Εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Φλόριντα τις τελευταίες ώρες ηρεμίας, πριν ο κυκλώνας Milton που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «η καταιγίδα του αιώνα», χτυπήσει τις ακτές της πολιτείας και σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της.

*Διαβάστε ακόμα: Κυκλώνας ''Milton'': Μποτιλιάρισμα και ελλείψεις καυσίμων, καθώς χιλιάδες κάτοικοι της Φλόριντα φεύγουν για να γλιτώσουν από το πέρασμά του - "Αν μείνετε, θα πεθάνετε" (Βίντεο)

Μάλιστα, ντόπιοι και παραθεριστές λένε ότι μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για να φύγουν, εν μέσω αυστηρών προειδοποιήσεων ότι μπορεί να μην επιβιώσουν.


Δραματική προειδοποίηση της δημάρχου της Τάμπα

Σημειώνεται ότι η δήμαρχος της πόλης Τάμπα προειδοποιεί όσους αρνούνται να φύγουν ότι πιθανότατα θα πεθάνουν.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι όσοι επιλέξουν να μείνουν και να μην εκκενώσουν την περιοχή, θα αφεθούν μόνοι τους, με τη δήμαρχο της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, να δηλώνει ότι η πρόβλεψη για την καταιγίδα στην πόλη είναι τέτοια, που ολόκληρα σπίτια αναμένεται να βρεθούν κάτω από το νερό.

«Λοιπόν, αν μείνεις μέσα στο σπίτι, είναι σαν να βρίσκεσαι σε φέρετρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Προειδοποίηση για πλημμύρες 4,5 μέτρων

Η Φλόριντα κρατάει την... αναπνοή της, καθώς ο κυκλώνας Μίλτον πρόκειται να καταστρέψει την περιοχή τής Τάμπα, όταν φτάσει απόψε στην ξηρά, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι οι πλημμύρες ύψους 4,5 μέτρων και οι άνεμοι ταχύτητας 265 χλμ. την ώρα, θα καταστρέψουν τεράστιες εκτάσεις.

Τα σχολεία έκλεισαν, όπως και οι επιχειρήσεις, ενώ εκδόθηκαν εντολές υποχρεωτικής απομάκρυνσης για περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς οι μετεωρολόγοι δήλωσαν πως η επερχόμενη καταιγίδα θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ.


Καταφύγια ενόψει του κυκλώνα Μίλτον - «Αν μπορείτε να φύγετε, φύγετε»

Οι αξιωματούχοι της Φλόριντα συνεχίζουν να προτρέπουν τους κατοίκους που δεν έχουν ακόμη εκκενώσει την πολιτεία να την εγκαταλείψουν ή να αναζητήσουν καταφύγιο, καθώς ο κυκλώνας Μίλτον κατευθύνεται προς αυτήν.

Η Jodie Fiske, διευθύντρια δημόσιας ασφάλειας της κομητείας Manatee στη Φλόριντα, δήλωσε στο CNN ότι από το πρωί της Τετάρτης υπάρχουν περίπου 5.000 κάτοικοι σε καταφύγια στην κομητεία. Εννέα καταφύγια είναι επί του παρόντος ανοιχτά -τα περισσότερα σε ετοιμότητα-, με τη Φίσκε να σημειώνει πως τα τρέχοντα καταφύγια είναι περίπου στο 50% της χωρητικότητάς τους.

«Το γεγονός ότι οι αυτοκινητόδρομοι είναι γεμάτοι είναι ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι το παίρνουν πολύ σοβαρά αυτό», εξήγησε.

Στην κομητεία Pasco, οι αξιωματούχοι στέλνουν το ίδιο μήνυμα στους κατοίκους και τους προτρέπουν να αναζητήσουν καταφύγιο αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Ο Κόλιν Μπερνς, αναπληρωτής διοικητής συμβάντων στην κομητεία Πάσκο, δήλωσε στο CNN ότι η κομητεία στεγάζει περίπου 3.000 κατοίκους σε καταφύγια από το πρωί της Τετάρτης.

