Χιλιάδες κάτοικοι στη Φλόριντα εκκενώνουν τα σπίτια τους πριν από το πέρασμα του κυκλώνα Milton ενώ την ίδια ώρα μάχη με το χρόνο δίνουν Αρχές και απλοί κάτοικοι της Φλόριντα για να προετοιμαστούν να χτυπήσει την περιοχή.

Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει πως το πέρασμα του κυκλώνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρό και έχουν ζητήσει από τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν την περιοχή, με τους αυτοκινητόδρομους στην Τάμπα να έχουν πλημμυρίσει αυτοκίνητα, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων.

Οι αξιωματούχοι της πολιτείας λένε ότι πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη εκκένωση από τον τυφώνα Ίρμα, το 2017.


Ο κυκλώνας εξασθένησε και έγινε τυφώνας κατηγορίας 4 με ταχύτητα 145 μιλίων/ώρα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων. Ο Milton έχασε λίγη ισχύ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά αναμένεται να την ανακτήσει το πρωί της Τρίτης και να τη διατηρήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι κάτοικοι της περιοχής σφραγίζουν τα καταστήματά τους πριν από το πέρασμα του κυκλώνα Milton

Δήμαρχος Τάμπα στους κατοίκους: «Αν δεν φύγετε, θα πεθάνετε»

Οι Αρχές των περιοχών της Φλόριντα που αναμένεται να βρεθούν από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο έλεος του κυκλώνα απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις στους κατοίκους να απομακρυνθούν.

Μιλώντας στο CNN η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, ρωτήθηκε τι μήνυμα στέλνει στους κατοίκους της πόλης. «Αν επιλέξετε να μείνετε σε κάποια από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», είπε.

Και, απευθυνόμενη στους απρόθυμους να εκκενώσουν τις εστίες τους, σημείωσε ότι «μπορεί να τα καταφέρατε σε άλλες καταιγίδες, αλλά δεν υπήρξε άλλη σαν κι αυτή. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί σε ολόκληρη τη ζωή μου, ούτε οποιοσδήποτε άλλος γεννήθηκε ή μεγάλωσε στην περιοχή της Τάμπα Μπέι», υπογράμμισε.

Viral μετεωρολόγος που δεν μπορεί να κρύψει την ταραχή του: «Είναι ένας απίστευτος τυφώνας» λέει συγκινημένος

Την ίδια ώρα, viral έχει γίνει ο μετεωρολόγος Τζον Μοράλες, ο οποίος με εμφανή συγκίνηση έδινε την πρόβλεψή του για τον καιρό.

 «Είναι απλά ένας απίστευτος, απίστευτος, απίστευτος τυφώνας. Έχει πέσει... έχει πέσει 50 millibars σε 10 ώρες» είπε ο Μοράλες, με τη φωνή του να σπάει και να τρέμει καθώς μιλούσε για την εκπληκτική πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης που συνόδευσε τον Μίλτον τη Δευτέρα.

 «Ζητώ συγγνώμη. Αυτό είναι απλά φρικτό» είπε ο Μοράλες, αφού έκανε μια σύντομη παύση κατά τη διάρκεια της εκπομπής του NBC6 στο Μαϊάμι.

Ο Μοράλες προχώρησε στη συνέχεια σε ανάρτηση στο X, αναφέροντας: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, με έχουν αλλάξει. Ειλικρινά, θα πρέπει και ΕΣΕΙΣ να συγκλονιστείτε και να απαιτήσετε #ClimateActionNow».

Ο Μοράλες είναι σταθερό μέλος της κοινότητας της Νότιας Φλόριντα και έχει βοηθήσει τους κατοίκους να ξεπεράσουν τους μεγάλους τυφώνες της, συμπεριλαμβανομένου του Άντριου το 1992, ένα κύμα τυφώνων στη Φλόριντα το 2004 και το 2005 που περιλάμβανε τον Κατρίνα και τη Βίλμα, και πιο πρόσφατα τους τυφώνες Μάθιου, Ίρμα και Μαρία, που έπληξαν τη γενέτειρά του, Πουέρτο Ρίκο.

Τελειώνουν τα καύσιμα

Την ίδια ώρα, η πολιτεία της Φλόριντα προσπαθεί να κρατήσει εφοδιασμένα τα πρατήρια καυσίμων, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις εκκενώσεις.

Οι ουρές στα βενζινάδικα είναι τεράστιες, με τα αποθέματα να εξαντλούνται πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Ρον Ντε Σάντις, κυβερνήτη της Φλόριντα, η πολιτεία στέλνει καύσιμα από τα δικά της αποθέματα προκειμένου να μην ξεμείνουν τα βενζινάδικα και να μπορέσει ο κόσμος να απομακρυνθεί από τις εστίες του.

Παράλληλα, και προκειμένου να κατανοήσει ο κόσμος το μέγεθος της ενδεχόμενης επερχόμενης καταστροφής, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανέβει βίντεο που δείχνουν τι μπορεί να συμβεί από μία κακοκαιρία τέτοιου τύπου.