Κρίσιμα 24ωρα για τη Μέση Ανατολή: Σήμερα η τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου, θα συζητήσουν σχέδια για χτύπημα στο Ιράν, λέει το Reuters
Μετά από εβδομάδες σιωπής
Ο Νετανιάχου, με τη σειρά του, έχει ορκιστεί ότι το Ιράν θα πληρώσει για το χτύπημα, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστούν με "τεράστια καταστροφή"
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα σχέδια για χτύπημα στο Ιράν, δήλωσε πηγή στο Reuters.
Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ελπίζει ότι θα σταθμίσει το κατά πόσον η αποφασισμένη πορεία δράσης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι κατάλληλη, ανέφερε ξεχωριστή πηγή. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα.
Η επίθεση, για την οποία η Τεχεράνη δήλωσε ότι ήταν αντίποινα για τη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στον Λίβανο, δεν σκότωσε τελικά κανέναν στο Ισραήλ και η Ουάσιγκτον τη χαρακτήρισε αναποτελεσματική, εξηγεί το SkyNews.
Ο Νετανιάχου, με τη σειρά του, έχει ορκιστεί ότι το Ιράν θα πληρώσει για το χτύπημα, ενώ Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστούν με «τεράστια καταστροφή».
Μπάιντεν - Νετανιάχου: Πρώτο τηλεφώνημα μετά από εβδομάδες σιωπής
Το τηλεφώνημα θα είναι το πρώτο μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου από τον Αύγουστο και έρχεται καθώς το Ισραήλ εξετάζει σημαντικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σημαντικά τον περιφερειακό πόλεμο. «Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το τηλεφώνημα για να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε τους περιορισμούς των ισραηλινών αντιποίνων», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το Axios. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί σε στόχους στο Ιράν που είναι σημαντικοί, χωρίς να είναι δυσανάλογοι. Το Reuters έχει επίσης ξεχωριστή επιβεβαίωση ότι η κλήση θα πραγματοποιηθεί, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, και αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τις συγκρούσεις με τη Χαμάς στη Γάζα και με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ο Μπάιντεν δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι θα μιλήσει με τον Νετανιάχου σε μια προσπάθεια να αποτρέψει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Η συζήτηση αυτή, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε αμέσως και όταν ρωτήθηκε σχετικά την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν είπε ότι δεν προχώρησε «επειδή δεν υπάρχει καμία δράση αυτή τη στιγμή».
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ δεν θα προχωρήσει στην επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη.
«Μόλις ενημερωθήκαμε ότι ο υπουργός Γκάλαντ αναβάλλει το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον», είπε η εκπρόσωπος Σαμπρίνα Σινγκ, παραπέμποντας στην ισραηλινή κυβέρνηση για περισσότερες εξηγήσεις.
Ο Μπάιντεν αποσύρθηκε, επίσης, από τις προγραμματισμένες για το Σάββατο συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Ο Μπάιντεν δεν θα ταξιδέψει πλέον στο Βερολίνο προκειμένου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του τυφώνα «Μίλτον», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Το Ιράν προειδοποιεί ξανά
Το Ιράν προειδοποίησε την Τρίτη το Ισραήλ να μην επιτεθεί σε οποιαδήποτε υποδομή του, εν μέσω φόβων για πιθανή ισραηλινή επίθεση σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.
«Συμβουλεύουμε το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) να μη δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Εάν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της χώρας μας, η απάντησή μας θα είναι πιο ισχυρή», δήλωσε την Τρίτη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί.
«Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον υποδομών στο Ιράν θα προκαλέσει ακόμη ισχυρότερη απάντηση», πρόσθεσε.
Δημοσίευμα των New York Times τη Δευτέρα ανέφερε ότι τα πρώτα αντίποινα του Ισραήλ θα επικεντρωθούν πιθανότατα σε στρατιωτικές βάσεις και ίσως σε τοποθεσίες πληροφοριών ή διοίκησης, αλλά ότι το Ισραήλ θα αρνηθεί πιθανότατα να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εκτός εάν η Ισλαμική Δημοκρατία κλιμακώσει περαιτέρω.
Το Ισραήλ φέρεται επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο να πλήξει τα πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να επιφέρει βαρύ οικονομικό πλήγμα στη χώρα και να εκτοξεύσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προέτρεψε την Τρίτη το Ισραήλ να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενος «ένα παράθυρο ευκαιρίας που παρουσιάζεται μόνο μία φορά», σε δήλωση βίντεο στα εβραϊκά που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.
Πυρά εκατέρωθεν Χεζμπολάχ-Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη οργάνωση στοχοποίησε σήμερα με πυρά πυροβολικού και πυραύλους Ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό Λαμπουνέχ, που βρίσκεται στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι εξουδετέρωσε δύο διαδόχους του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ.
Σειρήνες ακούστηκαν σήμερα στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι χθες και σήμερα τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στη διάρκεια της μάχης στον νότιο Λίβανο.
Τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα της Τρίτης σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου, από τις χερσαίες επιχειρήσεις και τις αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.119 άνθρωποι και περισσότεροι από 10.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ 1,2 εκατ. κάτοικοι -δηλαδή το 1/6 του πληθυσμού- έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.