Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές. Νωρίτερα ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός.

Μέση Ανατολή: Νέα εντολή εκκένωσης κτιρίων στη Βηρυτό από το Ισραήλ, ο IDF προειδοποιεί ότι θα χτυπήσει τις ακτές του Λιβάνου

Νέα εντολή εκκένωσης εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός για τους κατοίκους στην περιοχή Νταχίγια στα νότια προάστια της Βηρυτού, καλώντας τους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένα κτίρια. Κάποια από τα κτίρια βρίσκονται στον δήμο Μπουρτζ αλ Μπαρατζνέχ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι και της πόλης Χάρετ Χρέικ.

Ο συνταγματάρχης Avichay Adraee, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 μέτρα μακριά από τις τοποθεσίες που ο στρατός λέει ότι ανήκουν στη Χεζμπολάχ.



Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός έχει εκδώσει αρκετές εντολές εκκένωσης για συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Νταχίγια εν όψει των αεροπορικών επιδρομών στις υποδομές της Χεζμπολάχ.



Μέση Ανατολή: "Σφίγγει ο κλοιός" για τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο - Το Ισραήλ επιτίθεται από στεριά, θάλασσα και αέρα

«Σφίγγει ο κλοιός» στον Λίβανο, καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότο από στεριά, θάλασσα και αέρα, δείχνοντας έτοιμο να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει σύντομα επιχειρήσεις στη νότια ακτή του Λιβάνου, με την πολεμική αεροπορία να έχει ενεργό ρόλο.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι σύντομα στις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, θα εμπλακεί και το ισραηλινό ναυτικό. Ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τις παραλίες νότια του ποταμού Αουαλί, καθώς και τους ψαράδες να μείνουν μακριά από την περιοχή σε μια έκταση 36 μιλίων.

Ο στρατός δεν διευκρίνισε ποιες επιχειρήσεις θα πραγματοποιηθούν, αλλά ο εκπρόσωπος Αβιτσέι Αντράι προειδοποίησε ότι η παράβλεψη της εντολής θα αποτελούσε «κίνδυνο για τη ζωή σας».




Μέση Ανατολή: Ο ισραηλινός στρατός έπληξε 120 στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Φλέγεται η Μέση Ανατολή καθώς οι ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι έπληξαν πάνω από 120 τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μέσα σε μια ώρα. Οι ισραηλινές δυνάμεις καταγγέλλουν παράλληλα, ότι η σιιτική οργάνωση χρησιμοποιεί αμάχους ως «ασπίδες».

«Σήμερα (Δευτέρα), μετά από ακριβείς πληροφορίες των IDF, η IAF (πολεμική αεροπορία) διεξήγαγε μια εκτεταμένη εναέρια επιχείρηση και έπληξε πάνω από 120 τρομοκρατικούς στόχους στον νότιο Λίβανο μέσα σε μια ώρα. Αυτοί οι στόχοι ανήκαν σε διαφορετικές μονάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων περιφερειακών μονάδων του Νότιου Μετώπου της Χεζμπολάχ, των Δυνάμεων Ραντβάν, της Δύναμης Πυραύλων και Ρουκετών και της Διεύθυνσης Πληροφοριών.

Αυτή η επιχείρηση ακολουθεί μια σειρά από χτυπήματα που στοχεύουν στην υποβάθμιση της ικανότητας διοίκησης, ελέγχου και πυρός της Χεζμπολάχ, καθώς και στην παροχή βοήθειας στις επίγειες δυνάμεις στην επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4pi1rmqyvwx)

«Η Χεζμπολάχ έχει ενσωματώσει σκόπιμα την τρομοκρατική υποδομή και τα όπλα της σε περιοχές αμάχων, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, στον Λίβανο. Ο Ισραηλινός Στρατός συνεχίζει να διεξάγει επιχειρήσεις ακριβείας προκειμένου να εξαλείψει τις απειλές για τους ισραηλινούς αμάχους» σημειώνεται.

Ο στρατός δηλώνει ότι σύντομα, στις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ, θα εμπλακεί και το ισραηλινό ναυτικό.

