Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Το Ισραήλ «προετοιμάζει απάντηση» στην επίθεση από το Ιράν, λέει, την ίδια ώρα, στρατιωτικός αξιωματούχος.

Διαβάστε ακόμα: Νόαμ Κατς στα "Παραπολιτικά": Η Δημοκρατία του Ισραήλ θα υπερισχύσει απέναντι στην υπαρξιακή απειλή - Αυτή η σύγκρουση είναι μια μάχη για την ψυχή της περιοχής

Ειδικότερα, ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε το Σάββατο στο AFP ότι ο στρατός «προετοιμάζει απάντηση» στην πυραυλική επίθεση του Ιράν που στόχευσε το Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας.

«Οι IDF (ισραηλινός στρατός) προετοιμάζουν μια απάντηση στην πρωτοφανή και παράνομη ιρανική επίθεση κατά των ισραηλινών πολιτών και του Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει δημοσίως για το θέμα. Δεν διευκρίνισε τη φύση ή το χρονοδιάγραμμα της απάντησης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4nttmm6c3sp)

Σκληρή απάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί για το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη.

Ο Αμπάς Αραγτσί υπογράμμισε πως το Ιράν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και πάντα δίπλα στους «εταίρους» του, αλλά έστειλε μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας τους πως πιθανότατα η επίθεση – απάντηση του Ισραήλ ίσως να είναι και θέμα ωρών.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ του Ιράν δήλωσε: «Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα είναι ισχυρότερη και πιο αυστηρή και μπορούν να δοκιμάσουν τη θέλησή μας. Η επίσκεψή μου στη Βηρυτό και τη Δαμασκό μεταφέρει ένα μήνυμα - το Ιράν θα στέκεται πάντα δίπλα στην αντίσταση».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4nu3iqjxzcp)

Νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό, λένε αραβικά ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, αραβικά ΜΜΕ αναφέρουν πως είναι νεκρός  ο Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδελφος του δολοφονηθέντος ηγέτη της ΧεζμπολάχΧασάν Νασράλα και επικρατέστερος διάδοχός του στην ηγεσία της οργάνωσης, μετά τη χθεσινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό, στον Λίβανο.

Σημειώνεται πως οι διαρκείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί που πραγματοποιεί από χθες, Παρασκευή, το Ισραήλ κατά στόχων στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, έχουν εμποδίσει τα συνεργεία διάσωσης να ερευνήσουν το σημείο, όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκε ο Σαφιεντίν, όπως δήλωσαν σήμερα στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου.

Διαβάστε ακόμα: Χαμάς: Νεκρό ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης από βομβαρδισμό στην Τρίπολη του Λιβάνου - Μάχες της Χεζμπολάχ με τους IDF

Μία από τις ίδιες πηγές, δήλωσε ότι ο Σαφιεντίν αναμένονταν ευρέως ότι θα ήταν ο διάδοχος του δολοφονημένου ηγέτη της οργάνωσης Σαγιέτ Χασάν Νασράλα, ενώ δεν έχει εντοπιστεί μετά από τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή.

Σαουδαραβικό μέσο: Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα

Την ίδια ώρα, ο σαουδαραβικός όμιλος ΜΜΕ, Al Hadath, μετέδωσε ότι ο προαλειφόμενος για την ηγεσία της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε μαζί με άλλα άτομα στο ισραηλινό πλήγμα στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή.

Το ίδιο μέσο υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιβεβαίωσε την εξόντωσή του, αλλά ισραηλινά ΜΜΕ εκτιμούν ότι μπορεί και να τραυματίστηκε, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη πληροφορία για την τύχη του.

Την πληροφορία για τον θάνατο του Σαφιεντίν μεταδίδει και το Al Arabiya επικαλούμενο πηγές του, σημειώνοντας ότι εκτός από τον εξάδελφο του Νασράλα σκοτώθηκαν και άλλα στελέχη της Χεζμπολάχ και Ιρανοί.

Η εκτίμηση είναι ότι όπως και στην περίπτωση του Νασράλα, ουδείς -όχι μόνον ο Σαφιεντίν, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ που βρίσκονταν την ώρα του βομβαρδισμού στο κτίριο, θα μπορούσε να έχει επιζήσει, όπως μετέδωσε το ισραηλινό μέσο Kan.

Στο μεταξύ, πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε στο Sky News Arabia ότι οι πιθανότητες να σκοτώθηκε ο Σαφιεντίν αυξάνονται, ενώ εκείνες να επιβίωσε οποιοσδήποτε του ισραηλινού βομβαρδισμού είναι «σχεδόν μηδενικές». Για την ώρα, πάντως, η Χεζμπολάχ δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο για την τύχη του.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ntng8mt8gp)

Η Χεζμπολάχ λέει ότι στοχοθέτησε εταιρία στρατιωτικού εξοπλισμού στο βόρειο Ισραήλ

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε εταιρία αμυντικής βιομηχανίας κοντά στην πόλη Άκρα, στο βόρειο Ισραήλ - τελευταία επίθεση μετά την κλιμάκωση των ισραηλινών βομβαρδισμών στον Λίβανο.

Σε ανακοίνωση, η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν «ομοβροντία ρουκετών» κατά «επιχείρησης αμυντικής βιομηχανίας» στο βόρειο Ισραήλ, σχεδόν 20 χιλιόμετρα από την πόλη Άκρα.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι έπληξε με ρουκέτες ισραηλινή αεροπορική βάση κοντά στη Χάιφα

Νωρίτερα, σήμερα η λιβανική Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες κατά της αεροπορικής βάσης Ραμάτ Νταβίντ, όχι πολύ μακριά από τη Χάιφα του Ισραήλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 χλμ από τα σύνορα με τον Λίβανο.

Στην ανακοίνωση, η φιλοϊρανική ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε ότι έπληξε με πύραυλο ένα ισραηλινό άρμα μάχης Merkava στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα.