Δημόσιο κήρυγμα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποίησε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης, κάνοντας μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στο πλαίσιο της προσευχής της Παρασκευής.

Μεγάλο πλήθος Ιρανών, πολλοί από αυτούς από την επαρχία, κατέκλυσαν την περιοχή έξω από το μεγάλο τέμενος Μοσάλα και άκουσαν τον Χαμενέϊ να διαμηνύει: «
Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό». Και συνέχισε αναφέροντας για το Ισραήλ: «Τα μουσουλμανικά έθνη πρέπει να ζωστούν τη ζώνη της ανεξαρτησίας από το Αφγανιστάν στην Υεμένη, από το Ιράν στη Γάζα και τον Λίβανο… Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί σε επιτιθέμενους, το παλαιστινιακό έθνος έχει το δικαίωμα να σταθεί ενάντια στον εχθρό που του κατέστρεψε τη ζωή».


Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν στη συνέχεια τόνισε ότι, η πολιτική του Κορανίου με τους Μουσουλμάνους είναι, ότι τα μουσουλμανικά έθνη πρέπει να έχουν αλληλεγγύη μεταξύ τους, λέγοντας: «Αν ο εχθρός πετύχει τους στόχους του σε μια χώρα, θα επιτεθεί σε άλλες χώρες. Όταν είναι ικανοποιημένοι με ό,τι έκαναν σε μια χώρα, πηγαίνουν σε μια άλλη χώρα. Κάθε χώρα θέλει να μην καταληφθεί από τον εχθρό, γι’ αυτό πρέπει να είναι έξυπνη από την αρχή. Όταν ο εχθρός πάει σε άλλη χώρα, πρέπει να τη βοηθήσει».

Η εκφώνηση μέρους του κηρύγματος του Χαμενεΐ θα γίνει στα αραβικά για να απευθυνθεί σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, και «ιδιαίτερα στο αγαπημένο έθνος του Λιβάνου και της Παλαιστίνης» είχε ανακοινωθεί νωρίτερα στον λογαριασμό του.


Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί κατοίκους πάνω από 20 ακόμη νότιων πόλεων να απομακρυνθούν αμέσως

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, με τον ισραηλινό στρατό να λέει σήμερα στους κατοίκους πάνω από 20 ακόμη νότιων πόλεων του Λιβάνου να απομακρυνθούν αμέσως από αυτές, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ''X''.

Λιβανική πηγή ασφαλείας δήλωσε παράλληλα σήμερα στο Reuters ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε διασώστες που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, τη Χεζμπολάχ.


Αξιωματικός της Χεζμπολάχ: Περισσότεροι από 20 Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί ή τραυματίες

Αξιωματικός πεδίου στην αίθουσα επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης του κόμματος, ότι «οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που πυροδότησαν οι Μουτζαχεντίν της Ισλαμικής Αντίστασης την Πέμπτη (03/10), κατά τη διάρκεια προέλασης των Ισραηλινών δυνάμεων στα περίχωρα των πόλεων Maroun al-Ras και Yaroun, είχαν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 20 αξιωματικοί και στρατιώτες να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν».

Επιπλέον όπως είπε: «Οι Μουτζαχεντίν της Ισλαμικής Αντίστασης μπόρεσαν να τοποθετήσουν αυτούς τους μηχανισμούς σε πιθανά μονοπάτια προέλασης των επίλεκτων στρατιωτών του εχθρικού στρατού στα σύνορα Λιβάνου-Παλαιστίνης, εν μέσω της πυκνής πτήσης αναγνωριστικών αεροσκαφών του στον εναέριο χώρο της περιοχής».

Νωρίτερα, η Αίθουσα Επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης, ότι «η αίθουσα επιχειρήσεων της Ισλαμικής Αντίστασης επιβεβαιώνει από αξιόπιστες πηγές στο πεδίο, ότι ο αριθμός των νεκρών αξιωματικών και στρατιωτών του σιωνιστικού εχθρού στις ηρωικές αντιπαραθέσεις που διεξήγαγαν οι Μουτζαχεντίν της Αντίστασης την Πέμπτη (03/10) κατά τη χερσαία εισβολή, έχει φτάσει τους 17 αξιωματικούς και στρατιώτες».



