Το Ισραήλ προχώρησε σε κλιμάκωση της εναέριας και χερσαίας επίθεσή του στη Γάζα με περισσότερες επιθέσεις κατά μαχητών της Χαμάς κατά την πρώτη επέτειο του πολέμου που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα και έχει αλλάξει για πάντα τις ζωές των Παλαιστινίων.

Από την πλευρά της, η Χαμάς δήλωσε ότι έπληξε το Τελ Αβίβ με ομοβροντία πυραύλων, με τις σειρήνες να ενεργοποιούνται στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφριά, σύμφωνα με την ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων.

Η βροχή των ρουκετών κατέδειξε την ικανότητα της Χαμάς να αντεπιτίθεται παρά την παρατεταμένη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση που έχει στόχο να καταστρέψει τις μαχητικές της δυνατότητες, έναν χρόνο μετά τη σοκαριστική εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο.

Ο μικρότερος σύμμαχος της Χαμάς,ο Ισλαμικός Τζιχάντ, δήλωσε ότι έπληξε τη Σντερότ, τη Νιρ Αμ και άλλες ισραηλινές πόλεις κοντά στη Γάζα με πυραύλους. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε πέντε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα.

Ισραηλινή προέλαση στην Τζαμπάλια

Σήμερα ισραηλινά άρματα μάχης προέλασαν στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αφού τον περικύκλωσαν, δήλωσαν κάτοικοι. Λίγο μετά την ομοβροντία ρουκετών, ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε την εντολή εκκένωσης της Τζαμπάλια για να συμπεριλάβει περιοχές στις βόρειες πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούσαν την Τζαμπάλια από αέρος και ξηράς και υγειονομικοί δήλωσαν πως αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, με τους διασώστες να μην είναι σε θέση να φθάσουν σε κάποια από τα θύματα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές και εξάρθρωσε στρατιωτικές υποδομές στην Τζαμπάλια, λέγοντας ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για να αποφευχθεί η ανασύνταξη της Χαμάς.

Στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε σκηνές εντός του χώρου του νοσοκομείου Αλ-Άκσα, τραυματίζοντας 11 ανθρώπους, δήλωσαν Παλαιστίνιοι υγειονομικοί. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε μαχητές της Χαμάς που δρούσαν από κέντρο διοίκησης το οποίο βρισκόταν εντός του νοσοκομείου. Στη Γάζα, Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την απεγνωσμένη επιθυμία τους η ζωή τους να γίνει και πάλι όπως ήταν πριν από τον πόλεμο.

«Πριν από την 7η Οκτωβρίου, είχαμε όνειρα. Ως πατέρας, έχω έξι παιδιά, το μεγαλύτερο βάρος μου ήταν πώς να τους προσφέρω ένα σπίτι και να τα παντρέψω. Αλλά μετά την 7η Οκτωβρίου, αυτό εκμηδενίστηκε. Ύστερα από 58 χρόνια δουλειάς για μένα, το ίδιο όπως και για τον πατέρα μου –όλα έγιναν σκόνη και ερείπια», δήλωσε ο Αμπού Χασάν Σαχίν.

Ο Χάλεντ Μεσάαλ, πρώην ηγέτης της Χαμάς, κάλεσε σήμερα τις αραβικές και τις μουσουλμανικές χώρες να ανοίξουν «νέα μέτωπα αντίστασης (κατά του Ισραήλ) για χάρη της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας (των Παλαιστινίων)».

Ο Νετανιάχου ζήτησε να μετονομαστούν οι επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα σε "Πόλεμος της Αναγέννησης"

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρότεινε - με τη συμπλήρωση ενός έτους από το «μαύρο Σάββατο» της εισβολής της Χαμάς στο βόρειο Ισραήλ, να αλλάξει το όνομα των επιχειρήσεων των IDF από «Σιδερένια Σπαθιά - Iron Swords» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης». Ο κ. Νετανιάχου έκανε αυτή την πρόταση στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αλλά δεν έθεσε το θέμα προς συζήτηση ή ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πως η ισραηλινή κυβέρνηση ονόμασε «Iron Swords» την εκτεταμένη επιχείρηση στη Λωριδα της Γάζας για την εξολόθρευση της Χαμάς, που ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου, μετά την εισβολή της παλαιστινιακής οργάνωσης στο βόρειο Ισραήλ και τις σφαγές εκατοντάδων αμάχων. Πλέον, με την ένταση των πολεμικών συγκρούσεων στον Βορρά και με δεδομένη την ανταλλαγή πυρών με το Ιράν, ο Νετανιάχου ζήτησε την μετονομασία των επιχειρήσεων των IDF.

Παράλληλα ο Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών από την κυβέρνησή του. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα περισσότερες από 35 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ από το πρωί σήμερα, σύμφωνα με το IDF.