Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται συζήτηση για την πραγματική ταυτότητα του δημιουργού του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, με νέο ντοκιμαντέρ του HBO να υποδεικνύει τον Καναδό προγραμματιστή Πίτερ Τοντ ως τον άνθρωπο πίσω από το ψευδώνυμο, που έχει γίνει αφορμή για θεωρίες συνωμοσίας.

Στο εν λόγω ντοκιμαντέρ, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κάλεν Χόμπακ συγκεντρώνει παλαιά και νέα στοιχεία και στο τέλος αντιπαραθέτει τις αποκαλύψεις του στον ίδιο τον Τοντ, καθώς και στον ιδρυτή της Blockstream, Άνταμ Μπακ, έναν ακόμα που είναι πιθανόν να βρίσκεται πίσω από την ταυτότητα του Satoshi.

Μάλιστα στο φινάλε του ντοκιμαντέρ, ο Χόμπακ ρωτά τον Τοντ για τις βαθιές γνώσεις του σχετικά με το Bitcoin την εποχή που δημιουργήθηκε, με τον Τοντ να απαντά: «Ε, ναι, εγώ είμαι ο Satoshi Nakamoto», σοκάροντας μεν, αλλά χωρίς να βάζει τέλος στις φήμες, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που λέει κάτι τέτοιο, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την επιθυμία του αληθινού δημιουργού να διατηρήσει την ανωνυμία του.



Ο ίδιος ο Τοντ αρνείται κατηγορηματικά ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin, ενώ σε email που απέστειλε στο CoinDesk λίγο πριν την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, ανέφερε: «Φυσικά και δεν είμαι ο Satoshi», μια απάντηση που έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις και ταυτόχρονα ξαναφούντωσε το ενδιαφέρον της κοινότητας για την αληθινή ταυτότητα του Satoshi Nakamoto.

Ως προγραμματιστής εδώ και χρόνια, ο Πίτερ Τοντ φέρεται να είχε μιλήσει δημοσίως με τον Satoshi πριν ο τελευταίος εξαφανιστεί από τα φόρουμ κρυπτονομισμάτων το 2010. Το όνομά του πάντοτε είχε σημασία για τους γνώστες του χώρου,αφού όπως αναφέρει ο συνιδρυτής της Castle Island Ventures, Νικ Κάρτερ, ο οποίος γνωρίζει τον Τοντ από το 2017: «Είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες του Bitcoin από τεχνική άποψη». Και προσθέτει: «Γενικά, οι απόψεις του Τοντ για το Bitcoin θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές».

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Κάλεν Χόμπακ σχολίασε ότι τα ψηφιακά στοιχεία μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο, αλλά η πραγματική αλήθεια αναδύεται μόνο μέσα από διαπροσωπικές αποκαλύψεις. «Σε τέτοιες έρευνες, τα ψηφιακά δεδομένα είναι απλώς μια πυξίδα», δήλωσε πριν την κυκλοφορία της ταινίας, συμπληρώνοντας ότι: «Οι αληθινές απαντήσεις βρίσκονται εκτός διαδικτύου».

Δεν έπεισε

Πάντως, όπως φάνηκε, το συμπέρασμα του Χόμπακ δεν πείθει την κοινότητα. Ο Τζέιμσον Λοπ, συνιδρυτής της εταιρείας Bitcoin Casa, σχολίασε στην πλατφόρμα ''X'': «Όπου και αν βρίσκεται ο Satoshi, είμαι σίγουρος ότι θα γελάει με το τελευταίο αυτό κύμα “αποκαλύψεων”».

Με τη σειρά του ο επενδυτής κρυπτονομισμάτων Νικ Κάρτερ δήλωσε στο Politico ότι πιστεύει πως ο Τοντ δεν είναι ο Nakamoto, κυρίως λόγω της έλλειψης προχωρημένων γνώσεων κρυπτογραφίας που θα έπρεπε να έχει ο πραγματικός δημιουργός του Bitcoin. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η ταυτότητα του Satoshi είναι ίσως το μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία». Και συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι ο Satoshi κατάφερε να διατηρήσει την ανωνυμία του είναι πραγματικά μαγικό. Προσωπικά, ελπίζω να μην μάθουμε ποτέ ποιος είναι».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ντοκιμαντέρ του HBO εξασφαλίζει ότι η συζήτηση για τον Satoshi Nakamoto θα συνεχίσει να μαγνητίζει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας κρυπτονομισμάτων.