Δείτε Χάρτη:

israil-xartis-xaempolax

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε έξι διαδοχικά πλήγματα στη νότια Βηρυτό

Έξι διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, εξαπέλυσε απόψε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ΑΝΙ.

Η ζώνη αυτή βομβαρδίζεται καθημερινά από τις 23 Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και ο νότιος και ανατολικός Λίβανος.

Πριν τον βομβαρδισμό, ο IDF είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους που ζουν στην παραλιακή ζώνη της Βηρυτού, να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η Χεζμπολάχ από πλευράς της ανακοίνωσε ότι χτύπησε τη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ με ομοβροντία πυραύλων. Η Χάιφα είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ, και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό πάνω από 272.181 κατοίκους. Επιπλέον 300.000 κάτοικοι ζουν σε πόλεις στα περίχωρα όπως η Ντάλιγιατ αλ-Κάρμελ, η Κράγιοτ, η Νέσερ, η Τίρατ Κάρμελ, καθώς και σε κάποια κιμπούτς.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4pkb2dazxp5)
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4pk801vr1l5)

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς δηλώνει ότι οι όμηροι είναι σε «πολύ δύσκολη» κατάσταση

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας είναι σε «πολύ δύσκολη» κατάσταση, έναν χρόνο μετά την απαγωγή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Λέμε (στους Ισραηλινούς) ότι θα μπορούσατε να είχατε πάρει πίσω όλους τους ομήρους σας ζωντανούς πριν από έναν χρόνο, η κατάσταση των εναπομεινάντων ομήρων, η ψυχολογική τους κατάσταση και η υγεία τους, έχει γίνει πολύ "δύσκολη"», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Αμπού Ομπέιντα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το παλαιστινιακό κίνημα.

Ισραήλ: Ο στρατός απέκλεισε την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αποκλείει την πρόσβαση για τους πολίτες γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Νωρίτερα πάντως ο στρατός ανέφερε ότι χαλαρώνει εν μέρει ορισμένους περιορισμούς για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές θα μπορούν να συνεχιστούν εφόσον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται δίπλα σε καταφύγια ή σε άλλες ασφαλείς αίθουσες.

Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου κήρυξε τον "Πόλεμο της Αναγέννησης"


«Πόλεμο της αναγέννησης» θέλει να ονομάσει τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η σύγκρουση με τη Χαμάς τον τελευταίο χρόνο ήταν μέχρι τώρα επίσημα γνωστή ως «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως αναφέρουν οι «Times of Israel».

Μέση Ανατολή: Ο Νετανιάχου κήρυξε τον "Πόλεμο της Αναγέννησης"

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την «μαύρη» επέτειο του πογκρόμ η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε: «Αυτός είναι ο πόλεμος της ύπαρξής μας, ο «Πόλεμος της Αναγέννησης». Αυτό θα ήθελα να ονομάσω επίσημα αυτόν τον πόλεμο. »

«Η αντεπίθεσή μας εναντίον των εχθρών μας, από τον ιρανικό άξονα του κακού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας και να εγγυηθούμε την ασφάλειά μας», συνέχισε.

«Θα τελειώσουμε τον πόλεμο όταν έχουμε επιτύχει όλους τους στόχους που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας: να ανατρέψουμε τη διαβολική δύναμη της Χαμάς, να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι – νεκρούς και ζωντανούς –, να αποτρέψουμε κάθε μελλοντική απειλή από τη Γάζα για τους εναντίον του Ισραήλ και να επιστρέψουν τους νότιους και βόρειους κατοίκους μας με ασφάλεια στα σπίτια τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ αλλάζει την πραγματικότητα ασφάλειας στην περιοχή μας

«Το Ισραήλ αλλάζει την πραγματικότητα ασφάλειας στην περιοχή μας. Για χάρη των παιδιών μας, για χάρη του μέλλοντός μας, να διασφαλίσουμε ότι αυτό που έγινε στις 7 Οκτωβρίου δεν θα ξαναγίνει ποτέ» είπε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Νετανιάχου άναψε ένα κερί στην μνήμη των θυμάτων της Χαμάς και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.