O 26χρονος Ιωνάς Καρούσης, κάτοικος Ιεροσολύμων, είναι ο Έλληνας νεκρός της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 1 Οκτωβρίου στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ, σε σταθμό του τραμ, όταν τρομοκράτες επιτέθηκαν σε περαστικούς με πυροβόλο όπλο και μαχαίρι. Ο ένας από τους δράστες πυροβολούσε κατά πολιτών και ο άλλος τους επιτέθηκε με μαχαίρι, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 άτομα.


Ποιος ήταν ο 26χρονος "El Greco" που σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1998, ήταν γιος του γνωστού καθηγητή νευρολογίας Δημήτρη Καρούση, ο οποίος είναι senior Consulting Neurologist στο Hadassah, πρόεδρος της Ισραηλινής Εταιρείας Νευροανοσολογίας και διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στα Ιεροσόλυμα.

Είχε διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και ελληνική, και πήγε δημοτικό στο Ηashalom Elementary School του Τελ Αβίβ. Συνέχισε σε σχολείο στην Ιερουσαλήμ, έχοντας ειδίκευση σε Αγγλικά, Βιολογία, και Τέχνες.

Το 2020 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Σπούδασε πιάνο επί 12 χρόνια στη Μουσική Ακαδημία της Ιερουσαλήμ και αγαπούσε το μπάσκετ και την άθληση.

Τελευταία εργαζόταν στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στο Κέντρο Νευροανοσολογίας σε ένα έργο καταγραφής και στατιστικής ανάλυσης δεδομένων ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μιλούσε και έγραφε αγγλικά, εβραϊκά και ελληνικά.



Η αγάπη του για την Ελλάδα

Ο 26χρονος Ιωνάς ζούσε στο Ισραήλ με την οικογένειά του και ήταν μόνιμος κάτοικος Ιεροσολύμων, ωστόσο αγαπούσε την Ελλάδα και την επισκεπτόταν συχνά μαζί με τους γονείς του αλλά και τους παιδικούς του φίλους, κυρίως τα καλοκαίρια.

"Πολύτιμή μου Ελλάδα", έγραφε σε μια ανάρτησή του από ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα.



Ενώ μόλις μία εβδομάδα πριν έγραφε σε ανάρτησή του «Θα σε δω σύντομα, Ελλάδα».


"El Greco", τόνιζε ο 26χρονος, δηλώνοντας περήφανος για την καταγωγή του.


"Χαρούμενα 200στά γενέθλια, Ελλάδα", έγραφε για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ντυμένος με παραδοσιακή ελληνική φορεσιά.






"Ο μοναχογιός μου θυσιάστηκε στην τρέλα του πολέμου"

Ο Δημήτρης Καρούσης, πατέρας του άτυχου 26χρονου, με λυγμούς αναφέρθηκε στον χαμό του παιδιού του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, είπε: «Ήταν ό,τι καλύτερο υπάρχει σε άνθρωπο στον κόσμο. Η καρδιά του, το μυαλό του. Έχασα τα πάντα. Τέτοια καρδιά δεν υπήρχε ποτέ. Δεν είχε γνωρίσει κανένας, δεν έχω γνωρίσω άνθρωπο τέτοιο».

Και πρόσθεσε: «Ο μοναχογιός μου τον θυσιάσανε εδώ στην τρέλα του πολέμου. Δεν υπάρχει αυτός ο άνθρωπος, σαν αυτόν τον άνθρωπο δεν υπάρχει. Δεν το λέω εγώ σαν πατέρας, όσοι τον έχουν γνωρίσει μπορούν. Δεν υπήρχε τέτοια καρδιά».

«Ήρθαν στις 12 το βράδυ και μας ειδοποίησαν ότι του επιτέθηκαν στο τραμ στη Γιάφα κάτι τρομοκράτες και τον πυροβόλησαν με 4 σφαίρες. Είχε πάει να κάνει μία εργασία για την Αρχιτεκτονική», λέει σε άλλο σημείο ο Δημήτρης Καρούσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4lgqwp2jx55)
Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έξι πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ενώ νεκροί είναι και οι δύο δράστες.

Εθεάθησαν να εξέρχονται από συρμό και να πυροβολούν προς μία στάση του τραμ στη Λεωφόρο Ιερουσαλήμ. Οι Αρχές ανέφεραν ότι «εξουδετερώθηκαν» επιτόπου.

Από προχθές στην αιματοβαμμένη στάση του τραμ συρρέει κόσμος και αφήνει κεριά και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, ενώ υπάρχει και ένα σημάδι από τη σφαίρα, σύμφωνα με τα πλάνα που έδειξε το MEGA. «Όλοι είναι συγκλονισμένοι. Αυτό που θέλουν είναι η ειρήνη», μεταδίδει ο δημοσιογράφος και περιγράφει ότι οι δύο δράστες, με καταγωγή από τη Χεβρώνα, πυροβολούσαν ακατάπαυστα για δύο λεπτά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ld0vri536p)