Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο. O ισραηλινός στρατός κήρυξε τις περιοχές που περιβάλλουν τις κοινότητες Manara, Yiftah και Malkia στο βόρειο Ισραήλ ως κλειστή στρατιωτική ζώνη μετά από αξιολόγηση της κατάστασης την Κυριακή.

Νωρίτερα οι IDF ανακοίνωσαν ότι έχει πλέον υπό τον έλεγχό του μεγάλο τμήμα των οικισμών και των χωριών στο Νότιο Λίβανο.

Μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς το βράδυ του Σαββάτου, που είχαν στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ, σήμερα οι ισραηλινοί προχώρησαν στην ανατίναξη ενός τζαμιού το οποίο όπως ανακοίνωσαν είχαν μετατρέψει σε απόθηκη οπλισμού.

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα και το βίντεο με την ανατίναξή του.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:

Νωρίτερα, σήμερα ένας αραβόφωνος εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ προειδοποίησε, τους κατοίκους περίπου 25 περιοχών στο νότιο Λίβανο, καλώντας τους να κατευθυνθούν άμεσα προς τα βόρεια του ποταμού Αουαλί.

Στο μεταξύ η Βουλή του Ισραήλ ενέκρινε τον αποκλεισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από την χώρα. Συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής της χώρας αποφάσισε πως υπάρχουν τελικώς αποδεικτικά στοιχεία τα οποία δείχνουν συμμετοχή των μελών του ΟΗΕ στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.

Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται και απαγόρευση προς όλους τους δημόσιους λειτουργούς του Ισραήλ να έρχονται σε επαφή με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ή μέλη του. Δεν θα εκδίδονται ούτε διπλωματικές βίζες.

Ο IDF ζήτησε εκκενώσεις σε χωριά στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωση των κατοίκων από επιπλέον 19 χωριά στο νότιο Λίβανο, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο στρατός είπε στους κατοίκους να μετακινηθούν περίπου 50 χιλιόμετρα πιο μακριά στη χώρα.

«Πρέπει να μετακινηθείτε αμέσως στα βόρεια του ποταμού Αουάλι. Σώστε τις ζωές σας και εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας», δήλωσε στο X την Κυριακή ο Avichay Adraee, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Αυτή η ανακοίνωση ακολουθεί μια σειρά ισραηλινών προειδοποιήσεων εκκένωσης την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες επηρεάζουν πλέον συνολικά 124 χωριά.

Λίβανος: Τέσσερα νοσοκομεία στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβαρδισμών - Αναστέλλουν τη λειτουργία τους

Τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία στον Λίβανο έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τη λειτουργία τους χτυπημένα από τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ μια οργάνωση υγείας που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ γνωστοποίησε ότι 11 νοσηλευτές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο Λίβανο πριν δύο εβδομάδες έχουν κλείσει τουλάχιστον 37 εγκαταστάσεις υγείας, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση ισχυριζόμενος ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε ιατρικά οχήματα για τη μεταφορά μαχητών και όπλων, προειδοποιώντας ότι θα χτυπούσε οποιοδήποτε όχημα υποψιαζόταν ότι χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Δρ. Μουνές Καλακίς, διευθυντής του δημόσιου νοσοκομείου Μαριαγιούν στο νότιο Λίβανο, είπε στο BBC ότι το νοσοκομείο δεν είχε άλλη επιλογή από το να κλείσει, αφού μια αεροπορική επιδρομή έπληξε δύο ασθενοφόρα στην είσοδο του νοσοκομείου την Παρασκευή, σκοτώνοντας επτά νοσηλευτές, ενώ πολλές φορές υγειονομικές εγκαταστάσεις στην περιοχή που περιθάλπουν τραυματίες αμάχους έχουν χτυπηθεί με απευθείας ισραηλινά πλήγματα.