Υπάρχουν έξι καταφύγια στην περιοχή σε «αρκετά υψηλή» χωρητικότητα, σύμφωνα με τον Μπερνς, αλλά οι αξιωματούχοι της κομητείας έχουν 10 επιπλέον καταφύγια σε ετοιμότητα. «Μη διστάσετε», είπε ο Μπερνς, «αν μπορείτε να φύγετε, φύγετε».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4r8l8k9lush)


Προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους και σφοδρές καταιγίδες

«Σύμφωνα με την προβλεπόμενη πορεία, το κέντρο του Μίλτον θα κινηθεί σήμερα στον ανατολικό Κόλπο του Μεξικού, θα προσγειωθεί κατά μήκος της δυτικής-κεντρικής ακτής της Φλόριντα αργά απόψε ή νωρίς το πρωί της Πέμπτης και θα κινηθεί μακριά από την ανατολική ακτή της Φλόριντα πάνω από τον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό το απόγευμα της Πέμπτης», δήλωσε το NHC.

Η επίσημη πρόβλεψη προβλέπει τώρα ότι ο Μίλτον θα είναι κατηγορίας 4 κατά την άφιξή του στην ξηρά με συνεχείς ταχύτητες ανέμων κοντά στα 209 χλμ/ώρα. Οι εξωτερικές ζώνες του κυκλώνα έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τη Φλόριντα και οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν σε όλη την πολιτεία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχουν ήδη εκδοθεί αρκετές προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους σε τμήματα της Νότιας Φλόριντα και αναμένονται κι άλλες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το ενδεχόμενο για κακοκαιρία αυξάνεται σε ολόκληρη τη χερσόνησο.

«Αναμένονται συνθήκες τυφώνα στην περιοχή προειδοποίησης για τυφώνα σε ολόκληρη τη Φλόριντα από σήμερα το βράδυ έως τα ξημερώματα της Πέμπτης», δήλωσε το NHC.

«Οι συνθήκες τροπικής καταιγίδας αναμένεται να ξεκινήσουν στην περιοχή προειδοποίησης στην ανατολική ακτή της Φλόριντα απόψε το βράδυ και κατά μήκος της ακτής της Τζόρτζια την Πέμπτη».

Ο τυφώνας Μίλτον εξακολουθεί να είναι τυφώνας κατηγορίας 5 με ανέμους ταχύτητας 250 χλμ/ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση στις 2 π.μ. (τοπική ώρα) από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων, μετέδωσε το CNN.


Η Τάμπα στην Φλόριντα είναι η πιο ευάλωτη πόλη

Η Τάμπα είναι η πιο ευάλωτη πόλη στις ΗΠΑ για τα κύματα καταιγίδων των τυφώνων, χάρη σε ένα μείγμα μοιραίων παραγόντων που συγκρούονται για να δημιουργήσουν καταστροφικές συνθήκες σε περίπτωση που δεχτεί άμεσο χτύπημα από μια μεγάλη καταιγίδα όπως η επερχόμενη, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αναφέρει η Νew York Post.

Περίπου το 50% των περισσότερων από 3 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν γύρω από τον Kόλπο της Τάμπα κατοικούν σε υψόμετρο μικρότερο από 3 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, διαπίστωσε μελέτη του 2015 από τους συμβούλους καταστροφών Karen Clark and Co. - που σημαίνει ότι εκατομμύρια σπίτια μπορούν να πλημμυρίσουν με την καταιγίδα που θα φέρει ο κυκλώνας Μίλτον.

Ο κόλπος της Τάμπα χτυπήθηκε για τελευταία φορά από μεγάλο κυκλώνα το 1921, όταν μόλις μερικές εκατοντάδες άνθρωποι ζούσαν σε αραιά ανεπτυγμένες πόλεις της παραλίας. Τα ωκεάνια κύματα έσπασαν στη μέση του κέντρου της Τάμπα και τμήματα υποδομών παρασύρθηκαν. Η περιοχή είναι πρακτικά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της για τη δημιουργία σοβαρών κυμάτων καταιγίδας λόγω του ρηχού βάθους της. Τα κύματα που εκτοξεύονται από τον ισχυρό άνεμο μπορούν να «συσσωρευτούν» και να δημιουργήσουν ένα θανατηφόρο τείχος νερού, δήλωσε στην Post ο καθηγητής μετεωρολογίας του ΜΙΤ, Kerry Emanuel.

«Τα κύματα καταιγίδων είναι φυσικά το ίδιο πράγμα με ένα τσουνάμι, αλλά δημιουργούνται από τον άνεμο και όχι από τον κλυδωνιζόμενο πυθμένα της θάλασσας», εξήγησε.

