Ένας χρόνος έχει περάσει από την ημέρα που η Χαμάς έβαψε με αίμα το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και άλλαξε μία για πάντα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Τότε που οι μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν μπαράζ ρουκετών και εισέβαλαν στο ρέιβ μουσικό φεστιβάλ «Supernova», βάφοντας (για πολλοστή φορά) τα εδάφη του Ισραήλ με αίμα.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό για το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, κατά την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ και τα κιμπούτς της χώρας. Στη Μπερ Σεβά, στα σύνορα με τη Γάζα, μια 19χρονη σκοτώθηκε, και άλλοι 10 τραυματίστηκαν όταν ένοπλος άρχισε να πυροβολεί σε σταθμό λεωφορείων.


*Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Στη δημοσιότητα νέα βίντεο από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου



Σε κόκκινο συναγερμό το Ισραήλ - Διάγγελμα από τον Νετανιάχου, προετοιμάζει αντίποινα

Οι αρχές καλούν τον κόσμο να μην πάρει μέρος σε συγκεντρώσεις και πορείες.

Ταυτόχρονα προετοιμάζονται τα αντίποινα στα οποία εννοεί να προχωρήσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον του Ιράν, ενώ συνεχίζεται με σφοδρότητα και η δράση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας και στο Λίβανο, με δεκάδες νεκρούς καθημερινά.

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχιστούν «αδιάκοπα» τα πλήγματα στη Χεζμπολάχ, εναντίον της οποίας διεξάγονται ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις από τα τέλη του περασμένου μήνα.

«Αυτή την εβδομάδα, καλούμε σε ενθύμηση της επετείου του πολέμου και της (επίθεσης της) 7ης Οκτωβρίου (2023). Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει αυτής της ημέρας» στο εσωτερικό, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα εξαπολυθούν νέες επιθέσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι χωρίς καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.

Σε μήνυμά του ενόψει της επετείου, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κατήγγειλε τη «μόνιμη απειλή» του Ιράν και τον «τρομοκρατών εντολοδόχων του» που είναι «αποφασισμένοι να καταστρέψουν το ένα και μοναδικό έθνος κράτος μας».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ox3uyp8lu1)
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να εκφωνήσει σήμερα Δευτέρα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 97 παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακο, από τους οποίους 64 θεωρείται πως είναι ζωντανοί και 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Αυτή τη στιγμή το Ισραήλ έχει ανοιχτά επτά μέτωπα σύμφωνα με τον Νετανιάχου.

Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε την Τρίτη το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ο στρατός «προετοιμάζει ανταπόδοση».

«Το Ιράν έχει ήδη εξαπολύσει δυο φορές εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του εδάφους μας (…). Το Ισραήλ έχει καθήκον και δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ανταποδώσει τις επιθέσεις αυτές κι αυτό θα κάνουμε», πλειοδότησε ο κ. Νετανιάχου.

Από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε ότι «για κάθε δράση θα υπάρξει αντίδραση, αναλογική και παρόμοια από το Ιράν» αν όχι «ακόμη πιο δυνατή».

Σύμφωνα με το Ιράν, οι κάπου 200 πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν την Τρίτη εναντίον του Ισραήλ αποτελούσαν «νόμιμα» αντίποινα για τις δολοφονίες του Χασάν Νασράλα, του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά, σε αεροπορικό βομβαρδισμό την 27η Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, και του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, σε έκρηξη στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου αποδοθείσα στο Ισραήλ.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4ow23ifty1l)
«Σήμερα, το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του σε επτά μέτωπα ενάντια στους εχθρούς του πολιτισμού», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Είπε ότι αυτά περιλαμβάνουν την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στον βορρά, τη Χαμάς στη Γάζα, τους Χούθι στην Υεμένη, τους «τρομοκράτες» στη Δυτική Όχθη και τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρότρυνε το Ισραήλ να μην πλήξει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο προκάτοχός του και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη διαδοχή του, ο Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε από την πλευρά του πως το Ισραήλ θα έπρεπε να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί σφυροκοπούν και τον Λίβανο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών του Λιβάνου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άνθρωποι στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2023, οι χίλιοι και πλέον από την 23η Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση του Λιβάνου υπολογίζει πως έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 1,2 εκατ. πολίτες.

«Είμαστε στον δρόμο εδώ και 13 ημέρες», δήλωσε η Σάλμα Σάλμαν, 30 ετών, που εγκατέλειψε το σπίτι της σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και κατέφυγε στην καρδιά της πρωτεύουσας. «Ζούμε ατελείωτο εφιάλτη», πρόσθεσε.

Στη Λωρίδα της Γάζας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει μετατραπεί σε ερείπια και ο πληθυσμός της οποίας είναι αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41.825 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στο Λονδίνο και το Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και το Καράκας, την Ουάσινγκτον, το Ραμπάτ και το Κέιπ Τάουν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας αλλά και στον Λίβανο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4owk2wmmmsp)

Χεζμπολάχ: Χτύπησε εστιατόριο στη Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία 

Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες μετά την επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, με 8 τραυματίες στη Χάιφα και τον 9o στην Τιβεριάδα.

