Πόσο ακριβώς αξίζουν οι υποψήφιοι, πώς συσσώρευσαν τον πλούτο τους και πόσο θα πληρωθούν αν κερδίσουν τις εκλογές, είναι ερωτήματα που εγείρουν το ενδιαφέρον λίγο πριν την πολυσυζητημένη αναμέτρηση στις ΗΠΑ.

Οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζουν, καθώς θα πηγαίνουν στις κάλπες τον Νοέμβριο, ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πλούσιος. Ωστόσο, τα εισοδήματα του μεγιστάνα έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, αφού ένα αστικό δικαστήριο έκρινε ότι εμφάνιζε πιο πολλά χρήματα από αυτά που είχε στην πραγματικότητα. 

Η οικονομική κατάσταση των Δημοκρατικών αντιπάλων, όπως η Κάμαλα Χάρις, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο ελέγχου κατά την προεκλογική περίοδο πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, είχε «φτιαχτεί» στον χώρο των ακινήτων πριν αποφασίσει να γίνει πολιτικός. Μιλάμε για τρελά χρήματα… Διαθέτει 18 λέσχες (γκολφ και ό,τι άλλο σκεφτεί κάποιος σε λέσχες), το κτήμα του Mar-a-Lago στη Φλόριντα, έκτασης 20 στρεμμάτων, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, κατοικίες και άλλα κτήματα.

trump2_1

Όμως η αξία των περιουσιακών στοιχείων του 78χρονου αμφισβητούνται εδώ και καιρό, με τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Letitia James, η οποία άσκησε την αστική αγωγή εναντίον του, να εκτιμά ότι ο κ. Τραμπ έχει υπερβάλει κατά περιόδους. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να έβαλε και 3,6 δισ. παραπάνω, αλλά δεν βαριέσαι… Και πάλι πλούσιος είναι. 

Οι εκτιμήσεις σχετικά με την πραγματική του περιουσία έχουν αλλάξει φέτος λόγω των αλλαγών στο μεγαλύτερο περιουσιακό του στοιχείο: τη μητρική εταιρεία της πλατφόρμας Truth Social.

Η εταιρεία, που ονομάζεται Trump Media & Technology Group (TMTG), εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο και η αποτίμησή της εκτινάχθηκε πάνω από τα 10 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, οι μετοχές της έχασαν σταθερά έδαφος, επιταχύνοντας την πορεία τους μετά τον τερματισμό της αποτυχημένης προσπάθειας επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 21 Ιουλίου και σημειώνοντας ακόμη μεγαλύτερη πτώση μετά το ντιμπέιτ του κ. Τραμπ με την Κάμαλα Χάρις τον Σεπτέμβριο. Ο κ. Τραμπ κατέχει το 57% της εταιρείας και οι μετοχές του αξίζουν σήμερα περίπου 1,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

Το ποσό των μετρητών που διαθέτει είναι, επίσης, ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Τον Μάρτιο ισχυρίστηκε ότι είχε σχεδόν 500 εκατ. δολάρια σε μετρητά, παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι δεν μπορούσε να καλύψει τα 454 εκατ. δολάρια που κλήθηκε να πληρώσει στην υπόθεση αστικής απάτης.

Τα εισοδήματά του 

Ο Τραμπ εισπράττει εκατομμύρια από τα γήπεδα γκολφ και τα ακίνητά του, σύμφωνα με τα έγγραφα -200 σελίδες!- που δημοσίευσε τον Αύγουστο, στο πλαίσιο της προεδρικής του υποψηφιότητας.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν την επιχειρηματική του αυτοκρατορία, με μεγάλες πηγές εσόδων, όπως το εμβληματικό θέρετρο Mar-a-Lago, το οποίο απέφερε περισσότερα από 56 εκατ. δολάρια, 37 εκατ. δολάρια από το γκολφ κλαμπ του στο Νιου Τζέρσεϊ, 31 εκατ. δολάρια από το κλαμπ του στη Φλόριντα και 26 εκατ. δολάρια από το γκολφ κλαμπ του στη Σκωτία.

Έχει κερδίσει εκατομμύρια από ομιλίες και πωλήσεις βιβλίων - συμπεριλαμβανομένων 4,4 εκατ. δολαρίων σε δικαιώματα από ένα βιβλίο με τίτλο «Letters To Trump» και ένα άλλο με τίτλο «A MAGA Journey». Εξακολουθεί να λαμβάνει δικαιώματα και από παλαιότερα βιβλία, όπως το «The Art Of The Deal», το οποίο κυκλοφόρησε το 1987 και απέφερε στον πρώην πρόεδρο 50.000 δολάρια έως 100.000 δολάρια τον περασμένο χρόνο.

Η σύζυγός του Μελάνια προσφέρει, επίσης, στον οικογενειακό κορβανά. Έλαβε 237.000 δολάρια για μια ομιλία της για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων τον περασμένο Απρίλιο. Ποια είναι η καθαρή αξία του Τραμπ; Το «Forbes εκτιμά ότι η περιουσία του αγγίζει, περίπου, τα 4 δισ. δολάρια από την 1η Οκτωβρίου.

melania12


Κάμαλα Χάρις

Πριν η Κάμαλα Χάρις γίνει αντιπρόεδρος το 2021, είχε μια μακρά καριέρα ως εισαγγελέας. Έχοντας αποκτήσει πτυχίο νομικής το 1989, ξεκίνησε ως αναπληρώτρια εισαγγελέας και ανέβηκε στην ιεραρχία για να εκλεγεί γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια το 2010, προτού γίνει γερουσιαστής το 2016.

kamala1

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της Καλιφόρνια, η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία θα κέρδιζε ετήσιο μισθό μεταξύ 143.571 και 158.775 δολαρίων για την περίοδο που ήταν γενική εισαγγελέας. Εν τω μεταξύ, όλοι οι γερουσιαστές έχουν μισθό που καταβάλλεται από την κυβέρνηση 174.000 δολάρια από το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Γερουσίας. Ο σύζυγός της, Νταγκ Έμχοφ, τον οποίο παντρεύτηκε το 2014, ήταν δικηγόρος πριν αρχίσει να διδάσκει στη Νομική Σχολή του Τζορτζτάουν, όταν η σύζυγός του εξελέγη αντιπρόεδρος το 2020.

Σύμφωνα με το «Forbes» και στοιχεία του 2019, το ζευγάρι είχε τρία σπίτια στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και την Ουάσινγκτον. Ο σύζυγός της έχει επενδύσεις αξίας τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων και τουλάχιστον 250.000 δολάρια σε μετρητά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC. Η καθαρή αξία της Κάμαλα Χάρις αποτελεί τακτικά αντικείμενο συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2022. Η πραγματικότητα είναι ότι Κάμαλα και ο σύζυγός της έχουν περιουσία αυτή τη στιγμή που αγγίζει τα 8 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το «Forbes».

kamala2