Έπειτα από δικαστική διαμάχη ανάμεσα στον Έλον Μασκ και το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας επαναφέρεται η χρήση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ στη χώρα.

Οι Βραζιλιάνοι θα μπορούν εκ νέου να χρησιμοποιήσουν το Χ μετά την άρση χθες, Τρίτη 8/10/2024, της απαγόρευσης που είχε επιβάλει στα τέλη Αυγούστου δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο όνομα της μάχης κατά της παραπληροφόρησης.

Βραζιλία: Η απόφαση του δικαστή

«Ζητώ την άρση της απαγόρευσης και επιτρέπω την άμεση επανάληψη των δραστηριοτήτων του Χ» στη Βραζιλία, αναφέρει στην απόφασή του ο δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες.

Ο Μοράες επέτρεψε την επαναλειτουργία της πλατφόρμας του Έλον Μασκ στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αφού έκρινε ότι συμμορφώθηκε με όλες τις νομικές υποχρεώσεις.

Μεταξύ αυτών ήταν και η καταβολή προστίμου συνολικού ύψους 28,6 εκατ. ρεάλ (περίπου 4,8 εκατ. ευρώ) και η αναστολή των λογαριασμών που θεωρείται ότι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Η εταιρεία αναγκάστηκε επίσης να διορίσει νομικό εκπρόσωπο στη Βραζιλία.

Βραζιλία: Η τοποθέτηση της πλατφόρμας


«Το Χ είναι περήφανο που επιστρέφει στη Βραζιλία (…) Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης, εντός των ορίων του νόμου, παντού όπου δραστηριοποιούμαστε», ανέφερε η πλατφόρμα.

Ο Μοράες έδωσε διορία 24 ωρών στη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Βραζιλίας, την Anatel, ώστε να αποκαταστήσει την πρόσβαση στο μέσο που χρησιμοποιούν 22 εκατ. Βραζιλιάνοι.

Ο Μασκ είχε ανακοινώσει στις 17 Αυγούστου το κλείσιμο των γραφείων του Χ στη Βραζιλία, αν και η πλατφόρμα συνέχισε να λειτουργεί στη χώρα.

Ο δικαστής απαγόρευσε την πρόσβαση στο Χ στις 30 Αυγούστου, εκτιμώντας ότι η πλατφόρμα αγνόησε τις εντολές να μπλοκάρει λογαριασμούς που φέρεται να διακινούσαν παραπληροφόρηση, η οποία συνδεόταν κυρίως με τη βραζιλιάνικη Ακροδεξιά και ανήκαν σε μπλόγκερ, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους ή πρώην βουλευτές.

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ, η πλατφόρμα έχει κατηγορηθεί και σε άλλες χώρες ότι τηρεί χαλαρή στάση απέναντι στην παραπληροφόρηση. Οι επικριτές του μέσου κοινωνικής δικτύωσης το κατηγορούν επίσης ότι έχει αναχθεί σε φερέφωνο της άκρας Αεξιάς.

Σε  ανακοίνωση του σχετικά με την απόφαση ο υπουργός Επικοινωνίας, Ζουσκελίνο Φίλιο, αναφέρει πως «Δείξαμε στον κόσμο ότι εδώ οι νόμοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί ανεξαρτήτως του ποιοι είστε. Η Βραζιλία είναι κυρίαρχο κράτος»