Τα ''φαντάσματα'' της Μοσάντ έστησαν την αληθινή Fauda: Πώς οι ισραηλινοί διείσδυσαν βαθιά στη Χεζμπολάχ, με πράκτορες στον Λίβανο και ''στρατολόγησαν'' Ιρανούς πληροφοριοδότες
Η Μοσάντ ήξερε ακριβώς πού πηγαίνει ο Νασράλα
Η άοσμη χημική ουσία εντοπισμού της Μοσάντ και η επιχείρηση εξόντωσης του Νασράλα
Ο Χασάν Νασράλα έφτασε στο κτιριακό συγκρότημα όπου θα συναντιόταν με επιτελικά στελέχη της «Χεζμπολάχ» λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας εκείνη την Παρασκευή, που έμελλε να είναι η τελευταία της ζωής του. Πιθανότατα αγνοούσε ότι η Μοσάντ ήξερε ακριβώς πού πηγαίνει και σε ποια υπόγεια αίθουσα θα συναντούσε τους υπόλοιπους επιτελείς της οργάνωσης. Τα «φαντάσματα» της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, σκληροί επιχειρησιακοί πράκτορες που δρουν για χρόνια στον Λίβανο καλυμμένοι ως Άραβες ή Παλαιστίνιοι, φέρεται να είχαν δώσει ακριβώς το στίγμα του ηγέτη της «Χεζμπολάχ».
Το σενάριο που θέλει έναν πράκτορα που τον συνάντησε και είχε χειραψία μαζί του να του αλείφει μια άοσμη χημική ουσία, που λειτούργησε σαν GPS εντοπισμού, δείχνει -αν ευσταθεί- πόσο μπροστά είναι η Μοσάντ. Σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, δύο λεπτά μετά τη χειραψία δόθηκε η εντολή στο σμήνος των Ισραηλινών μαχητικών να απογειωθούν για την αποστολή εξόντωσης του Νασράλα.
Η Μοσάντ κατάφερε με δουλειά χρόνων να διεισδύσει πολύ βαθιά στον οργανωτικό θύλακα της οργάνωσης
Πριν από την περίφημη ουσία στο χέρι του Νασράλα, ένας Ιρανός, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Parisien», ήταν αυτός που ενημέρωσε τους Ισραηλινούς για την περίφημη συνάντηση. Το πιθανότερο, σύμφωνα με όσα ακούγονται στον «θολό» κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, είναι ο συγκεκριμένος πληροφοριοδότης να στρατολογήθηκε από «φάντασμα» της Μοσάντ που δρα χρόνια στον Λίβανο. Η στρατολόγηση έγινε με ισχυρόατα στεγανά ασφαλείας, ώστε, πρώτον, να μην κινδυνεύσει να αποκαλυφθεί ο Ισραηλινός πράκτορας και, δεύτερον, ο Ιρανός να μην έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει να γίνει πληροφοριοδότης. Για τους γνώστες των μυστικών υπηρεσιών, η Μοσάντ κατάφερε με δουλειά χρόνων και με τα «φαντάσματά» της να διεισδύσει πολύ βαθιά στον οργανωτικό θύλακα της οργάνωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιφέρει σαρωτικά χτυπήματα στην ηγεσία της «Χεζμπολάχ», με κορυφαίο την εξόντωση του Χασάν Νασράλα, ο οποίος απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι τις δημόσιες εμφανίσεις. Ούτε αυτό, όμως, τον γλύτωσε.
Οι 100 βόμβες και ο μετασεισμός!
Τα «φαντάσματα» της Μοσάντ έστειλαν το μήνυμα για τη συνάντηση και οι IDF ανέλαβαν δράση, ενημερώνοντας το αρχηγείο της Αεροπορίας να ξεκινήσει η επιχείρηση. Οι πιλότοι που είχαν επιλεγεί προετοιμάζονταν μέρες για την αποστολή, χωρίς να τους έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τον στόχο, οι οποίες τους κοινοποιήθηκαν λίγες ώρες πριν από την αποστολή τους.
Όταν δόθηκε η εντολή, οκτώ F15I απογειώθηκαν με κατεύθυνση το προάστιο Νταχιέ της Βηρυτού, οπλισμένα με διατρητικές και μεγάλης ισχύος εκρηκτικές βόμβες. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ρίχτηκαν πάνω από εκατό βόμβες, οι οποίες ισοπέδωσαν αρχικά το κτιριακό συγκρότημα, ενώ, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, μετά τις διατρητικές, που λειτουργούν με ασφάλεια και εκρήγνυνται σε βάθος αρκετών μέτρων, «ανοίγοντας» τον δρόμο, ρίχτηκαν και βόμβες των 3,5 τόνων, που έσπειραν την ολική καταστροφή. Ο Νασράλα και οι υπόλοιποι παρόντες εξαϋλώθηκαν από την αεροπορική επίθεση, αφήνοντας ουσιαστικά ακέφαλη την οργάνωση, που δέχτηκε το πιο ισχυρό πλήγμα στην ιστορία της.
Διαβάστε ακόμα: Τα χτυπήματα της Μοσάντ που έγραψαν ιστορία από το 1960 έως σήμερα - Πώς χτίστηκε ο θρύλος της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ (Εικόνες)
Στο αρχηγείο της Μοσάντ και σε αυτό των IDF οι πανηγυρισμοί κράτησαν μόνο για λίγο, αφού τις επόμενες μέρες η κατάσταση κλιμακώθηκε και την Τρίτη το βράδυ το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, χτυπώντας διάφορες πόλεις με πάνω από πεντακόσιους πυραύλους.
Πρώην αξιωματούχοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις λένε ότι, αν όντως, όπως εικάζεται, έδωσε το σημείο συνάντησης του Νασράλα και των άλλων Ιρανός πληροφοριοδότης, η Μοσάντ έχει πάει την υπόθεση διείσδυσης σε οργανώσεις όπως η «Χεζμπολάχ» σε άλλο επίπεδο.
Η σειρά ''Fauda'' του Netflix
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που μετά τις επιτυχίες της Μοσάντ θυμήθηκαν την εκπληκτική σειρά «Fauda», με πρωταγωνιστή τον Λίορ Ραζ. Οταν το Netflix ανέβασε στην πλατφόρμα του τη σειρά «Fauda», τόνισε ότι πολλές από τις ιστορίες που διαδραματίζονται στους τέσσερις κύκλους της είναι αληθινές. Ο Λίορ Ραζ, πρώην στέλεχος της μυστικής αντιτρομοκρατικής ομάδας Sayaret Duvdevan, έχει δει πολλά κατά τη διάρκεια της θητείας του, όμως αποφεύγει να μιλάει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έλαβε μέρος.
Δεν επιβεβαίωσε ποτέ αν υπηρέτησε και στη Μοσάντ, η οποία τους τελευταίους μήνες απέδειξε ότι μπορεί να κάνει τα πάντα, με επιχειρήσεις που προκάλεσαν κατάπληξη για το εύρος της δράσης τους. Στη «Fauda» πολλά επεισόδια διαδραματίζονται στην καρδιά του Λιβάνου, εκεί όπου οι Ισραηλινοί φέρεται να έχουν στήσει εδώ και δεκαετίες ένα απίστευτο δίκτυο «αόρατων» πρακτόρων.
Κάποιοι από αυτούς -τα «φαντάσματα»- διείσδυσαν βαθιά στη «Χεζμπολάχ» με την πάροδο των χρόνων με σοβαρούς πληροφοριοδότες, ενώ έτεροι φέρεται να «στρατολόγησαν» ανθρώπους χωρίς αυτοί να το καταλάβουν. Η σχεδόν καθημερινή τριβή και οι κοινωνικές επαφές έκανε τα στόματα που ήταν ερμητικά κλειστά σε ό,τι αφορά την οργάνωση να ανοίξουν μόνα τους.
Οι Ιρανοί ψάχνουν, αλλά…
Κάπως έτσι τα «γεράκια» της Μοσάντ έχουν κάνει τους Ιρανούς να χάσουν τον ύπνο τους, πολλές φορές ακόμα και μέσα στη χώρα τους, όπως έγινε πριν από λίγους μήνες, όταν εντόπισαν το κτίριο όπου διέμενε ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια. Το «χτύπημα» ήταν χειρουργικό, αφού «αυτό» που χτύπησε μόνο το διαμέρισμα όπου βρίσκονταν ο Χανίγια και ο σωματοφύλακάς του χαρακτηρίσθηκε από τους Ιρανούς ως αερομεταφερόμενο βλήμα.
Κάτι που διαδόθηκε προκειμένου οι Ιρανοί να μην παραδεχθούν ποτέ ότι ομάδα εκτελεστών της Μοσάντ -η Κιντόν, όπως αποκαλείται- εκτόξευσε από το έδαφος της Τεχεράνης το βλήμα. Σύμφωνα με την άλλη εκδοχή, αυτήν των «New York Times», Ισραηλινοί πράκτορες πυροδότησαν την τηλεχειριζόμενη βόμβα που είχαν τοποθετήσει στο διαμέρισμα του Χανίγια δύο μήνες πριν συνάδελφοί τους. Όμως, αυτό φαντάζει εύκολο σε σχέση με την πολυδαίδαλη επιχείρηση που είχε να κάνει με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, στην οποία εκτελέστηκε ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, καθ’ οδόν προς την εξοχική του κατοικία. Πρώην στελέχη της CIA, της MI6, αλλά και της ρωσικής FSB, όπως εξάγεται από πληροφορίες και δημοσιεύματα, υποστηρίζουν ότι η θεωρία του αυτόματου, τηλεχειριζόμενου όπλου και του μοναχικού εκτελεστή που πάτησε το κουμπί από απόσταση είναι τουλάχιστον αστεία.
Απλώς βόλευε πάρα πολύ καλά τους Ιρανούς, οι οποίοι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι πάνω από πενήντα πράκτορες της Μοσάντ ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Φαχριζαντέχ μέσα στην καρδιά της χώρας.
Η επιλεκτική ομάδα
Στην παράτολμη επιχείρηση με στόχο τον Ιρανό επιστήμονα τουλάχιστον δώδεκα πράκτορες της Κιντόν, η οποία στο σύνολό της αριθμεί περί τα 75 άτομα, όλα με προϋπηρεσία στους Σαγιερέτ Ματκάλ, την πιο επίλεκτη στρατιωτική μονάδα του Ισραήλ, έλαβαν μέρος στην εκτέλεσή του. Σχεδόν τίποτε δεν έχει διαρρεύσει για τη συγκεκριμένη ομάδα της Μοσάντ, τα μέλη της οποίας πρέπει να διαθέτουν εμπειρία χρόνων σε ειδικές επιχειρήσεις εντός και εκτός συνόρων του Ισραήλ.
Η εκπαίδευσή τους στην έρημο του Νεγκέβ διαρκεί δύο χρόνια και ακολούθως εντάσσονται στην «αόρατη» ελίτ εκτελεστών, ενώ τα ονόματά τους είναι γνωστά σε ελάχιστα ανώτερα στελέχη της Μοσάντ. Πολλά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι είχαν «προβάρει» την επιχείρηση για τον Φαχριζαντέχ έξι μήνες στην έρημο της Νεγκέβ, εκεί όπου έχουν στήσει ολόκληρη πόλη και δρόμους για εξάσκηση σε επιχειρήσεις τέτοιας δυσκολίας.
Το τηλεχειριζόμενο όπλο που επικαλούνται οι Ιρανοί μπορεί να υπήρχε, όχι όμως για να βάλει κατά του επιλεγμένου στόχου, αλλά για να προκαλέσει την απαραίτητη σύγχυση και τον τρόμο στους φρουρούς του. Στην ομάδα φέρεται να υπήρχαν δύο ελεύθεροι σκοπευτές ακροβολισμένοι, για να καλύπτουν τις ομάδες που επιτέθηκαν στα δύο οχήματα. Ο Φαχριζαντέχ εκτελέσθηκε όταν σύρθηκε έξω από το αυτοκίνητό του με σφαίρες στο κεφάλι, οι εκτελεστές της Κιντόν δεν πείραξαν τη σύζυγό του και κανένα από τα «φαντάσματα» δεν είχε ούτε αμυχή.
Μετά απλά εξαφανίστηκαν…
Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»