Στον Λίβανο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί έφτασε σήμερα στη Βηρυτό, την ώρα που το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μετέδωσε το κρατικό λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Ο Αραγτσί πρόκειται να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, στενό σύμμαχο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το πρόγραμμά του.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στον Λίβανο υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου μετά τη δολοφονία στις 27 Σεπτεμβρίου του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ισραηλινό πλήγμα.




Διαρκές ισραηλινό σφυροκόπημα στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας νέο μπαράζ βομβαρδισμών στη Βηρυτό και συγκεκριμένα στο νότιο τμήμα της που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Στόχος της επίθεσης στην Ντανιγιές ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χασέμ Σαφιεντίν, ο φερόμενος ως διάδοχος του Χασάν Νασράλα που δολοφήθηκε από ισραηλινό χτύπημα στις 27 Σεπτεμβρίου. Ήταν ο νο2 της πολιτικής πτέρυγας της οργάνωσης πριν την δολοφονία Νασράλα.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ, υπήρξαν 11 συνεχόμενοι βομβαρδισμοί στην περιοχή-προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης.



Τις πληροφορίες για τον Σαφιεντίν μετέδωσαν New York Times και Axios επικαλούμενοι ισραηλινούς αξιωματούχους που είπαν ότι η βραδινή επίθεση είχε στόχο συνάντηση υψηλόβαθμών στελεχών της Χεζμπολάχ. Μετά το βραδινό σφυροκόπημα των IDF, παραμένει προς το παρόν ά
γνωστη η τύχη του την ίδια ώρα που σε βίντεο αποτυπώνεται η ένταση του χτυπήματος με πυκνό καπνό και φωτιά να σκεπάζουν τα πάντα. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη Βηρυτό έκαναν λόγο για δυνατούς ήχους που έκαναν τα κτήρια να τρέμουν.





«Επείγουσα έκκληση» για απομάκρυνση

Λίγη ώρα πριν το χτύπημα εκπρόσωπος των IDF είχε απευθύνει «επείγουσα έκκληση» σε κατοίκους της περιοχής που έγινε στόχο, να απομακρυνθούν.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είστε κοντά σε κτήρια και δομές που ανήκουν στην Χεζμπολάχ και οι IDF θα επιτεθούν σε αυτές στο κοντινό μέλλον».





Ισραηλινό πλήγμα απέκλεισε τον δρόμο διαφυγής αμάχων από Λίβανο προς Συρία

Νωρίτερα, ισραηλινό πλήγμα, το οποίο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (4/10) κοντά στο πέρασμα Μάσναα, στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας, απέκλεισε τον δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Άλι Χαμίε.

Όπως διευκρίνισε, το πλήγμα προκάλεσε κρατήρα τεσσάρων μέτρων και είχε στόχο περιοχή μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μάσναα, που βρίσκεται στην κοιλάδα Μπεκάα στον διεθνή αυτοκινητόδρομο Βηρυτού-Δαμασκού και είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συνδέει ανθρώπους και αγαθά μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της λιβανέζικης κυβέρνησης, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι -στην πλειονότητά τους Σύροι- έχουν περάσει από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες για να γλιτώσουν από τους εντεινόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Την Πέμπτη, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι περίπου 160.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα από τον Λίβανο στη Συρία μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών.


Νέο προπαγανδιστικό βίντεο "προειδοποίηση" των Φρουρών της Επανάστασης

Την ίδια ώρα, νέο προπαγανδιστικό βίντεο, που μοιάζει με προειδοποίηση και δείχνει τις προετοιμασίες του Ιράν για τη μαζική πυραυλική επίθεση της Τρίτης 1/10 κατά του Ισραήλ (επιχείρηση Sadeq 2), δημοσίευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Στο βίντεο, Ιρανοί στρατιωτικοί διακρίνονται να ετοιμάζουν τους πυραύλους, αλλά και να γράφουν συνθήματα κατά του Ισραήλ πάνω τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν έπληξε το Ισραήλ με σχεδόν 200 πυραύλους κατά τη διάρκεια της τελευταίας μαζικής επίθεσης, με το Τελ Αβίβ να προειδοποιεί με σκληρά αντίποινα. «Στοχεύσαμε στρατηγικά κέντρα εντός των ‘’κατεχομένων’’ με πυραύλους που κατασκευάστηκαν από τους γιους του Ισλαμικού Ιράν», είχαν αναφέρει οι Φρουροί της Επανάστασης.