«Οι νοσοκόμες και οι γιατροί ήταν τρομοκρατημένοι», είπε ο Καλακίς, προσθέτοντας ότι «προσπαθήσαμε να τους ηρεμήσουμε και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, αλλά δεν ήταν δυνατό».

Επίσης ανέστειλαν τη λειτουργία τους τα νοσοκομεία της Αγίας Τερέζας, του Τεμπνίν και του Σαλάχ Γκαντούρ.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωσε ότι από τότε που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν σκοτωθεί 97 διασώστες, από τους οποίους, περισσότεροι από 40 έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4or93alrdp5)

Συρία: Τρία αυτοκίνητα είχε στόχο η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη Χομς

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε στόχο τρία αυτοκίνητα που μετέφεραν ιατρικό και βοηθητικό υλικό στη βιομηχανική πόλη Χομς της Συρίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την Κυριακή, προσθέτοντας ότι αναφέρθηκαν υλικές ζημιές.

Ειδικότερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται τον επικεφαλής της βιομηχανικής πόλης σε μια πόλη της Χομς, ο οποίος είπε ότι κανένα εργοστάσιο δεν έγινε στόχος εντός της πόλης και ότι ο ήχος της έκρηξης ήταν αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης.

Διαβάστε ακόμα: Μέση Ανατολή: Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Νεκρός σε αεροπορική επίθεση του Ισραήλ ο γαμπρός του Νασράλα - Μαζί του σκοτώθηκε και ο γιος του (Εικόνες & Βίντεο)

Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιδρομές εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία εδώ και χρόνια, αλλά έχει εντείνει τέτοιες επιδρομές από την περσινή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Ισραήλ: Ένοπλη επίθεση σε σταθμό λεωφορείων - 11 τραυματίες, νεκρός ο δράστης

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων Beersheba στο νότιο Ισραήλ, την Κυριακή, μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί στο σημείο και οι αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια.


Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών Magen David Adom (MDA) επιβεβαίωσε ότι οι διασώστες της παρείχαν ιατρική φροντίδα σε οκτώ τραυματίες με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας. Ένα άτομο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Παράλληλα, ένας ακόμη τραυματίας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ τέσσερα άτομα έχουν υποστεί μέτριους τραυματισμούς και τρεις είναι ελαφρά τραυματισμένοι.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από τις αρχές που προσφέρουν ιατρική περίθαλψη για το συμβάν 11 άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Soroka.

Η κατάσταση της υγείας μιας κοπέλας 20 ετών κρίνεται από σε μέτρια έως σοβαρή καθώς φέρει τραύματα από πυροβολισμό.

Τέσσερα άτομα περίπου 20 ετών έχουν επίσης τραύματα από πηρά με την κατάσταση της υγείας τους να εμπνέει μέτρια ανησυχία με τραύματα από πυροβολισμό.

Πέντε είναι σε ήπια κατάσταση έχοντας τραυματιστεί από θραύσματα γυαλιού ενώ φέρουν και άλλου είδους χτυπήματα ενώ τρία άτομα απομακρύνθηκαν εκδηλώνοντας πανικό, από το σημείο.

Η επίθεση δημιούργησε σκηνικό πανικού στον Κεντρικό Σταθμό της Μπερ Σεβά, με τους πολίτες να τρέχουν να καλυφθούν και τις αστυνομικές δυνάμεις να φτάνουν άμεσα στο σημείο, αποκλείοντας την περιοχή για την προστασία των παρευρισκομένων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την αστυνομία, ο δράστης της επίθεσης εξουδετερώθηκε επιτόπου, ενώ οι αρχές πραγματοποιούν έρευνες για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν συνεργοί ή άλλες απειλές.

Οι αρχές του Ισραήλ χαρακτηρίζουν το περιστατικό ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, καθώς το Κεντρικό Σταθμό της Μπερ Σεβά χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες και η περιοχή είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστη.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία για περαιτέρω ιατρική φροντίδα, ενώ η αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή, αυξάνοντας την παρουσία της σε όλα τα σημαντικά κέντρα και κόμβους της πόλης. Η επίθεση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της βίας.

