O επικεφαλής της MI5 Κεν Μακάλουμ, δήλωσε πως η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών έχει αποστολή να δημιουργήσει «διαρκές χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους», ενώ παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την πιο «σύνθετη και περίπλοκη» απειλή που έχει δει ποτέ.

Υπήρξαν επίσης 20 συνωμοσίες υποστηριζόμενες από το Ιράν από το 2022, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της μυστικής υπηρεσίας.

Επίσης, είπε ότι ο πολύπλοκος συνδυασμός απειλών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και απειλών από κράτη σημαίνει ότι η MI5 έχει «μια φοβερή δουλειά στα χέρια της».

MI5: Απέτρεψε 43 σχέδια για μαζικές δολοφονίες στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2017

Συνολικά 43 συνωμοσίες σε προχωρημένο στάδιο για τη διάπραξη «μαζικών δολοφονιών» στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποτραπεί από το 2017, είπε, και αφορούσαν πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά.

Ο Μακάλουμ δήλωσε ότι το αντιτρομοκρατικό έργο της υπηρεσίας ασφαλείας εξακολουθεί να αφορά κυρίως τον ισλαμικό εξτρεμισμό, ακολουθούμενο από την «ακροδεξιά τρομοκρατία».

Πρόσθεσε όμως ότι υπήρχε ένα «ιλιγγιώδες φάσμα πεποιθήσεων και ιδεολογιών» με το οποίο έπρεπε να ασχοληθεί η MI5.

«Τα πρώτα 20 χρόνια της καριέρας μου εδώ ήταν γεμάτα από τρομοκρατικές απειλές. Τώρα αντιμετωπίζουμε αυτές μαζί με τις κρατικά υποστηριζόμενες δολοφονίες και τις συνωμοσίες δολιοφθοράς, με φόντο έναν μεγάλο ευρωπαϊκό πόλεμο ξηράς», είπε.

Σε μια ενημέρωση στο κέντρο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της MI5 στο Λονδίνο, δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των ερευνών για κρατικές απειλές από την MI5 αυξήθηκε κατά 48%.

Βρετανία: Μεγάλα ποσοστά ανηλίκων εμπλέκονται σε τρομοκρατία

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τον αριθμό των νέων που παρασύρονται στον διαδικτυακό εξτρεμισμό.

Περίπου το 13% των ατόμων που ερευνώνται για συμμετοχή στην τρομοκρατία ήταν κάτω των 18 ετών - τριπλάσια αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια, πρόσθεσε.

Ξεχωριστά, ο Μακάλουμ περιέγραψε τις ευρείες απειλές που αντιμετωπίζει η Βρετανία, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από το διαδίκτυο.

Ο ρόλος του Ίντερνετ

Είπε ότι ένα μεγάλο ποσοστό της απειλής αποτελείται από «μοναχικά άτομα που κατηχούνται στο διαδίκτυο».

«Στις σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου, τα λόγια είναι φτηνά. Το να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς τρομοκράτες από τους εξτρεμιστές της πολυθρόνας είναι ένα απαιτητικό έργο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Οι ανώνυμες διαδικτυακές συνδέσεις είναι συχνά ασήμαντες, αλλά μια μειοψηφία οδηγεί σε θανατηφόρες, πραγματικές ενέργειες».

Μίλησε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η υπηρεσία ασφαλείας κατά την αντιμετώπιση «ευμετάβλητων, επίδοξων τρομοκρατών που έχουν μόνο μια ισχνή επαφή με τις ιδεολογίες».