Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται οι κάτοικοι της Φλόριντα στις ΗΠΑ για την επέλαση του τυφώνα Μίλτον, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 5, με τις Αρχές να καλούν σε μαζικές εκκενώσεις περιοχών, προειδοποιώντας από πόρτα σε πόρτα πως «όποιος μείνει θα πνιγεί σίγουρα». 

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι ζουν ώρες αγωνίας, καθώς αναμένουν σε λίγες ώρες, το βράδυ της Τετάρτης (09.10.2024), τον Μίλτον, που αν χτυπήσει την περιοχή Τάμπα, θα είναι η χειρότερη καταιγίδα εδώ και έναν αιώνα - όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι.


Μια τελευταία λοιπόν ημέρα έχουν, σήμερα, οι κάτοικοι της Φλόριντα στις ΗΠΑ για να απομακρυνθούν από τις εστίες τους ή να προετοιμαστούν για την έλευση του κυκλώνα Μίλτον, ο οποίος ενδεχομένως να είναι ο πιο καταστροφικός που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή.

Οι Αρχές εδώ και μερικά 24ωρα έχουν προειδοποιήσει όσους ζουν στην πορεία που αναμένεται να σαρώσει ο «τυφώνας τέρας» για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν αν παραμείνουν στα σπίτια τους. Ήδη πάντως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης των πόλεων της Φλόριντα, τη μεγαλύτερη εκκένωση που έχει ζήσει η περιοχή, με τους κατοίκους να φεύγουν άρον-άρον προς ασφαλέστερα σημεία.

Τι θα συμβεί στις περιοχές που θα σαρώσει ο Μίλτον; Το Weather Channel δείχνει -σε μια τρομακτική προσομοίωση- τις συντριπτικές καταστροφές από τις οποίες θα συγκλονιστεί η Φλόριντα μετά την επέλαση του Μίλτον.


Αγωνιούν οι Έλληνες της Φλόριντα: «Φοβόμαστε ότι από αύριο θα είμαστε άστεγοι»


Οι κάτοικοι οχυρώνουν τις περιουσίες τους με σακιά άμμου, για να σώσουν ό,τι μπορούν από την επέλαση της «χειρότερης καταιγίδας του αιώνα». Ανάμεσά τους και οι συγγενείς του Δημήτρη Α., λίγο πριν εγκαταλείψουν το σπίτι τους στο Bradenton, μαζί με πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν.


Η οικογένεια ετοιμάζεται να εκκενώσει το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα), ώστε να προλάβει τον τυφώνα, που θα χτυπήσει το βράδυ έως τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ο φόβος είναι ότι τα σπίτια τους θα χαθούν μέσα στη δίνη της καταστροφής. «Φοβούνται ότι από αύριο θα είναι άστεγοι. Μόλις ξημερώσει, θα πάρουν μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα και κάποια φαγώσιμα και θα φύγουν», περιγράφει στο Τhesstoday.gr ο Δημήτρης Α.

Ήδη από τις προηγούμενες μέρες, τα μέλη της οικογένειας του Δημήτρη ετοίμαζαν αναχώματα για να προστατέψουν τα σπίτια τους. Μόλις δύο εβδομάδες από τον φονικό τυφώνα Ηelene, οι κάτοικοι της Φλόριντα έρχονται αντιμέτωποι με τον ίδιο εφιάλτη.
Δείτε εικόνες εδώ: Τυφώνας Μίλτον: Αγωνιούν οι Έλληνες της Φλόριντα: ''Φοβόμαστε ότι από αύριο θα είμαστε άστεγοι'' (Δείτε εικόνες)

Κρατούμενοι βοηθούν τους κατοίκους της Φλόριντα στις εργασίες θωράκισης

Οι εικόνες των κρατουμένων με ριγέ, ασπρόμαυρες φόρμες να βοηθούν στις εργασίες θωράκισης της Φλόριντα από τον επικείμενο τυφώνα Μίλτον θυμίζουν ταινία.

Κι όμως, είναι πραγματικές. Ομάδες κρατουμένων βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων σε τρεις τοποθεσίες στη Φλόριντα -στο Pear Park, στο αθλητικό συγκρότημα Minneola και στο North Lake Regional Park- και συνδράμουν στην προσπάθειά τους να  προστατεύσουν τις περιουσίες τους κατά το πέρασμα του τυφώνα Μίλτον.




iklonas-kratoumenoi


*Διαβάστε ακόμα: Τυφώνας Μίλτον: Επιστήμονες τον ''αψήφησαν'' και πέταξαν κοντά του - Βίντεο με τις αναταράξεις και τις αντιδράσεις τους

Καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στους αυτοκινητόδρομους έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές, ενώ έχουν τελειώσει τα καύσιμα σε κάποια πρατήρια.