Ισραήλ: Το μήνυμα του προέδρου Χέρτσογκ μέσω Al-Arabiya στους λαούς Λιβάνου και Ιράν - "Ξυπνήστε"

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο πρόεδρος του ΙσραήλΙσαάκ Χέρτζογκ, παραχώρησε σήμερα τηλεοπτική συνέντευξη στο αραβικό δίκτυο Saudi Al-Arabiya αναφορικά με τις εξελίξεις στον Λίβανο αλλά και την ένταση που επικρατεί με το Ιράν.

Είπε ειδικότερα: «Θέλω να απευθυνθώ στον λαό του Λιβάνου και στον λαό του Ιράν: ξυπνήστε! Εάν σταθούμε ενωμένοι μπροστά στο πρόσωπο του κακού μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον».

Χρησιμοποίησε σκληρούς όρους, για να περιγράψει το Ιράν ως «αυτοκρατορία του κακού» και πιστεύει ότι οι αγώνες του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο είναι απαραίτητοι για να «φέρουν ελπίδα» στη Μέση Ανατολή.


Σημείωσε επίσης ότι το Ισραήλ «εξετάζει» την απάντησή του στην επίθεση του Ιράν με 181 πυραύλους την περασμένη εβδομάδα με την ελπίδα να «αποτρέψει την ιρανική πολεμική μηχανή».


Ο Χέρτσογκ υπερασπίζεται επίσης τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και υπογραμμίζει την ανάγκη περιφερειακής ενότητας για την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού και τη διασφάλιση της ειρήνης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένος» από την έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για διακοπή των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ.


Προελαύνουν στον Λίβανο οι ισραηλινές δυνάμεις - 50.000 στρατιώτες στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, εξουδετερώθηκε διοικητής της Χεζμπολάχ

Οι επιχειρήσεις εστιάζουν στις περιοχές της Οντέισα και της Ναμπετία, εντός οικιστικών ιστών δηλαδή, αλλά και σε δασικές εκτάσεις.

Εκεί ακριβώς προσπαθούν οι χερσαίες δυνάμεις να δημιουργήσουν τις πρώτες γραμμές άμυνας, τις δικές τους γραμμές άμυνας οι Ισραηλινοί, τη στιγμή βεβαίως που το μηχανικό μάχης αλλά και οι ειδικές δυνάμεις προπορεύονται προς άλλες περιοχές κάνοντας κάποιες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις.

Στο βόρειο μέτωπο βρίσκονται 5 σχεδόν μεραρχίες. Δηλαδή αυτό μεταφράζεται σε 50.000 στελέχη, 150 και πλέον οι στόχοι οι οποίοι έχουν πληγεί από εχθές μέσα σε ένα 24ωρο στο νότιο Λίβανο, εξουδετερώθηκαν σε συνδυαστικές επιχειρήσεις χερσαίων δυνάμεων αλλά και πολεμικής αεροπορίας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε και την εξουδετέρωση ενός ακόμη ανώτερου αξιωματικού της Χεζμπολάχ σε έναν οικισμό ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Οντέσα και για τον συγκεκριμένο αξιωματικό λένε ότι ευθύνεται για δεκάδες επιθέσεις με ρουκέτες και όχι μόνο σε οικισμούς οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στα σύνορα με τον Λίβανο και την εξουδετέρωση επίσης ανθρώπων οι οποίοι ήταν στα σύνορα με τη Συρία, στα ισραηλινά σύνορα.

