avatar

Στάσου πλάι μου
Κώστας Ορκόπουλος

ΗΠΑ: Ειδικός εισαγγελέας "καίει" τον Τραμπ: "Ενήργησε ως υποψήφιος και όχι ως πρόεδρος, δεν χαίρει ασυλίας"

Η απάντηση του μεγιστάνα

Τον κατηγορεί ότι προσπάθησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 ως υποψήφιος και όχι ως πρόεδρος

tramp-donald-ok
Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, ο οποίος έχει αναλάβει τη δικογραφία εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ για την προσπάθειά του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020, υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπορεί να απολαύει προεδρικής ποινικής ασυλίας, καθώς ενήργησε ως υποψήφιος και όχι ως πρόεδρος.

Η επιχειρηματολογία αυτή παρουσιάστηκε σε ένα έγγραφο 165 σελίδων, μεγάλο μέρος του οποίου λογοκρίθηκε για την προστασία των μαρτύρων, και υποβλήθηκε στη δικαστή Τάνια Τσάτκαν.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σμιθ, οι πράξεις του Τραμπ ήταν ιδιωτικής φύσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εμπίπτουν στην ασυλία που παρέχεται στους προέδρους από το Ανώτατο Δικαστήριο για τις επίσημες ενέργειές τους. Μάλιστα στο έγγραφο περιλαμβάνονται αποκαλύψεις όπως μέρος κατάθεσης ενός ανώτερου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, που περιγράφει συζήτηση ανάμεσα στον Τραμπ, τη σύζυγό του, την κόρη του και τον γαμπρό του σε προεδρικό ελικόπτερο. Ο Τραμπ φέρεται να είπε: «Δεν έχει σημασία αν κέρδισες ή έχασες, πρέπει να συνεχίσεις να δίνεις μάχη».

Ο Σμιθ τόνισε ότι ο Τραμπ μετά την ήττα του στις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν προσπάθησε με ιδιωτικά μέσα και συνεργούς να ανατρέψει τα αποτελέσματα σε επτά πολιτείες στις οποίες έχασε με μικρή διαφορά. Οι προσπάθειες αυτές κορυφώθηκαν με την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν εκατοντάδες οπαδοί του εισέβαλαν στον χώρο, τον «ναό της αμερικανικής δημοκρατίας».

Ντόναλντ Τραμπ: Η απάντηση του μεγιστάνα

Ο πρώην πρόεδρος αντέδρασε στη δημοσιοποίηση του εγγράφου με αναρτήσεις στο Truth Social, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν για ανάμειξη στις εκλογές και καταγγέλλοντας το έγγραφο ως «γεμάτο ψέματα». Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ο πρόεδρος δεν απολαμβάνει ασυλία για μη επίσημες πράξεις, αν και προστατεύεται για τις επίσημες. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να καθυστερήσει τις δίκες μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, με την ελπίδα ότι αν εκλεγεί ξανά θα μπορέσει να ακυρώσει τις ομοσπονδιακές διώξεις.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»