Η καθηλωτική εικόνα ενός αστροναύτη με τον τυφώνα από το Διάστημα

Εικόνες που καθηλώνουν δημοσίευσε ένας αστροναύτης της NASA, που έβγαλε βίντεο πάνω από το «μάτι» του κυκλώνα Milton, ο οποίος θα χτυπήσει Μεξικό και Φλόριντα.

Ένα time-lapse βίντεο δείχνει την τεράστια καταιγίδα να κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού και τη Φλόριντα των ΗΠΑ.

tifonas-mi


Σε κυκλώνα κατηγορίας 5 αναβαθμίστηκε ο Μίλτον

Ο κυκλώνας, κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, συνοδεύεται από ανέμους που μπορεί να φτάσουν ως και τα 270 χιλιόμετρα την ώρα και αναμένεται να πλήξει τη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Μίλτον μπορεί να αλλάξει.

Εξάλλου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπάρξουν «διακυμάνσεις στην ένταση» του Μίλτον, προτού αυτός φτάσει στις δυτικές ακτές της Φλόριντα.

Ο κυκλώνας κινείται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά στον κόλπο του Μεξικού.

Χθες, Τρίτη 8/10, πέρασε από τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, χωρίς να προκαλέσει θύματα, μόνο κάποιες υλικές ζημιές.

«Ολόκληρη η χερσόνησος της Φλόριντα έχει τεθεί σε κατάσταση είτε εγρήγορσης είτε συναγερμού», δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον ΝτεΣάντις.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4qlo6gdmtll)

Τζο Μπάιντεν: Πρέπει να απομακρυνθείτε τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

Ο Μίλτον ενδέχεται να είναι «η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Πρέπει να απομακρυνθείτε τώρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου», τόνισε απευθυνόμενους στους κατοίκους της τρίτης πιο πολυπληθούς αμερικανικής πολιτείας.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις, σε συνέντευξή της στο ABC ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες αναμένεται να περάσει ο Μίλτον «να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τους τοπικούς αξιωματούχους».

Ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει τον κυκλώνα είναι και το γεγονός ότι ο Μπάιντεν ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γερμανία και την Ανγκόλα.



Η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει πιο πιθανή τη γρήγορη αύξηση της έντασης των καταιγίδων και ενισχύει τον κίνδυνο πιο ισχυρών κυκλώνων, καθώς προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας του νερού των θαλασσών και των ωκεανών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η θερμοκρασία στον Βόρειο Ατλαντικό αυξάνεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, αναφέρει το αμερικανικό παρατηρητήριο μετεωρολογίας NOAA.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Μάικλ Λόουρι, «αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την περιοχή του κόλπου της Τάμπα, οι πλημμύρες που θα προκαλέσει ο Μίλτον στις παράκτιες περιοχές ενδέχεται να είναι διπλάσιες από αυτές που παρατηρήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από τον κυκλώνα Έλεν».

«Ο Μίλτον ενισχύθηκε τη Δευτέρα με εξωφρενικό ρυθμό» και είναι «από τους πιο γρήγορους κυκλώνες που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην περιοχή του Ατλαντικού», πρόσθεσε.


«Θα πλημμυρίσουν τα πάντα»

Γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και σκηνές έχουν διανεμηθεί σε όλη τη Φλόριντα, ενώ πολλοί είναι οι κάτοικοι που σκοπεύουν να φύγουν.

Στην Τάμπα δεκάδες άνθρωποι έκαναν ουρά χθες με τα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν σάκους με άμμο προκειμένου να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες.

«Φοβάμαι ότι θα πλημμυρίσουν τα πάντα», δήλωσε ο Λουίς Σαντιάγο.

Εντολές για αναγκαστική εκκένωση έχουν εκδοθεί για δεκάδες παράκτιες κομητείες και αφορούν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αναγκαστική είναι η απομάκρυνση των ενοίκων από οίκους ευγηρίας και όσων μένουν σε τροχόσπιτα.

Μεγάλα μποτιλιαρίσματα έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους που οδηγούν έξω από την Τάμπα, ενώ σχεδόν το 17% των 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντα δεν διαθέτει πια καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Νότια της Τάμπα, στην πόλη Σαρασότα, ο Σαμ Λι σταμάτησε σε ένα κατάστημα προτού εγκατασταθεί σε Airbnb μακριά από την ακτή, μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά τους.

