Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε μετά το μεγαλύτερο ημερήσιο «άλμα» του εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, καθώς οι φόβοι ότι το Ισραήλ μπορεί να αποφασίσει να πλήξει τις ιρανικές εγκαταστάσεις αργού πετρελαίου σε αντίποινα για ένα πυραυλικό μπαράζ κράτησαν την αγορά σε εγρήγορση.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι μετά την άνοδο κατά 5% χθες (3.10.2024), καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούν αν θα υποστηρίξουν πιθανές επιθέσεις του Ισραήλ σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε αργότερα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε συζητήσεις με το Ισραήλ και πιστεύει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου WTI που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (West Texas Intermediate) βρισκόταν κοντά στα 74 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμα: Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης 2024: Τα κριτήρια, οι δικαιούχοι και τα ποσά

Σημειώνεται πως το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε κατά περίπου 8% αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τις αρχές του περασμένου έτους, καθώς η κλιμάκωση των εχθροπραξιών αύξησε την πιθανότητα να διαταραχθεί ο εφοδιασμός πετρελαίου στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ και το Ιράν, καθώς και οι πληρεξούσιοι της Τεχεράνης στον Λίβανο, τη Γάζα και την Υεμένη βρίσκονται αντιμέτωποι τον τελευταίο χρόνο, υποδαυλίζοντας τους φόβους για μια ολοκληρωτική σύγκρουση που θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες χώρες.

"Φόβοι ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει τις δυνατότητες παραγωγής πετρελαίου του Ιράν"

Υπάρχουν «φόβοι ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει τις δυνατότητες παραγωγής πετρελαίου του Ιράν, ώστε να χτυπήσει το Ιράν εκεί που πονάει – στην τσέπη του», δήλωσε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής στην Ασία της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. Την ώρα που οι τιμές έχουν αυξηθεί, το πετρέλαιο πιθανότατα δεν έχει τιμολογήσει πλήρως έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, είπε.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραύλων στο Ισραήλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού το Ισραήλ ενίσχυσε την επίθεσή του κατά της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων στον νότιο Λίβανο. Η G7 κάλεσε τις χώρες της περιοχής «να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση».

Η Μέση Ανατολή αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εφοδιασμού σε αργό πετρέλαιο. Το Ιράν αντλεί τους τελευταίους μήνες περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα, καθιστώντας το τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών.

Η Citigroup έχει εκτιμήσει ότι ένα μεγάλο χτύπημα του Ισραήλ στην εξαγωγική ικανότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά. Εάν το Ισραήλ έπληττε μικρές υποδομές, θα μπορούσαν να χαθούν 300.000 έως 450.000 βαρέλια.