«Φανταστείτε ένα κύμα να φτάνει σε ένα σημείο όπου το νερό γίνεται όλο και πιο ρηχό και όλο και πιο ρηχό. Πρέπει να επιβραδύνει», πρόσθεσε ο Eμάνουελ. «Το μπροστινό μέρος του επιβραδύνει γρηγορότερα από το πίσω μέρος του. Έτσι είναι σαν μποτιλιάρισμα. Ένα αυτοκίνητο αρχίζει να επιβραδύνει και μετά τα άλλα αυτοκίνητα συσσωρεύονται πίσω του. Είναι ένα ισοδύναμο με αυτό». Το σχήμα του ίδιου του κόλπου της Τάμπα επιδεινώνει επίσης αυτό το φαινόμενο, εξήγησε ο Εμάνουελ, καθώς το στενό άνοιγμα και το κανάλι του ενισχύουν περαιτέρω την συσσώρευση του κύματος και στη συνέχεια θα το εξαπλώνουν στη γύρω περιοχή.

Η περιοχή στην Τάμπα έχει γίνει μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Φλόριντα , γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να φοβούνται ότι οι κάτοικοι μπορεί να μην έχουν επίγνωση του τι μπορεί να έρχεται και να επιλέξουν να αγνοήσουν τις εντολές εκκένωσης. «Δυστυχώς, θα υπάρξει πιθανώς ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που θα αρνηθούν να φύγουν όταν τους ζητηθεί να εκκεννώσουν», δήλωσε ο Εμάνουελ. Ο Μίλτον ενισχύθηκε σε καταιγίδα κατηγορίας 5 και πάλι την Τρίτη μετά από μια σύντομη ανάπαυλα το βράδυ της Δευτέρας, επισήμανε.

Viral μητέρα 6 παιδιών - «Δεν έχουμε τα χρήματα για να εκκενώσουμε»

Καθώς χιλιάδες κάτοικοι της Φλόριντα απομακρύνθηκαν σε ασφαλέστερα εδάφη ενόψει του τυφώνα Μίλτον αυτή την εβδομάδα, μια γυναίκα έγινε viral για μια σειρά αναρτήσεών της στο TikTok που εξηγούσε γιατί εκείνη και η οικογένειά της σχεδίαζαν να παραμείνουν στη θέση τους.

Η Amanda Moss δήλωσε σε διάφορα βίντεο από το Σάββατο ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για να φύγει η ίδια, ο σύζυγός της, τα έξι παιδιά της, τα τέσσερα γαλλικά μπουλντόγκ της και η πεθερά της από την περιοχή του Fort Myers, νότια της πόλης Τάμπα, παρά τις επίσημες προειδοποιήσεις για εκκένωση, εξηγεί η Washington Post.

«Το άγχος της μαμάς είναι πραγματικό», είπε μέσα από τα δάκρυα σε ένα βίντεο, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε τα χρήματα για να εκκενώσουμε, και πού θα πάω;».
Η νεαρή μητέρα είπε ότι έχει ένα αυτοκίνητο μάρκας Chevrolet Suburban επτά επιβατών που θα πρέπει να χωρέσει εννέα άτομα και τα τέσσερα σκυλιά.
Η οδήγηση έξω από την πολιτεία θα έπαιρνε σχεδόν 10 ώρες, είπε, και ανησυχεί μήπως εγκλωβιστεί χωρίς βενζίνη ή μήπως βρεθεί στο δρόμο στη Φλόριντα όταν ο κυκλώνας φτάσει.
Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει τα χρήματα για να βάλει την οικογένειά της σε μια πτήση, σε πολλά δωμάτια ξενοδοχείων ή σε ένα Airbnb.

Πολλοί χρήστες του TikTok επέκριναν την απόφαση της Moss, αφού οι πολιτειακοί αξιωματούχοι έθεσαν τμήματα της κομητείας Λι, όπου βρίσκεται το Fort Myers, σε ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης.

Ωστόσο, άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπερασπίστηκαν την επιλογή της Μος, γράφοντας σε σχόλια ότι η κίνηση, οι τιμές των ξενοδοχείων και των πτήσεων, η έλλειψη καυσίμων και οι οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι οι λόγοι για τους οποίους θα παραμείνουν επίσης στη Φλόριντα για τον τυφώνα κατηγορίας 5, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που θα πλήξει την περιοχή του κόλπου της Τάμπα εδώ και έναν αιώνα.

Σημειώνεται ότι πολλοί κάτοικοι της πολιτείας εκκενώνουν την περιοχή για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μετά τον τυφώνα Helene της κατηγορίας 4, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 230 ανθρώπους.