Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σημερινό αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), τον οποίο επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, διατεινόμενος πως έπληξε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 21 και υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών» μετά τον βομβαρδισμό στο τέμενος, που βρίσκεται απέναντι στην είσοδο «του νοσοκομείου των μαρτύρων του Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.


Νωρίτερα, το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε λόγο για τουλάχιστον 18 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά, και δεκάδες τραυματίες.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως «διεξήγαγε πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν μέσα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενσωματωμένο σε δομή που προηγουμένως ήταν το τζαμί ‘Σουχάντα αλ Ακσά’ στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».





Οι ΗΠΑ απομάκρυναν περίπου 145 ανθρώπους ακόμα από το Λίβανο

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν χθες (τοπική ώρα) ακόμη 145 ανθρώπους από τον Λίβανο, με δύο αεροσκάφη τα οποία είχαν προορισμό την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω εντατικοποίησης της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Χεζμπολάχ.

«Δύο πτήσεις που οργανώθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέτρεψαν την ασφαλή απομάκρυνση περίπου 145 επιβατών από τη Βηρυτό προς την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, σήμερα (Σάββατο)», διευκρίνισε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει τις υπηκοότητες των προσώπων αυτών.

Κάθε αεροσκάφος μπορούσε να μεταφέρει «300 επιβάτες», ανέφερε η ίδια πηγή.

«Έως τώρα, έχουμε βοηθήσει 600 Αμερικανούς πολίτες, μόνιμους κατοίκους (στον Λίβανο), καθώς και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο με πτήσεις οργανωμένες από τις ΗΠΑ», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Από την 24η Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών έχει καταστήσει «διαθέσιμες πάνω από 2.600 θέσεις» σε εμπορικές πτήσεις ή πτήσεις που έχουν ναυλώσει οι ΗΠΑ από τον Λίβανο, με «εκατοντάδες» να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει παροτρύνει από τα τέλη του Σεπτεμβρίου τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο «ενόσω παραμένουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις» και έχουν καλέσει όσους έχουν επιλέξει να παραμείνουν να «είναι έτοιμοι να πάνε σε καταφύγια σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση».

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής Χεζμπολάχ, συμμάχου της ισλαμιστικής παλαιστινιακής Χαμάς που έχει τη στήριξη του Ιράν, πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο την 23η Σεπτεμβρίου και τις χερσαίες επιχειρήσεις που άρχισε να διεξάγει ο ισραηλινός στρατός στο νότιο τμήμα της χώρας την 30ή Σεπτεμβρίου.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο αφότου εντάθηκαν οι ισραηλινές επιδρομές, σύμφωνα με τις αρχές, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε συνοικία της νότιας Βηρυτού.


Έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρες

Σε μήνυμά του για την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως η παγκόσμια καταδίκη των ενεργειών μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος παραμένει σθεναρή, ενώ επισημαίνει ότι η επίθεση άφησε βαθιές πληγές, ενώ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Η επίθεση στοίχισε τη ζωή 1.250 και πλέον ανθρώπων και κατά τη διάρκειά της απήχθησαν πάνω από 250 άλλοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θυμίζει ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Αναφέρεται στον πόλεμο που ακολούθησε, προκαλώντας ανείπωτα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή του για ειρήνη, δυνατότερα παρά ποτέ, καλώντας να υπάρξει παύση της βίας και λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στη δικαιοσύνη και στην αξιοπρέπεια για όλους στη Μέση Ανατολή.

Ο ΟΗΕ παραμένει αφοσιωμένος σε αυτούς τους στόχους, τονίζοντας την ανάγκη για ελπίδα και βιώσιμη λύση, με την οποία το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η περιοχή θα μπορέσουν «επιτέλους» να ζήσουν με «ειρήνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό».