Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο πόλεμος στον Λίβανο, με τον στρατό του Ισραήλ να ανακοινώνει ότι ξεκίνησε χθες μια «περιορισμένη, στοχευμένη» χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο δυτικό τμήμα του νότου της χώρας.

Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου και μέχρι τώρα εστίαζε στο ανατολικό τμήμα των συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά τώρα επεκτείνεται στα νοτιοδυτικά κατά «τρομοκρατικών στόχων και υποδομών της Χεζμπολάχ», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του IDF.

Ισραήλ: Νέα μεραρχία εφέδρων επιχειρεί στο νότιο Λίβανο

Προσθέτει δε ότι για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε μεραρχία εφέδρων σε επιχειρήσεις μάχης στο νότιο Λίβανο, η 146η, που τον τελευταίο χρόνο ασκούσε αμυντικά καθήκοντα στο βόρειο Ισραήλ.

Στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram ο ισραηηλινός στρατός αναφέρει ότι «οι στρατιώτες επιχειρούν μαζί με εκείνους της 213 ταξιαρχίας πυροβολικού και πρόσθετες δυνάμεις για τον εντοπισμό και εξουδετέρωση τρομοκρατικών υποδομών στην περιοχή».

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν και σήμερα το πρωί τις αεροπορικές επιθέσεις στη Βηρυτό και σε ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4q8jb9exgkx)

Νεκρό υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Ισραήλ

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έπληξε τα νότια προάστια της Βηρυτού στη διάρκεια της νύχτας και ανακοίνωσε ότι σκότωσε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, τον υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό και την επιμελητεία της οργάνωσης.

Αν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του Σουχάιλ Χουσέιν Χουσέινι θα είναι ο πιο πρόσφατος σε μια σειρά δολοφονιών από το Ισραήλ ηγετών και διοικητών της Χεζμπολάχ και της συμμαχικής της Χαμάς, η οποία πολεμάει το Ισραήλ για έναν χρόνο τώρα στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες τη νύχτα στο βόρειο Ισραήλ - Νέα χτυπήματα σήμερα στη Χάιφα, το ισχυρότερο πλήγμα σε βάρος της από την αρχή του πολέμου

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες στη διάρκεια της νύχτας στο βόρειο Ισραήλ κατά συστοιχιών πυροβολικού στην Ντισόν και τη Νταλτόν, αλλά και σε σημείο συγκέντρωσης ισραηλινών δυνάμεων στον οικισμό Γιρόν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Νωρίτερα η Χεζμπολάχ είχε στοχοθετήσει ισραηλινούς οικισμούς δυτικότερα, ενώ χθες υποστήριξε ότι έπληξε στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ.
Σύμφωνα με τις IDF η Χεζμπολάχ εκτόξευσε χθες περίπου 190 ρουκέτες σε ισραηλινά εδάφη.

Εν τω μεταξύ, προειδοποιητικές σειρήνες ήχησαν το πρωί στην Τιβεριάδα, στη δυτική ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας, με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς αυτήν από την κατεύθυνση του Λιβάνου.

Παράλληλα, συνολικά 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στη Χάιφα το πρωί της Τρίτης 8/10, σε δύο επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, όπως ενημέρωσε ο ισραηλινός στρατός (IDF).

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4qcrouhgerl)

Πρόκειται για το ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχτεί η παραλιακή πόλη από την έναρξη του πολέμου, σημειώνεται, ενώ μία 70χρονη γυναίκα τραυματίστηκε από το δεύτερο κύμα επιθέσεων, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές στα προάστια της Χάιφα.

Μία 70χρονη γυναίκα τραυματίστηκε από το δεύτερο κύμα επιθέσεων, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές στα προάστια της Χάιφα, σημειώνουν οι IDF.


Λίβανος: 1,2 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι, 400.000 διέφυγαν στη Συρία

Κι ενώ το Ισράηλ επεκτείνει τη χερσαία επίθεσή του στον Λίβανο, περίπου 1,2 εκατ. Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές όπου ζούσαν το τελευταίο διάστημα. Εξ’ αυτών οι 179.500 κατέφυγαν σε ειδικά κέντρα υποδοχής εσωτερικών προσφύγων, με τα 773 από τα συνολικά 977 που διαθέτει η χώρα, να είναι ήδη κατάμεστα.

Πέραν αυτών, πάνω από 400.000 άνθρωποι διέφυγαν από τον Λίβανο στη Συρία, εκ των οποίων οι 100.000 Λιβανέζοι και οι υπόλοιποι Σύριοι, ενώ πάνω από 1.400 έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, αφότου εντάθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες οι ισραηλινές επιθέσεις.

Υπαρχηγός Χεζμπολάχ: Στηρίζουμε την προσπάθεια του προέδρου της Βουλής του Λιβάνου για κατάπαυση του πυρός - Ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι μας χτύπησε είναι ψευδαίσθηση

Την ίδια ώρα, «πυρά» κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο αναπληρωματικός αρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναίμ Κασέμ λέγοντας ότι «είναι ο ουσιαστικός εταίρος σε όλα τα εγκλήματα που γίνονται στη Γάζα» ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι οι δυνατότητες της ομάδας του που υποστηρίζεται από το Ιράν είναι άθικτες και οι μαχητές της απωθούν τις ισραηλινές χερσαίες εισβολές, παρά τα «οδυνηρά πλήγματα» που προκάλεσε το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα, είπε ότι η Χεζμπολάχ δε θα συμμετάσχει σε συζητήσεις πριν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, στήριξε όμως τις προσπάθειες του προέδρου του λιβανέζικου κοινοβουλίου Nabih Berri να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν όρους που απαιτούνται από τη Χεζμπολάχ.

Σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στη λιβανέζικη τηλεόραση, ο Ναΐμ Κασέμ επαίνεσε επίσης τον πρώην ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα λέγοντας ότι έβαλε τον «φόβο στις καρδιές των Σιωνιστών και πολεμά τους εγκληματίες της κατοχής».
Ο Κασέμ περιέγραψε την περσινή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ ως «το πρώτο βήμα για αλλαγή» και επέκρινε το Ισραήλ για, «δολοφονίες γυναικών, δολοφονίες παιδιών, ηλικιωμένων» στη Γάζα.

Σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, είπε ότι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες αλλά τόνισε ότι «οι δυνατότητές μας είναι άθικτες, ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι μας χτύπησε είναι μια "ψευδαίσθηση"».

«Θέλουμε να συγκρουστούμε με τους Ισραηλινούς» είπε ο Κασέμ και συνέχισε λέγοντας ότι «η μόνη λύση για να αντισταθούμε, είναι να επιμείνουμε».

«Υπάρχει συνεχής συντονισμός μεταξύ των διάφορων μονάδων και των δυνάμεων στο πεδίο. Κανείς δε θα πρέπει να πιστέψει ότι θα αφήσουμε τις θέσεις μας και θα εγκαταλείψουμε τα όπλα μας» είπε χαρακτηρίζοντας ως «αποτυχία» τη χερσαία αποστολή του Ισραήλ στον Λίβανο

Τέλος, όσον αφορά το διοικητικό κομμάτι της ομάδας δήλωσε ότι «η διοίκηση και ο έλεγχος της Χεζμπολάχ οργανώνονται με ακρίβεια. Δεν υπάρχει καμία κενή θέση., όλες έχουν συμπληρωθεί». Για την εκλογή γενικού γραμματέα είπε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει τώρα λόγω του πολέμου, όμως όταν γίνει θα ανακοινωθεί το όνομά του.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος που κάποιος θα κλάψει, δεν θα είμαστε εμείς που θα κλάψουμε πρώτοι» τόνισε ο Κασέμ.

Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ: Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη - Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ σε Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής  

Εν τω μεταξύ, το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε επίθεσης στην Ισλαμική Δημοκρατία, μια εβδομάδα μετά το μπαράζ πυραύλων που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε αυτό, φέρνοντας τη Μέση Ανατολή στα άκρα.

Οποιαδήποτε επίθεση σε υποδομές του Ιράν θα αντιμετωπιστεί με αντίποινα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, προειδοποιώντας το Ισραήλ κατά οποιωνδήποτε επιθέσεων εναντίον της χώρας του. "Συνιστούμε στο σιωνιστικό καθεστώς (το Ισραήλ) να μη δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Αν υπάρξει επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι σφοδρότερη", δήλωσε ο Αραγτσί σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Τυχόν επίθεση με στόχο ιρανικές υποδομές θα απαντηθεί με σκληρά αντίποινα και "οι εχθροί μας γνωρίζουν σε τι είδους στόχους εντός του Σιωνιστικού Καθεστώτος (του Ισραήλ) έχουμε πρόσβαση", πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αραγτσί θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή από σήμερα για να συζητήσει τα περιφερειακά ζητήματα και να καταβάλει προσπάθειες για να σταματήσουν τα «εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Τα κράτη του Κόλπου προσπάθησαν να καθησυχάσουν το Ιράν όσον αφορά την ουδετερότητά τους στην σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ, δήλωσαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ εξετάζει επιλογές για να απαντήσει στην επίθεση της Τεχεράνης εναντίον του με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios να μεταδίδει επικαλούμενο Ισραηλινούς αξιωματούχους, το ότι θα μπορούσαν να πληγούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, κάτι το οποίο θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση και θα οδηγούσε σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου.

Πρώην πρωθυπουργός Ισραήλ: Να χτυπήσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - «Είναι ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας»

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ καλεί τη χώρα του να πλήξει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο, όπως λέει, «ρίχνει μια σκοτεινή σκιά πάνω από το μέλλον μας».

«Για πρώτη φορά, έχουμε τη δυνατότητα να δράσουμε εναντίον του Ιράν χωρίς να φοβόμαστε μια τρομερή και μη αποδεκτή αντίδραση», λέει ο Μπένετ σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, αναφερόμενος στην αδυναμία των συμμάχω της Τεχεράνης, Χεζμπολάχ και Χαμάς, να πλήξουν ουσιωδώς το Τελ-Αβίβ.

«Το ιρανικό καθεστώς της τρομοκρατίας και των δολοφονιών είναι εκτεθειμένο και ευάλωτο για πρώτη φορά», συμπληρώνει και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας στο οποίο έχουμε τόσο τη νομιμοποίηση, όσο και τη δυνατότητα να πλήξουμε σοβαρά το ιρανικό καθεστώς και το πυρηνικό του πρόγραμμα».