Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εμφανίστηκε ύστερα από μήνες στην προσευχή της Παρασκευής. Αυτή είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Χαμενεΐ, στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ. Το BBC σημειώνει ότι η εμφάνιση Χαμενεΐ εδράζεται στο γεγονός ότι ο ίδιος δεν φοβάται να μιλήσει δημόσια για τη θέση του Ιράν.

Μάλιστα, ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν εμφανίστηκε έχοντας δίπλα του ένα τουφέκι. Μάλιστα, πολλές φορές φάνηκε να το κρατάει. Σημειώνεται πως η εμφάνισή του ήταν μία απόπειρα διάψευσης των φημών ότι ο ίδιος φοβάται να εμφανιστεί μετά τις δολοφονίες Χανίγια και Νασράλα.


Η ομιλία Χαμενεΐ

«Οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει ο εχθρός μας θέλουν να ρίξουν τον σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στους μουσουλμάνους. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους Παλαιστίνιους, του Λιβανέζους, τους Αιγύπτους και τους Ιρακινούς. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους λαούς της Υεμένης και της Συρίας», είπε ο Χαμενεΐ μπροστά στο μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο τζαμί στο οποίο έκανε το κήρυγμά του. Όπως είπε, «ο εχθρός λειτουργεί παντού με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Αν τελειώσει από μια χώρα, θα προχωρήσει στην επόμενη».

Η ομιλία του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν είχε ως στόχο την ενότητα, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ιρανικού καθεστώτος έδωσαν το παρών. Ο Πεζεσκιάν είχε δεχθεί πρόσφατα επικρίσεις από σκληροπυρηνικούς για την πρότασή του ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ίσως λήξουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ακόμη ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε πως η στήριξη του Ιράν στους συμμάχους του στην περιοχή -τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, που αποτελούν τον λεγόμενο «Άξονα Αντίστασης»- δεν θα επηρεαστεί από τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. Παρά τις απώλειες ο Χαμενεΐ τόνισε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση μέσω των έμμεσων συμμάχων του.


Υπερασπίστηκε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Παράλληλα δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί λίγοι ηγέτες της περιοχής τόλμησαν να κάνουν. Επίσης χαρακτήρισε νόμιμη πράξη την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ενώ το ίδιο ανέφερε και για το ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ. Χαρακτήρισε «ελάχιστη τιμωρία« το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ για τα «ακραία εγκλήματά» του. Όσον αφορά την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ τη χαρακτήρισε «βαμπίρ» και την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον «λυσσασμένο σκυλί».

Επανέλαβε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά του Ισραήλ μέσω των οργανώσεων που υποστηρίζει, παρά τις στοχευμένες δολοφονίες των ηγετών τους από τις ισραηλινές δυνάμεις. Η ομιλία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τους φόβους για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή να εντείνονται.