«Πολύ υπαρκτός» ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Μιλώντας σε συνέδριο για την εθνική ασφάλεια ο κ, Μπερνς τόνισε ότι το Τελ Αβίβ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά πώς θα απαντήσει στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους». Μάλιστα αρνήθηκε να σχολιάσει ποια μορφή θα έχουν τα ισραηλινά αντίποινα, ωστόσο όπως υποστήριξε η κυβέρνηση Νετανιάχου θα λάβει υπόψη της τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον.

«Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών που θα έχουν διάφορες μορφές πληγμάτων για την παγκόσμια αγορά ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία», είπε με νόημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα στηρίξει μια επίθεση του Ισραήλ κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Όμως μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσον η Ουάσινγκτον έχει καταφέρει να πείσει την ισραηλινή ηγεσία να αποσύρει τη συγκεκριμένη επιλογή από το τραπέζι. Παράλληλα στις αγορές επικρατεί φόβος για την πιθανότητα ισραηλινών πληγμάτων κατά ενεργειακών υποδομών του Ιράν.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κλιμάκωσης, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, προέρχεται από «εσφαλμένες εκτιμήσεις, της κατηγορίας ''αυτά συμβαίνουν''». Όσον αφορά στο Ιράν, ο Μπερνς είπε ότι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ παραμένει «ο τελικός λήπτης αποφάσεων» και ότι η CIA δεν έχει εντοπίσει «κάποια δραματική αλλαγή του τόνου εκεί».

Ο ίδιος είπε ότι διατηρεί ακόμη κάποιες ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν εν ζωή, αλλά οι διαπραγματεύσεις -όπως είπε- θυμίζουν τον Σίσυφο, «σηκώνοντας έναν πολύ μεγάλο βράχο προς την κορυφή ενός πολύ απότομου λόφου». «Φθάσαμε πολύ κοντά τουλάχιστον δύο φορές, αλλά ο στόχος μάς διαφεύγει», πρόσθεσε.

Στις ΗΠΑ ο Γκάλαντ

Εντωμεταξύ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, πρόκειται να μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να ζυγίζει την απάντησή του στο Ιράν και με τις ΗΠΑ να πιέζουν την ηγεσία του για αυτοσυγκράτηση.

Ο Γκάλαντ θα συζητήσει αύριο, Τετάρτη, «τις εξελίξεις αναφορικά με την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή» με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Εφόσον ο Γκάλαντ αναμένεται στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, είναι σαφές ότι έχει καθυστερήσει η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν» σχολίασε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, πρώην διαπραγματευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων και νυν ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace.

«Η πολυπλοκότητα της κλιμάκωσης και η ανάγκη να πειστεί το Ισραήλ, και ίσως να συντονιστεί με τις ΗΠΑ η απάντησή του, φαίνεται να κυριαρχεί στο μυαλό τους», σημείωσε.

Το Ισραήλ είναι απίθανο να πλήξει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Σημειώνεται ότι όπως έγραψαν οι New York Times, το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί στα πυρηνικά του Ιράν. Ωστόσο είναι πιθανόν να προβεί σε πλήγματα κατά στρατιωτικών βάσεων, ή στόχους συλλογής πληροφοριών ή ηγετικά στελέχη. Μάλιστα σε περίπτωση που το Ιράν απαντήσει τότε το Τελ Αβίβ δεν αποκλείεται να στοχοθετήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ισραηλινοί νυν και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον το Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αν και αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο φέρονται να θεωρούν ότι αν αποφάσιζε κάτι τέτοιο το Ισράηλ, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το κάνει.

Πάντως το δημοσίευμα αμφισβητεί κατά πόσον ένα πιθανό ισραηλινό πλήγμα θα ήταν αποτελεσματικό ή θα οδηγούσε το Ιράν να επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, και αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρότειναν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μπει φρένο στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης είναι μέσω σαμποτάζ, διπλωματίας και κυρώσεων.