«Όλος ο κόσμος φεύγει. Θα φύγω, όχι αμέσως, αλλά μάλλον πιο αργά το βράδυ», εξήγησε.

Ο Εμάνουελ Παρκς, ένας 36χρονος πάστορας, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να φύγει από την Τάμπα και να καταλύσει σε ξενοδοχείο.

Στο Ορλάντο, μια μεγάλη τουριστική πόλη στο κέντρο της Φλόριντα, η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο των πάρκων της από τις 13.00 σήμερα (20.00 ώρα Ελλάδας).

Οι νοτιοανατολικές ΗΠΑ επλήγησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου από τον κυκλώνα Έλεν, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες σε έξι πολιτείες, ενώ κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 235 ανθρώπους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4r1f5dt982p)


Σοκαριστικό βίντεο-προσομοίωση δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν χτυπήσει τη Φλόριντα

Μια τρομακτική προσομοίωση που έφερε στη δημοσιότητα το The Weather Channel αποκάλυψε τι αναμένεται να συμβεί όταν ο κυκλώνας Μίλτον χτυπήσει τη Φλόριντα.

*Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ: Δραματική προειδοποίηση Μπάιντεν για τον κυκλώνα Μίλτον -"Φύγετε, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου" - Απίστευτες εικόνες από την εκκένωση περιοχών

Ο κυκλώνας Μίλτον πρόκειται να φέρει μία «καταιγίδα τέρας», με ανέμους που θα ξεπεράσουν τα 285 χλμ. την ώρα, με τις Αρχές να προειδοποιούν για θανάσιμο κίνδυνο και να καλούν τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή.

Εάν δεν αλλάξει πορεία, ο Μίλτον προβλέπεται να γίνει ο χειρότερος κυκλώνας που θα πλήξει την περιοχή Τάμπα εδώ και έναν αιώνα, προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι.

Ο κυκλώνας Μίλτον βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα, με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το NHC, με έδρα το Μαϊάμι, τις πρώτες πρωινές ώρες (Ελλάδας).

Την ίδια ώρα, τρομοκρατημένοι κάτοικοι εγκαταλείπουν την επαπειλούμενη πολιτεία, μετά και τις δραματικές εκκλήσεις που απηύθυναν οι Αρχές.

«Αν επιλέξετε να μείνετε σε κάποια από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNN η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, απευθυνόμενη στους κατοίκους της πόλης της.


Το Weather Channel δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί σε περιοχές της Φλόριντα

Το The Weather Channel παρουσίασε ένα βίντεο που αποκαλύπτει τις τρομακτικές καταστροφές που θα μπορούσε να προκαλέσει ο Μίλτον, καθώς το νερό αναμένεται να ξεπεράσει τα 4,5 μέτρα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Τάμπα.

Ειδικότερα, στο βίντεο του The Weather Channel, τα νερά της πλημμύρας φαίνονται να ξεπερνούν σε ύψος κατά πολύ την παρουσιάστρια Στέφανι Άμπραμς.

Σχολιάζοντας τι θα μπορούσε να συμβεί αν τα νερά φτάσουν τα 2,7 μέτρα, η παρουσιάστρια είπε: «Σε αυτό το επίπεδο οι πρώτοι όροφοι των κατασκευών είναι εντελώς πλημμυρισμένοι και υπάρχουν λίγα μέρη που είναι ασφαλή όταν το νερό ανεβαίνει τόσο ψηλά. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν τη ζώνη εκκένωσής τους, να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους και να εκκενώσουν όταν τους δοθεί εντολή. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ήρεμο νερό - θα έχετε κύματα και ακόμα και λευκούς αφρούς στο κύμα στην ενδοχώρα».

Στη συνέχεια, το βίντεο παρουσιάζει πώς αναμένεται να είναι η κατάσταση στις περιοχές που θα πληγούν από τον κυκλώνα και δείχνει πλημμυρισμένα σπίτια, τροπικούς φοίνικες μέσα στα νερά των πλημμύρων και τους κάδους σκουπιδιών και άλλα αντικείμενα να έχουν παρασυρθεί.

Ο μετεωρολόγος Τζόρνταν Στιλ πρόσθεσε: «Αυτό το πράγμα θα σας παρασύρει, ειδικά όταν έχουμε την πρόβλεψη ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 4,5 μέτρα».