O Λεβ Κρέιτμαν, ο οποίος βοήθησε τραυματίες στη σφαγή του φεστιβάλ Nova στις 7 Οκτωβρίου του 2023, πυροβόλησε έναν από τους τρομοκράτες κατά τη τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ. Ο Κρέιτμαν, μιλώντας στον ιστότοπο ειδήσεων Ynet, είπε ότι είχε επιστρέψει στο σπίτι του λίγο πριν την επίθεση, για να πάρει το τουφέκι του και βρισκόταν σε ένα τοπικό κατάστημα στη Γιάφα, όταν άκουσε πυροβολισμούς.

Πήρε το όπλο του και βγήκε έξω, καταλαβαίνοντας αμέσως ότι εκτυλισσόταν μια τρομοκρατική επίθεση, όπως είπε. Στη συνέχεια, είδε έναν άνδρα που φορούσε ένα καπέλο της αστυνομίας του Ισραήλ, ο οποίος είχε και το τουφέκι του έξω και οι δυο τους άρχισαν να αναζητούν τους δράστες.

Διαβάστε ακόμα: Αποκάλυψη BBC: Το Ιράν ήθελε να "κάνει ζημιά" αλλά η απάντηση του Ισραήλ αυτή τη φορά μπορεί να μην είναι τόσο "συγκρατημένη"

Όταν άκουσε ένα νέο γύρο πυροβολισμών, εντόπισε τους δράστες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γιάφα, δίπλα στα πτώματα πολλών θυμάτων. Σε αυτό το σημείο, έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα σε μια ομαδική συνομιλία με τους φίλους του από το στρατό, ενημερώνοντάς τους για το τι γινόταν και ότι επρόκειτο να συμμετάσχει.

Οι τρομοκράτες χωρίστηκαν και ένας από αυτούς κατευθύνθηκε προς την κατεύθυνση του. Ο Κρέιτμαν κατάφερε να τον αιφνιδιάσει από το πλάι, πυροβολώντας τον και χτυπώντας τον. Ο δράστης τράπηκε σε φυγή για λίγο πριν πέσει στο έδαφος.

Ο «ήρωας» βρήκε καταφύγιο για λίγο σε ένα κοντινό κτήριο, φοβούμενος ότι ο δεύτερος τρομοκράτης θα εμφανιζόταν ξανά. Μετά από αρκετή ώρα, επέστρεψε στο σημείο της επίθεσης για να ελέγξει τους τραυματίες. Ένας από αυτούς είχε ακόμα σφυγμό και αργότερα έλαβε θεραπεία από γιατρό, αλλά ο Κρέιτμαν λέει ότι δεν ξέρει αν επέζησε και τον σκεφτόταν όλη τη νύχτα.

Ο δεύτερος τρομοκράτης κατέληξε να δεχθεί πυρά και να τραυματιστεί σοβαρά από αστυνομικούς. Επτά άνθρωποι συνολικά σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ο Kρέιτμαν είναι ο επικεφαλής του Midburn, της τοπικής ισραηλινής εκδοχής του φεστιβάλ Burning Man. Ήταν στο δάσος Re'im στις 7 Οκτωβρίου σε ένα μικρότερο πάρτι δίπλα στο μουσικό φεστιβάλ Nova όταν μέλη της Χαμάς διέπραξαν τη μεγαλύτερη σφαγή της συντονισμένης τους επίθεσης, σκοτώνοντας 364 ανθρώπους.

Ο Kρέιτμαν λέει ότι και τα 120 άτομα στο πάρτι που βρισκόταν ο ίδιος επέζησαν από την επίθεση και ότι ο ίδιος και άλλοι εκεί βοήθησαν στη διάσωση των βαριά τραυματισμένων ανθρώπων από το φεστιβάλ Nova.

Χαιρετίστηκε ως ''ήρωας'' από τον υπουργό Ασφαλείας του Ισραήλ

Ο Κρέιτμαν, Ισραηλινός έφεδρος στρατιωτικός που επέζησε από τη σφαγή του φεστιβάλ Nova χαιρετίστηκε ως «ήρωας» από τον υπουργό Ασφαλείας της χώρας. Βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο τον δείχνει να πυροβολεί προς έναν άγνωστο στόχο πριν τραπεί σε φυγή. Το βίντεο γυρίστηκε από ένα κοντινό κτίριο στη Γιάφα και φαίνεται να δείχνει τον Κρέιτμαν με ένα ροζ πουκάμισο, λευκό σορτς και σαγιονάρες.

Σε άλλο βίντεο, εθεάθη να περπατά στο βάθος ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης. Μιλώντας στο Channel 11, είπε ότι κουβαλούσε το προσωπικό του όπλο, μετά τη θητεία του στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Η αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δύο ένοπλοι ξεκίνησαν το «δολοφονικό αμόκ» τους ανοίγοντας πυρ εναντίον των επιβατών ενός τραμ που είχε σταματήσει σε σταθμό στη Γιάφα. Συνέχισαν την επίθεσή τους πεζοί σε κοντινή λεωφόρο.