεγάλο ζητούμενο πλέον να είναι σε τι θα συνίσταται πλέον η απάντηση του Τελ-Αβίβ στην Τεχεράνη.



Το σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει στο Ιράν αναφέρει ο αναλυτής του Sky News, Μάικλ Κλαρκ, προσθέτοντας, όμως, ότι υπάρχει και μια πιθανότητα αυτό να γίνει με τρόπο ώστε να «κλείσει» η νέα φάση έντασης στη Μέση Ανατολή.



«Το Ισραήλ θα θελήσει σίγουρα να απαντήσει γιατί δεν θέλει να επιτρέψει να δημιουργηθεί μια νέα νόρμα, ότι, δηλαδή, το Ιράν μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους προς το ισραηλινο έδαφος. Το Τελ Αβίβ θέλει η απάντηση να είναι ισχυρότερη από ό,τι η επίθεση αλλά θα αντιμετωπίσει πίεση από τους συμμάχους του» περιγράφει ο βρετανός αναλυτής.

Αυτό που θα πουν τα κράτη της Δύσης στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι «αν πρόκειται να απαντήσεις, να το κάνεις με έναν προσεκτικό και χορογραφημένο τρόπο ώστε να μπορούμε να κλείσουμε το καπάκι της έντασης», προστίθεται στην ανάλυση.

Ωστόσο ο αναλυτής του Sky News δεν είναι σίγουρος αν ο Νετανιάχου είναι σε θέση να το κάνει αυτό καθώς οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι είναι σε «ρέντα» και ότι μπορούν να απωθήσουν ταυτόχρονα όλους τους εχθρούς τους, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

«Δεν μπορούν να τους κερδίσουν αλλά μπορούν να τους υποχρεώσουν να περιοριστούν και έτσι να δώσουν αρκετά χρόνια "ανάσας" στους Ισραηλινούς σε σχέση με την πίεση που βιώνουν τώρα» συμπληρώνει ο Κλαρκ.

«Το αν θα μπορέσει να κλείσει το "καπάκι" της έντασης θα εξαρτηθεί από το πώς οι Ισραηλινοί θα δομήσουν την απάντησή τους για την οποία εκτιμώ ότι θα εκδηλωθεί τις επόμενες 24-48 ώρες» καταλήγει ο Βρετανός αναλυτής.



BBC: Τι αλλάζει για το Ισραήλ σε σχέση με τον Απρίλιο - Κλειδί η διάλυση της Χεζμπολάχ

Το διαφορετικό κλίμα στο Ισραήλ καταγράφει και ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC στη δική του ανάλυση, περιγράφοντας ότι τον Απρίλιο ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου «πάρε μια νίκη αλλά μην δώσεις μια πολύ μεγάλη απάντηση» και οι Ισραηλινοί έκαναν ακριβώς αυτό. Με αφορμή, όμως, την ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, με την οποία ζήτησε το Τελ Αβίβ να στραφεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εκτιμά ότι οι ισραηλινές διαθέσεις είναι τώρα πολύ διαφορετικές.

Ο ίδιος δεν αποκλείει οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ είτε αυτή είναι σε πυρηνικές εγκαταστάσεις είτε σε εγκαταστάσεις με πετροχημικά είτε σε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην Ιρανική οικονομία.

Ο δημοσιογράφος του BBC βάζει, τέλος, στην εξίσωση και τον παράγοντα «επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ» περιγράφοντας ότι κάποτε η λιβανέζικη οργάνωση θα αποτελούσε την προκεχωρημένη άμυνα του Ιράν.

«Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ έχει αποδεκατίσει την Χεζμπολάχ, έχει καταστρέψει το μισό οπλοστάσιό της και έχει εισβάλει στον Λίβανο. Έτσι το αντίβαρο που είχε το Ιράν όχι μόνο δεν υπάρχει τώρα, αλλά έχει διαλυθεί σε χίλια κομμάτια. Οπότε τώρα οι Ισραηλινοί νιώθουν πιο ελεύθεροι να δράσουν» καταλήγει η ανάλυση του BBC.