Οκτώ άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ελαφρούς τραυματισμόυς στην πανεπιστημιούπολη Rambam Health Care Campus για ιατρική περίθαλψη μετά την επίθεση με ρουκέτα, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ανάμεσά τους και ένας 13χρονος. Σοβαρά τραυματίστηκε ένας 22χρονος και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Tzafon για ιατρική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς από τις 20 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν, ωστόσο μία χτύπησε το εστιατόριο στη Χάιφα. Επίσης έχει αναφερθεί πως ρουκέτες έπεσαν και στη περιοχή του Καρμέλ αλλά και στην Άνω Γαλιλαία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, η σιιτική οργάνωση χτύπησε με πυραύλους σε κατοικημένη περιοχή.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ σφυροκόπησε εκ νέου από αέρος τη Βηρυτό, για άλλη μια νύχτα. Στόχος ήταν και πάλι το νότιο προάστιο της Νταχίγια. Τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν στη νότια Βηρυτό μέσα στη νύχτα, με εικόνες καπνού και φλόγες που υψώνονται πάνω από τα νότια προάστια της Βηρυτού να κάνουν την εμφάνισή τους.



Σύμφωνα με τους ισραηλινούς χτυπήθηκε και αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ.



Ο Ισραηλινός Στρατός εξέδωσε και χθες εντολές εκκένωσης για τα νότια τμήματα της λιβανικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Τεχεράνη βρισκεται απόψε σε διαδικασία μετακίνησης μέρους του οπλοστασίου της σε θέσεις σε σημεία ενδιαφέροντος σε ολόκληρη τη χώρα.


Με προσωρινή κοινή διοίκηση η Χεζμπολάχ - Αγνοείται ο διάδοχος του Νασράλα

Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει την αναζήτηση του Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδελφου και πιθανότατα διάδοχου του δολοφονηθέντος ηγέτη της οργάνωσης του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα.

Ο ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, Μαχμολούντ Κουμάτι, είπε ότι η οργάνωση μετά το θάνατο του Χασάν Νασράλα διοικείται από κοινού μέχρι να μπορέσει να επιλέξει νέο ηγέτη, μία διαδικασία που θα πάρει χρόνο.

«Η μέθοδος επιλογής αντικαταστάτη του γενικού γραμματέα απαιτεί χρόνο και απαιτεί κατάλληλες συνθήκες. Γι’ αυτό το λόγο αρκούμαστε σήμερα σε προσωρινή κοινή διοίκηση», σημείωσε αξιωματούχος της Χεζμπολάχ.

Ο Σαφιεντίν θεωρείται πιθανός διάδοχος του πρώην ηγέτη Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Αγνοείται επίσης και ο διοικητής της Δύναμης Quds του Ιράν, Εσμαήλ Κανί, ο οποίος ταξίδεψε στον Λίβανο μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και μετά τις επιθέσεις στη Βηρυτό στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δεν έχει δώσει σημεία ζωής, σύμφωνα με τον ανώτερο πολιτικό αξιωματούχο της Χεζμπολάχ.

Η Δύναμη Quds, το υπερπόντιο τμήμα του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC), επιβλέπει τις σχέσεις με τις παραστρατιωτικές ομάδες που είναι σύμμαχοι της Τεχεράνης σε όλη τη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ θα πρέπει «να αφήσει τις ομάδες διάσωσης να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε Κουμάτι στην ιρακινή κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε πως η σορός του Νασράλα παραμένει στο Λίβανο και ότι θα αναπαυθεί στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου η Χεζμπολάχ έχει μεγάλη επιρροή, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει μεγάλο μέρος της στρατιωτικής διοίκησης και της ανώτερης ηγεσίας της Χεζμπολάχ σε σχεδόν ένα χρόνο μαχών που ξεκίνησαν όταν η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους την επομένη της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου


Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα κεντρικά της Συρίας

Ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε αρκετές θέσεις του συριακού στρατού στα κεντρικά της χώρας, προκαλώντας υλικές ζημιές, δήλωσε την Κυριακή το συριακό υπουργείο Άμυνας, με μια μη κυβερνητική οργάνωση να κάνει λόγο για αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο αποθήκες όπλων.

"Γύρω στις 20.5' το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από τον βόρειο Λίβανο, βάζοντας στόχο αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κεντρική περιφέρεια της χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών", ανακοίνωσε το υπουργείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την πλευρά του, έκανε λόγο για αρκετές ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο μια αποθήκη όπλων νοτίως της Χομς και μια αποθήκη πυραύλων του στρατού στην ανατολική επαρχία Χάμα.

Αρκετές διαδοχικές εκρήξεις λόγω των όπλων που υπήρχαν εκεί αναφέρθηκαν από το Παρατηρητήριο.

Νωρίτερα την Κυριακή, αεροπορική επιδρομή είχε στόχο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προέρχονταν από το Ιράκ στη Χομς, στην κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρείς άνθρωποι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011 στη Συρία, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιδρομές στη χώρα με στόχο τον συριακό στρατό και τις φιλοϊρανικές οργανώσεις, κυρίως τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που αναπτύχθηκαν στο έδαφός της για την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι ισραηλινές αρχές σχολιάζουν σπάνια αυτά τα πλήγματα, αλλά δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ιράν να επεκτείνει την παρουσία του στη Συρία.