Το Ισραήλ κήρυξε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» και του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα, ενώ δήλωσε ότι θα μείνει στη μνήμη του «ως κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ».

Ανακοινώνοντας την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατς δήλωσε, όπως αναφέρει ο Guardian:

«Σήμερα, κήρυξα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες persona non grata στο Ισραήλ και του απαγόρευσα την είσοδο στη χώρα. Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του σε ισραηλινό έδαφος.

Πρόκειται για έναν γενικό γραμματέα που δεν έχει ακόμη καταδικάσει τη σφαγή και τις σεξουαλικές φρικαλεότητες που διέπραξαν οι δολοφόνοι της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ούτε έχει ηγηθεί οποιασδήποτε προσπάθειας για την ανακήρυξή τους σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ένας γενικός γραμματέας που παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των Χούθι και τώρα του Ιράν - του μητρικού πλοίου της παγκόσμιας τρομοκρατίας - θα μείνει στην ιστορία του ΟΗΕ ως κηλίδα.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να διατηρεί την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον António Guterres».

Τον Οκτώβριο του 2023 ο Γκουτέρες είχε πει: «Έχω καταδικάσει απερίφραστη τις τρομακτικές και άνευ προηγουμένου τρομοκρατικές ενέργειες της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς. Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τραυματισμό και απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών κατά πολιτικών στόχων. Όλοι οι όμηροι πρέπει να τύχουν ανθρώπων μεταχείρισης και να απελευθερωθούν αμέσως άνευ όρων».

Ωστόσο, στην ίδια ομιλία ο Γκουτέρες εξόργισε τους Ισραηλινούς λέγοντας ότι «είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό. Ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται εδώ και 56 χρόνια μια ασφυκτική κατοχή».

Ο Γκουτέρες συνέχισε τότε λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι «είδαν τα εδάφη τους να καταβροχθίζονται σταθερά από οικισμούς και να υπόκεινται σε βία, την οικονομία τους να πνίγεται, το λαό τους να εκτοπίζεται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται. Αλλά τα δεινά του Παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις ειδεχθείς επιθέσεις της Χαμάς. Κι αυτές οι ειδεχθείς επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του Παλαιστινιακού λαού».

Τον περασμένο μήνα κράτη μέλη του ΟΗΕ υποστήριξαν κατά πλειοψηφία ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Όχθη.