Guardian: Το Ιράν δίνει στο πιάτο την ευκαιρία που έψαχνε ο Νετανιάχου - Ενδεχομένως στο στόχαστρο και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πρώτη στιγμή της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ σκοτώνοντας εκατοντάδες αμάχους, ήταν ένας πρωθυπουργός που έως τότε ήταν με την πλάτη στον τοίχο και προσπαθούσε να βρει συμμάχους. Έναν χρόνο μετά, ούτε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το Ιράν θα του έδινε στο... πιάτο την… ευκαιρία που έψαχνε, σημειώνει από την πλευρά του ο «Guardian».

Οι πύραυλοι του Ιράν που έπεσαν στο Ισραήλ το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, λίγο πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το αιματοκύλισμα της Χαμάς, ήταν ένα ξεκάθαρο σημάδι πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που όλοι φοβούνταν παίρνει νέες διαστάσεις.

Ο «Guardian» αναφέρει στην ανάλυσή του πως, σε αντίθεση με την επίθεση του περασμένου Απριλίου, αυτή τη φορά το Ιράν έβαλε στόχο πυκνοκατοικημένες περιοχές, με τα ισραηλινά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για «κήρυξη πολέμου».

*Διαβάστε ακόμα: Ανάλυση ''Guardian'': Η επίθεση του Ιράν δίνει ''πάτημα'' στον Νετανιάχου για σκληρή απάντηση - Τα σενάρια για το τι μπορεί να ακολουθήσει

Το Ιράν έβαλε στο στόχαστρο πόλεις, που κατά τον «Guardian» είναι κάτι σοβαρό και κρίσιμο για την απάντηση του Ισραήλ, η οποία «ίσως και να μην είναι συμβολική». Αυτό έχουν δείξει άλλωστε οι τελευταίες τρεις εβδομάδες, ενώ θα μπορούσε, ίσως, στη λίστα των νέων στόχων να είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Σύμφωνα με τον «Guardian», η Ουάσινγκτον δύσκολα θα μπορέσει πλέον να συγκρατήσει τις ενέργειές του, ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα δυσκολευτούν να επιμένουν στην αποπομπή του.

Κατά τον «Guardian», ο Νετανιάχου είναι πολύ κοντά σε έναν μεγάλο στόχο του, να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με το Ιράν, ώστε να καταστρέψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης (1/10) έφερε στην επιφάνεια και τον φόβο πως στο μέλλον οι πύραυλοι της Τεχεράνης που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές θα μπορούν μέσα σε 12 λεπτά να φτάνουν σε ισραηλινούς στόχους.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά των Χαμάς και Χεζμπολάχ θα γίνουν επιχείρημα των Ιρανών πολεμοχαρών ότι μόνο με ένα πυρηνικό όπλο θα μπορεί το Ιράν να παραμείνει ασφαλές. Και αυτό, με τη σειρά του, θα ενισχύσει τις εκκλήσεις στο Ισραήλ για προληπτικό πόλεμο.

Όλα αυτά, δε, συμβαίνουν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να οδεύουν προς εκλογές και τον Τζο Μπάιντεν να μοιάζει αδύναμος (ειδικά μετά την «αποπομπή» του από την προεδρική κούρσα), τόσο που ο Νετανιάχου δεν είχε ενημερώσει για σημαντικά πλήγματα, με συνέπεια να είναι αβέβαιο τι θα γίνει.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν φωνές από το αμυντικό κατεστημένο για προληπτική δράση κατά του Ιράν και του πυρηνικού οπλοστασίου του. Κατά τον «Guardian», οι φωνές αυτές αναμένεται να αυξηθούν, ενώ πάντα υπάρχει και ο «απρόβλεπτος» παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ, που ενδεχομένως επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, κάτι που μπορεί να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τις «προσεκτικές» κινήσεις Μπάιντεν αναφορικά με τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό.