Την πορεία του προς τη Φλόριντα συνεχίζει ο τυφώνας Milton, ο οποίος αν και έχει εξασθενήσει ελαφρά, παραμένει επικίνδυνος, αφού έχει ενταθεί γρήγορα σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη καταιγίδα κατηγορίας 5.

Η καταιγίδα βρίσκεται περίπου 630 μίλια νοτιοδυτικά της Τάμπα της Φλόριντα και κινείται ανατολικά με 9 μίλια την ώρα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα φτάσει στην ξηρά αργά την Τετάρτη, ως μεγάλος τυφώνας. Κατευθύνεται με ανέμους που φτάνουν και τα 285 χλμ/ώρα, καθώς διασχίζει το βόρειο άκρο της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού.

florida_tifonas_milton1



Η μεγαλύτερη εκκένωση εδώ και χρόνια

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για δυνητικά καταστροφικές καταιγίδες κατά μήκος των παράκτιων περιοχών, ενώ την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Φλόριντα προετοιμάζονται για να εγκαταλείψουν ένα μεγάλο μέρος της πολιτείας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκκένωση εδώ και χρόνια.

Ο κυβερνήτης Ρον Ντε Σάντις προειδοποιεί τους κατοίκους πως πρέπει να βιαστούν καθώς ο χρόνος τελειώνει και ο τυφώνας πλησιάζει απειλητικά. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό θα είναι ένα τέρας»

Με τη σειρά της η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ προειδοποίησε τους κατοίκους, που επιλέγουν να μείνουν πίσω στις ζώνες εκκένωσης ότι θα πεθάνουν. Όπως χαρακτηριστικά στο CNN τη Δευτέρα: «Μπορώ να πω χωρίς καμία απολύτως δραματοποίηση: Αν επιλέξετε να μείνετε σε μια από αυτές τις περιοχές εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις 10 ημέρες πριν, ο τυφώνας Helene πέρασε πλήττοντας τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 225 νεκρούς, ενώ εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.

Φωτογραφίες: ΑΡ