Μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έστειλε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τους εκατοντάδες πυραύλους που εκτοξεύτηκαν απο την Τεχεράνη κατά του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης.

Μιλώντας σε ομάδα ανώτατων αξιωματούχων στην Τεχεράνη, ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες, όπως είπε, «υποστηρίζουν ψευδώς ότι θα φέρουν την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή μας».

«Εξαφανιστείτε» από την περιοχή, συνέχισε ο Ιρανός ηγέτης «ώστε τα κράτη της περιοχής να ζήσουν ειρηνικά».

Ο Χαμενεΐ είπε, επίσης, ότι θρηνεί για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αλλά εξήγησε ότι δεν ακύρωσε τη σημερινή συνάντηση γιατι ο θρήνος του Ιράν αποτελεί δύναμη αναγέννησης και ώθησης προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με το Reuters η εντολή για την εκτόξευση των πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ δόθηκε από τον Χαμενεΐ ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία.

Αλί Χαμενεΐ: «Τα χτυπήματα ενάντια στο Ισραήλ θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά»

Για ακόμα πιο «οδυνηρά χτυπήματα» ενάντια στο Ισραήλ υπενθυμίζεται πως έκανε λόγο χθες το βράδυ μέσα από ανάρτησή του ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, στον απόηχο των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν το βράδυ της Τρίτης στην Τελ Αβίβ.

Συγκεκριμένα, σε μήνυμά του, ο θρησκευτικός ηγέτης αναφέρει τα εξής: «Με τη βοήθεια του Θεού, τα χτυπήματα του μετώπου της εξέγερσης θα γίνουν ισχυρότερα και πιο οδυνηρά στο φθαρμένο και σάπιο σώμα του σιωνιστικού καθεστώτος».

Η ανάρτησή του:



Το μήνυμα αναρτήθηκε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του χτυπήματος της Τεχεράνης ενάντια στο Ισραήλ στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε χθες το βράδυ ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ απέτυχε και προανήγγειλε αντίποινα.

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το καθεστώς στο Ιράν δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ούτε την αποφασιστικότητα μας να εκδικηθούμε τους εχθρούς μας», είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ιράν: Ο διπλωματικός πυρετός μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ - «Οι στόχοι ήταν στρατιωτικοί»

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί πραγματοποίησε ένα γύρο διπλωματικών τηλεφωνημάτων, μεταξύ άλλων και σε Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, επιμένοντας ότι το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση. Σε αντίθεση με τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο, οι στόχοι του Ιράν ήταν αυστηρά στρατιωτικοί και όχι πολιτικοί, υποστήριξε.

Ερωτηθείς την Τετάρτη αν το Ιράν είχε απευθύνει άμεσες προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ σχετικά με τις επιθέσεις, είπε: «Όχι, δεν επιβεβαιώνω κάτι τέτοιο. Αλλά είχαμε ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω της ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, δίνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ». Είπε ότι το μήνυμα αυτό στάλθηκε αφού το Ιράν είχε εκτοξεύσει τους πυραύλους στο Ισραήλ.

Η Ελβετία λειτουργεί εδώ και καιρό ως διπλωματικός διαμεσολαβητής των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, σημειώνει το ίδιο μέσο.

Μέσω των επαφών του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ επιθυμούσε να καταδείξει τα όρια της ιρανικής επιχείρησης και να παροτρύνει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να επιμείνουν με τη σειρά τους στο να επιδείξει το Ισραήλ αυτοσυγκράτηση στην απάντησή του, σημειώνοντας: «Προβλέπω ότι μπορούμε να γίνουμε σταδιακά μάρτυρες μιας επιστροφής σε κάποια μορφή σταθερότητας στην περιοχή τις επόμενες ημέρες».

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, Aziz Nasirzadeh, κάλεσε επίσης την Ευρώπη να συγκρατήσει το Ισραήλ. «Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν την απάντηση του Ιράν και η περιοχή θα εισέλθει σε έναν μεγάλο πόλεμο», είπε.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αργότερα την Τετάρτη το Ιράν αναμένεται να υπερασπιστεί τις ενέργειές του σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο υποστράτηγος Μοχαμάντ Μπαγκερί, επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, δήλωσε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο ισραηλινές αεροπορικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βάσης Νεβατίμ, όπου στεγάζονται αεροσκάφη F35, καθώς και τη Μοσάντ.