Eπίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού εξαπέλυσαν αργά το βράδυ του Σαββάτου οι ισραηλινές δυνάμεις. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ χτύπησε στο Ντέιρ Αλ Ζορ τις σημαντικές ιρανικές βάσεις της Συρίας.

Το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι έγιναν ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και στα περίχωρά του, εκ των οποίων τέσσερις «πολύ σφοδροί», λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα αμέσως από διάφορους τομείς του προπυργίου αυτού του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.





«Στόχος η μεγαλύτερη υπόγεια αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ»

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μεταδίδουν ότι άκουσαν εκκωφαντικές εκρήξεις και είδαν καπνό να υψώνεται από τον τομέα.

Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, σύμφωνα με το ANI, το οποίο έκανε επίσης λόγο περί παρουσίας ισραηλινών drones αναγνώρισης που πέταγαν σε χαμηλό ύψος.

Πηγές από τον ισραηλινό στρατό αναφέρουν πως το σημερινό μπαράζ με χτυπήματα στα νότια της Βηρυτού είχαν ως στόχο τη μεγαλύτερη υπόγεια αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ στο σημείο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στους συγκεκριμένους χώρους η οργάνωση είχε αποθηκεύσει μεγάλο αριθμό πυραύλων, ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και πυραύλων κατά πλοίων.

Με τα 8 διαδοχικά χτυπήματα με διατρητικές αλλά και «συμβατικές» βόμβες το συγκεκριμένο σημείο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Πηγές από τον ισραηλινό στρατό αναφέρουν πως το σημερινό μπαράζ με χτυπήματα στα νότια της Βηρυτού είχαν ως στόχο τη μεγαλύτερη υπόγεια αποθήκη οπλισμού της Χεζμπολάχ στο σημείο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στους συγκεκριμένους χώρους η οργάνωση είχε αποθηκεύσει μεγάλο αριθμό πυραύλων, ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και πυραύλων κατά πλοίων.

Με τα 8 διαδοχικά χτυπήματα με διατρητικές αλλά και «συμβατικές» βόμβες το συγκεκριμένο σημείο έχει καταστραφεί ολοσχερώς.



Οι προειδοποιήσεις για εκκένωση προαστίων της Βηρυτού

Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε καλέσει τους κατοίκους συγκεκριμένων κτιρίων στην περιοχή να απομακρυνθούν.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι τα κτήρια στο Burj el Brajneh θα αποτελέσουν στόχο και κάλεσε τους ανθρώπους που ζουν σε απόσταση 500 μέτρων από αυτά να μετακινηθούν επειγόντως.

Η περιοχή αυτή, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο, χτυπήθηκε ήδη από ισραηλινούς πυραύλους σήμερα και έχει αποτελέσει στόχο και στο παρελθόν.

Νετανιάχου: «Έχουμε υποχρέωση να απαντήσουμε και θα το κάνουμε»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, σε διάγγελμα του προς του πολίτες το βράδυ το Σαββάτου ανέφερε: «Το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές εναντίον μας. Εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις – και αυτό πρόκειται να κάνουμε».



Την ίδια ώρα ανώτερη στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το βρετανικό δίκτυο iTV αναφέρει πως τα μαχητικά του Ισραήλ έχουν ήδη λάβει διαταγές αναφορικά με τους στόχους και έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και οι φόρτωση πυραύλων.

Άγνωστο επίσης παραμένει εάν το Ισραήλ έχει επικοινωνήσει το πλήρες σχέδιο του χτυπήματος στην Ουάσιγκτον και εάν έχει λάβει το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα επέμεινε πως η επιχείρηση – απάντηση στο Ιράν θα γίνει σε συνεργασία των δυνάμεων ΗΠΑ και Ισραήλ.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4o5oktcn6ix)

Μέση Ανατολή: Επίθεση Νετανιάχου σε Μακρόν

Στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα πριν από λίγο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος νωρίτερα σήμερα ζήτησε να σταματήσει η αποστολή όπλων στο Ισραήλ όσο δεν υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σε έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ μίλησε για «ντροπή που θα τους ακολουθεί ακόμη και χρόνια μετά τη νίκη στον σημερινό πόλεμο».

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει έντονη ανησυχία το τελευταίο διάστημα και για τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο. Η Γαλλία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Λίβανο με τον Μακρόν να βρίσκεται στη χώρα και πριν από τέσσερα χρόνια λίγο μετά την έκρηξη που σάρωσε το λιμάνι της Βηρυτού το 2020.


Μέση Ανατολή: Το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του εν αναμονή επίθεσης από το Ισραήλ

Από τις 20:00 έως τις 04:31 θα κλείνουν οι εμπορικές αεροπορικές διαδρομές του Ιράν κάθε βράδυ εξαιτίας «Στρατιωτικής Άσκησης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση ΝΟΤΑΜ.

Η Ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε με ΝΟΤΑΜ ότι συγκεκριμένες περιοχές του δυτικού εναέριου χώρου της χώρας θα είναι κλειστές για τις εμπορικές πτήσεις κάθε βράδυ, από τις 20:00 έως τις 04:31, λόγω «Στρατιωτικής Άσκησης».



Μέση Ανατολή: Ανησυχία για νέες επιθέσεις από Χαμάς και Χεχμπολάχ στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου

Οι μάχες μαίνονται καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται τη Δευτέρα για την πρώτη επέτειο από την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε τον σημερινό πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει πλέον συμπαρασύρει και τον γειτονικό Λίβανο, δημιουργώντας μια επικίνδυνη περιφερειακή κρίση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, θα ηγηθεί μιας επιμνημόσυνης τελετής στο Σντερότ, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της επίθεσης των μαχητών της Χαμάς, εν μέσω φόβων ότι η επέτειος μπορεί να προσελκύσει νέες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι διέταξε επίσης τους Παλαιστίνιους πολίτες σε ορισμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας -συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Νουσεϊράτ και Μπουρέιτζ, οι οποίες φιλοξενούν μεγάλους καταυλισμούς εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων- να εκκενωθούν, λέγοντας ότι οι IDF σκοπεύουν να δράσουν «με μεγάλη δύναμη» εναντίον της Χαμάς.

"Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής", λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Μέση Ανατολή: Εντείνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στον Λίβανο

Το Ισραήλ φάνηκε επίσης να εντείνει τις επιχειρήσεις του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στον νότιο Λίβανο, στον οποίο οι χερσαίες δυνάμεις του εισήλθαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Καθώς η Χεζμπολάχ συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, υπήρξαν απευθείας χτυπήματα σε δύο κτίρια και αναφορές για θύματα από πρόσκρουση σε πολυκατοικία στο χωριό Ντέιρ αλ Άσαντ.

Το Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο τον νότιο Λίβανο τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας, λέει ότι επικεντρώνονται σε χωριά κοντά στα σύνορα αλλά δεν διευκρίνισε πόσο θα διαρκέσει η χερσαία εισβολή.

Λέει ότι στόχος της επιχείρησης είναι να επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες της να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τους βομβαρδισμούς της Χεζμπολάχ, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου 2023, και τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το βόρειο τμήμα.

Η ραγδαία κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες ημέρες έφερε έντονα ισραηλινά πλήγματα σε προπύργια της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο, καθώς τα χερσαία στρατεύματα πραγματοποίησαν επιδρομές κοντά στα σύνορα, μετατρέποντας σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών ανταλλαγών σε κανονικό πόλεμο.