Μπορεί βεβαίως όλοι να στρέφουν το βλέμμα τους στον βόρειο μέτωπο, όμως το τελευταίο 24ωρο έχει στραφεί το μέτωπο στον νότο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τζαμπάλια, εκεί όπου οι ισραηλινές δυνάμεις το έχουν ανακοινώσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ελεγχθεί, αλλά εδώ και ένα 24ωρο σφυροκοπάται κυριολεκτικά από τις χερσαίες δυνάμεις και τις αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ η συγκεκριμένη βόρεια περιοχή της Γάζας.

Γάζα: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε τέμενος και σχολείο που φιλοξενούσαν εσωτερικά εκτοπισμένους

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 93 άλλοι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα τέμενος και ένα σχολείο που φιλοξενούσαν εσωτερικά εκτοπισμένους στη Λωρίδα της Γάζας νωρίς σήμερα (6/10), σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ελεγχόμενης από τη Χαμάς κυβέρνησης στη Γάζα.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από χθες το βράδυ στη βόρεια Γάζα όταν ο στρατός έστειλε τεθωρακισμένα εκεί για πρώτη φορά εδώ και μήνες, καλώντας παράλληλα τους κατοίκους να μετακινηθούν σε ασφαλείς ζώνες, όπως τις χαρακτήρισε, στον νότο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε «πλήγματα ακριβείας κατά τρομοκρατών της Χαμάς», που δρούσαν μέσα σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου που βρίσκονταν στο σχολείο Ιμπν Ρουσντ και το τέμενος Σουχάντα αλ-Ακσά στην Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.

Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως σχολεία, νοσοκομεία και τεμένη για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τα πλήγματα στο τέμενος και το σχολείο σημειώθηκαν ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα πλησιάζει στην πρώτη του επέτειο και ενώ το Ισραήλ διευρύνει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο.

Η υπηρεσία Τύπου της ελεγχόμενης από τη Χαμάς κυβέρνησης στη Γάζα ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έπληξε 27 σπίτια, σχολεία και καταφύγια εκτοπισμένων σε όλη τη Γάζα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

«Τα εγκλήματα αυτά συμβαίνουν εν μέσω δύσκολων συνθηκών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και εκεί όπου τα εναπομείναντα νοσοκομεία δεν μπορούν να προσφέρουν σωστή ιατρική φροντίδα καθώς ο αριθμός των τραυματιών και των ασθενών αυξάνεται καθημερινά», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ισραηλινά τεθωρακισμένα προχώρησαν στις περιοχές Μπέιτ Λαχίγια και Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ αεροσκάφη έπληξαν αρκετά σπίτια, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με υγειονομικούς.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δυνάμεις του είχαν περικυκλώσει την περιοχή της Τζαμπάλια, το επίκεντρο των επιχειρήσεών του.

Σε ένα αεροπορικό χτύπημα,10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα σπίτι και πέντε άλλοι σε άλλο χτύπημα σε δεύτερο σπίτι, με κατοίκους να κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες νύχτες των τελευταίων μηνών.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν στην Τζαμπάλια για να πολεμήσουν μαχητές της Χαμάς, να διαλύσουν τις στρατιωτικές υποδομές και να αποτρέψουν την ανασυγκρότηση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Ιράν: Ακυρώνονται οι πτήσεις στα αεροδρόμια από τις 9 το βράδυ ως τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας

Τo ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜEHR του Ιράν επικαλούμενο αξιωματούχο μεταδίδει ότι ακυρώνονται όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια του Ιράν από τις 9 το βράδυ ως τις 6 τα ξημερώματα της Δευτέρας τοπκή ώρα.

Στο μεταξύ νέα ισχυρότατη επίθεση σημειώθηκε νωρίτερα στη Βηρυτό, όπου επλήγησαν στόχοι και πάλι στα νότια της πρωτεύουσας. Εκείνη την ώρα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, έκανε έκκληση να ενταθεί η πίεση προς το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, τασσόμενος υπέρ των διπλωματικών προσπαθειών Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, μόνο χθες τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα. Και καθώς το Ισραήλ εντείνει τα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ, ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την έναρξη της σχολικής χρονιάς.